26 mars 2009

Ny bok: "Klimatkrig"



Ännu något att bocka av på listan "Saker som kan förklaras med klimatförändringar"...

Från förlagets hemsida:

"I vissa fall, som i kriget i Sudan, är sambandet direkt, omedelbart gripbart. I många andra sammanhang där våld förekommer i dag – inbördes- och utnötningskrig, terrorism, illegal invandring, gränskonflikter, oroligheter och uppror – finns bara en indirekt koppling mellan klimateffekter och miljökonflikter, och då framför allt på så sätt att klimat uppvärmningen fördjupar den globala ojämlikheten i fråga om livssituation och överlevnadsmöjligheter, genom att den drabbar samhällen på högst olika sätt.

Man kan idag inte veta vilka folkvandringar upptinandet av permafrostområden i Sibirien kommer att sätta i gång eller vilket våld översvämningen av en megastad eller ett helt land kommer att utlösa. De framtidsscenarier som väcker allmänhetens oro vilar på data från det förflutna, och på samma sätt redogör Harald Welzer i denna bok för hur och varför våld spridits i det förflutna och utövas i samtiden, för att kunna bedöma vilken framtid våldet har på 2000-talet.

Harald Welzer är direktör för Center for Interdisciplinary Memory Research vid Kulturwissenschaftliches Institut i Essen och professor i socialpsykologi. Daidalos har tidigare gett ut hans uppmärksammade bok Gärningsmän. Hur helt vanliga män blir massmördare."

Sverker Lenas på Dagens Nyheter har recenserat boken med utgångspunkten:

"Ur naturvetenskaplig synvinkel är klimatdebattens avgörande fråga – huruvida klimatförändringarna är skapade av människan – redan avgjord. Det är nu den samhällsvetenskapliga klimatdiskussionen borde ta fart, på full volym: Vilka sociala och ekonomiska förändringar har störst chans att förhindra klimatkaos?"

Fredrik Sjöberg på Svenska Dagbladet ger en lite annorlunda bild i sin recension:

”Klimatkrig är som helhet ingen riktigt lyckad bok, men den utgör en god grund för vidare funderingar kring en av vår tids mest överhettade frågor. Själv hamnade jag som sagt i en tankegång om nödåren i Sverige på 1860-talet. Skördarna hade slagit fel, det är sant, och befolkningsexplosionen pågick som bäst. Läget var svårt. Men precis som i länder man flyr från idag, var nöden inte naturgiven. Den kunde förhindras, oavsett extrema klimathändelser. Demokrati och religiös tolerans, till exempel, hade man kommit långt med."

5 kommentarer:

Anonym sa...

du kanske borde ta och läsa boken själv..?
adrian

Skeptikern sa...

Adrian: Nix.

pojoel sa...

Klimatkriget pågår för fullt: http://www.blt.se/nyheter/blekinge/karlskrona-under-vatten-om-hundra-ar(1232858).gm#comments

Skeptikern sa...

Pojoel: Tack för länken. "berättar om gaser som går upp i atmosfären..." Guuuud!

Mårten sa...

tja, earth hour gick ju sådär.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=485847
jag för min del senarelade denna manifestation, till så som jag brukar 1-2 tiden på natten släcker jag, varje natt, e jag duktig då? :)