30 maj 2009

Snart måste vi alla tvingas bli veganerDet är en jämn kamp mellan de svenska tidningarna om vem som kan larma mest om att klimatet förändras. Metro ligger definitivt i tätklungan. Klicka på bilden ovan så kan ni läsa hela artikeln.

Först var det pruttar från kor och nu är det rapar från lamm, vars gaser bidrar till de "förödande klimatförändringarna". Och detta är på fullaste allvar.

Djur och människor pruttar och rapar av naturliga orsaker. Vårt "vädrande" fyller garanterat en funktion för att våra kroppar ska fungera. Är detta så svårt att förstå?

Vad är agendan egentligen? Är målet att alla människor ska bli veganer? Kommer det politiska beslut med ransonering av kött där alla medborgare fördelas en viss mängd kött per år för att minska utsläppen av metangas? I dagsläget känns detta som fullt rimliga politiska åtgärder.

Jag känner bara till en person i min bekantskapskrets som är vegan och den personen är alltid blek som ett lik, konstant sjuk på ett eller annat sätt, trött och seg. Kan det kanske bero på att nödvändigt järn, proteiner och fibrer från kött har uteslutits ur dieten? Jag bara undrar...

14 kommentarer:

Peter sa...

Om 10-15,20 år när vi ser tillbaka på idiotin i seklets början är det denna typ av artiklar vi kommer läsa för våra barn och barnbarn och skratta.

Sen handlar det förstås om hur mycket skada politiker, aktivister och andra galningar hinner göra fram tills dess..risken är att ingen skrattar..

HCA sa...

Allt detta dumma prat om köttets farlighet är otroligt att det förekommer öht. Min kost sedan ett år tillbaka består av mycket kött och väck med bl.a. allt spannmål (LCHF). Det har hjälpt mig mkt, 20 kg borta å andra hälsovinster. Farsgubben kan skippa ett par mediciner av samma anledning. Kort sagt, man äter sig faktiskt friskare. Att bli friskare är såklart inget läkemedlesindustrin vill... Dessutom så äter man mindre mängd mat och mer sällan, vilket såklart inte ses med blida ögonn av industrin som matar fram kolhydratstinna produkter på marknaden som ger dom stora vinster.... Dessutom så är dessa två industrier nära sammankopplade i topparna. De skulle jubla om man tvingade bort kött från marknaden, för då får vi dålig mat som gör oss sjuk och som sen kan medicineras så man kan fortsätta äta maten som gör en sjuk. Som de vill att diabetiker gör idag...

Snowroller sa...

Klimatizterna verkar ju vara en ren hälsofara! Varför ska tokar alltid få bestämma?

Chrille sa...

I den krets som ingår i "klimathysterimaffian" ingår inte bara skickliga bedragare (Al Gore och co.), hysteriska journalister (Baltscheffsky och co.) välmenande men lättlurade politiker (Reinfeldt och co.) utan också mer eller mindre militanta veganer och andra ondsinta vänstermänniskor som infiltrerat olika miljögrupper. Kolla bara hur naturskyddsföreningen aktivt har gått in i valrörelsen och upprepade gånger propagerat emot de borgerliga. Som om de borgerligas politik skiljde sig från (s)-politiken.
Och då driver man sina hjärtefrågor (veganism) som om den var en viktig miljöfråga. Det gäller att strunta i kretsloppet av kol och fokusera endast på en liten del av detta. Att äta kött borde med liknande logik minska antalet CO2 producenter och därmed vara av godo.

Skeptikern sa...

HCA: Och framförallt, kött är jävligt gott! Det finns inget som slår en välgrillad köttbit och en iskall öl :)

Peter: Jag hoppas verkligen att vi skrattar i framtiden åt artiklar som dessa. Men jag tror att vi snarare kommer att gråta eftersom alla "lösningar" på klimatproblemet har realiserats, med ödesdigra konsekvenser.

Chrille: Jag håller med Patrick Moore, som i filmen Global Warming Swindle säger att vänstergrupper gått över till miljöorganisationer och anammat klimathotet helt enkelt för att kommunismen fallit och det var det enda de kunde engagera sig i. Lösningarna som kommer från miljöorganisationer handlar uteslutande om statlig styrning och kontroll, klassiska vänsteridéer. Och vissa grupper vill naturligtvis gå längre än andra med allt vad det innebär.

HCA sa...

Amen to that, mr Sceptic..:)

Chrille, att Reinfeldt & Co skulle vara lättlurade är med största sannolikhet fel. Det finns inte ens en liten pyttechans att de kan komma upp till de positionerna utan ett samvete som är tvärsvart och ett synsätt där folket kommer sist. De är bara väldigt glada att klimatdiskussionen inte möter samma frenetiska motstånd som FRA-lagen, så de åter måste tvinga in sina frågande partikamrater i leden igen. Med media på samma våglängd kan de tillsammans göra enormt stor skada, och det gör de. Vår statsminister är inte ett skvatt välmenande, det är ingen så högt upp i de politiska kretsarna. Tyvärr.

Välmenande och lättlurade är de vanliga människor som på allvar tror och litar på media och politiker. Inte ens WWF och SNF är välmenande egentligen, utan de ser en sanslös möjlighet att roffa åt sig många miljoner på de välmenande och lättlurade människorna. Varför spinner de annars vidare på uppenbara lögner? Media, ja dom har jag inte ett vitten för. Tyvärr kan det finnas välmenande tokar där som får alldeles för stort utrymme av PK chefredaktörer som är livrädda att lämna huvudströmmen...

Anonym sa...

Jag riktigt längtar tills det kommer en rapport som säger att hundar och katter är stora miljöbovar med deras rapar och pruttar.

Miljövän? Skaffa inga husdjur! Typ.

/Fredrik N

juppu sa...

Såg avsnitt 5 av niklas mat
www.svt.se/mat
där ekologisk mat togs upp.

Vi behöver inte lägga ner kött helt men kommer troligtvis behöva minska köttätandet för att göra matsituation i framtiden mer hållbar. Finns inte kött till alla människor + det är nyttigt med vegetariskt. Niklas rekommenderade 2 köttfria dagar i veckan. Sen är det är ju idiotiskt att mycket slängs idag. Sen är lönsamheten för bönder och handelshinder m.m. stort problem.

Tycker inte djurens gaser ska räknas med som bidragande, dem ska ses som naturlig källa oavsett om man fött fram mer idag än vad det fanns förr.

Elakingen sa...

Och jag väntar på att folk ska uppmanas att skaffa få eller helst inga barn. För det är ju människans fel att det finns "livsfarlig" koldioxid, så ju färre människor desto bättre klimat. Steget därefter blir att helt enkelt börja göra sig av med människor som inte behövs, inte håller med klimatalarmisterna eller släpper ut för mycket co2.

Anonym sa...

sådana här påståenden om att tex får kor mm står för en stor del av co2 "utsläppen", borde få vilken Svenssom som helst att fatta att co2 är något i allra högta grad naturligt. så det är nog bara bra att klimatlarmen blir allt löjligare för varje gång, för till slut fattar gemene man att hela vårat jordklot fullkommligen vräker ur sej co2 från alla möjliga naturliga källor, och hur fjuttigt liten del av detta som "mänskligt skapat" tex fossilt bränsle. och då börjar dom nog fatta att denna hysteri är helt obefogad och galen, kanske tom en höjd co2 är räddningen för att jorden ska klara att föda en allt större popularion i och med att tillväxten av vegetation gynnas av högre co2. Men "The green hell economy" har ju gott om pengar, dessutom har dom miljörörelserna med sej så detta är inte den sista tokiga co2 hotet som vi ser.
/
Erik L

HCA sa...

Juppu, visst finns det nackdelar och dåliga saker med både mat och djurhållning idag.

Om man istället för åkermark använde marken för naturbetande djur, så skulle vi dels få tillbaka näringen i jorden men även mycket bättre kött.
Inte all åkermark såklart, men en stor bit kan vi ta bort när fler å fler ratar spannmålen.
Sen låter man bönderna själva slakta å sälja köttet, utan alla dessa mellanhänder de har idag som roffar åt sig vinsten.
Det skulle innebära att djuren mår bättre, vi får bättre kött och troligen till ett bättre pris. Bonden tjänar mer pengar, och kan investera dom vidare i verksamhetensamt få en vinst.
Tillbaka till småskaligheten mao.

Att en liten rörelse är mycket mer känslig för skandaler, dåligt rykte och anmärkningar vet ju alla som märkt att kunderna sviker en restaurang som fått anmärkningar e.d.
Så dels skulle de dåliga bönderna sorteras bort automatiskt, men även vissa andra kontroller bör ske.

Naturbeteskött från frigående djur billigare än Scans vattensdränkta och stressade biffar. Det vore väl nåt det?

Skeptikern sa...

Fredrik N: Vi är alla klimatbovar. Vi kommer snart befinna oss i en tid där 1-barnspolitiken inte bara är något som Kina sysslade med.

Juppu: Trenden är tydlig i matsammanhang och inställningen till att äta kött. Svenska Dagbladet har en helt egen sektion som heter "Mat & Klimat" (!) I början nu så kommer det lite larmrapporter och någon vegan eller dietist som tycker att vi ska äta mindre kött. Detta kommer sedan snappas upp av politiker och vips så har vi köttransonering och nya lagar som tvingar folk att ersätta köttbiten med en näve bulgur - för att rädda oss från DOM FASANSFULLA KLIMATFÖRÄNDRINGARNA.

Och en annan sak. Vi har hundratals miljoner människor som svälter. Och vi traskar runt här i Sverige bland våra villor och bostadsrätter och förespråkar mindre ätande av näringsrikt kött för att rädda planeten - samtidigt som det finns människor som skulle göra allt för att kunna få äta kött precis som vi. Det vanliga hyckleriet. Fattiga länder har redan förnekats användandet av billig fossil energi, snart ska de väl förvägras kött också. Var ska det sluta?

Anders sa...

Själv undrar jag hur du kan klaga på hur man ska kunna ta andra på allvar när du skriver "fibrer från kött".

Moa sa...

Hej, jag tänker inte argumentera med dig om dina åsikter vad gäller miljön eller medias prat om den, jag tänkte bara bidra med lite info om mig som motsäger vad du säger om veganer: Jag är vegan, och jag jobbar i stall varje dag då jag sliter som ett djur, och jag tar i precis lika mycket som mina medarbetare. Jag har fått höra av ett antal personer att jag har fått fin hy(!) sedan jag blev vegan. Jag blir inte särskilt ofta sjuk, högst någon gång per år faktiskt. Alla veganer är inte samma, alla kan äta fel kost. Jag äter mångsidigt, det mår jag bra av. Dra oss veganer inte alla över en kam snälla du :)