7 juli 2009

Sådärja, 500 inlägg har publicerats!Nu har det gått 1 år och 9 månader sedan jag startade den här bloggen. 235 000 besökare har hittat hit sedan dess och klickat fram 350 000 sidvisningar. Det här blir inlägg nummer 500 och fler ska det bli. Eftersom det är semestertider så blir det något färre uppdateringar ett par veckor framöver men fortsätt följa debatten på de svenska och engelska klimatbloggarna i min länklista.

Ha en trevlig sommar!

17 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande blogg!

Om något kunde förbättras, så vore det väl om du tillförde mer analys om VARFÖR klimatbluffen har uppfunnits!

Inte är det väl bara en konspiration doktorander emellan i universitetens korridorer, för att få ökade anslag? Då skulle ju kosmologer hitta på intergalaktiska hot, och bakteriologer hitta på att jordskorpan äts upp av underjordiska bakterier o.s.v. Det gör de väl kanske i någon mån, men just klimakterierna (eller vad de nu ska kallas) har ju miljonfaldigat de belopp som står på spel i just deras fantasiroulette...

Nä, klimatet är politiskt intressant över allt annat, eftersom det är "globalt" i ordets rätta mening. Vare sig det är istid eller uppvärmning som är "hotet" så är ju "lösningen" alltid densamma och det är alltid lika intressant för politikerna att "ta ansvar för" vädret. Psykopaterna vill regera själva molnen, himmelen...

Jag tycker att du idag gör det lite för lätt för dig genom att hugga på köttben som korkade klimatfantaster naivt lämnar ut. Du gör det iofs på ett mycket bra sätt som ju INGEN annan gör (fantastiskt nog!) och det uppskattar jag mycket att du tar på dig den rollen! Men ta gärna steget vidare och börja analysera vilken makttaktik som ligger bakom detta magnifika himlaspel.

Per Welander sa...

Anonym: Min egen teori om varför klimatbluffen tillkommit. Ingen global konspiration utan sammanverkande faktorer ungefär som militärindustriella komplexet.

Forskare (meterologer) tog på 1970-talet fram en hypotes via modeller om att CO2 skulle kunna orsaka en stor uppvärmning. De gröna ser att detta kan gynna dem. Media hakar på då genom att skrämmas kan de sälja mer tidningar. Politiker ser att denna hypotes kan ge mer makt och ny skattebas. Forskare ser en möjlighet att få nya anslag. "Vetenskapsjournalister" har ofta ett förflutet inom de rödgröna och är inte naturvetenskapare. Stora politiska organisationer skapas för att visa att hypotesen är rätt (t.ex. IPCC). Vänstern ser en möjlighet att få statlig kontroll över individen. Företag ser att de kan tjäna pengar på klimatbluffen bl.a. genom olika subventioner (t.ex. etanolbilar). Allt detta samverkar nu och klimatbluffen växer. Det tar tjugo år innan klimatbluffen exploderar och blir en ny religion.

Mycket förenklat ovan men grundstenarna är de rätta.

Men nu håller det hela på att vetenskapligt spricka då nya data kommer fram som motsäger denna AGW-hypotes. Politiskt kommer klimatbluffen att leva kvar många år till då den föder sig själv utan korrekt vetenskap.

Peter sa...

Grattis till femhundringen! Kanske dags för dig att snart uppsöka en "klimatpsykolog"..
http://stallom.se/category/klimatpsykologen/

Är det inte underbart att sån här sk*t produceras av vår statliga skattefinansierade television..

Anonym sa...

Per - Bra!
Något kan ändå tilläggas:
Ekologin hade infört begreppet balans i naturen, vilket innebar att all mänsklig verksamhet skapade obalans, speciellt det sk industrisamhället. Grunden i den gröna agendan var att stoppa utvecklingen av industrisamhället. Vad var då bättre att fokusera på än energianvändning, motorn i hela utvecklingen.
Dessutom! Järnladyn M Thatcher ville lägga ner kolgruvorna och satsa på kärnkraft. Koldioxidhypotesen gynnar hennes agenda, hon hoppar på tåget och inrättar Hadley centre.
/ A

Lejeune sa...

Titta gärna på klipp nr. 2, ca 9 min. från start, professorn från Linköping förklarar delvis varför AGW har blivit ett "självspelande piano".

http://www.theclimatescam.se/page/3/

Anonym sa...

Grattis Skeptikern.
Önskar fortsatt framgång
JR

CBR sa...

Dax för nya 500 inlägg..kör hårt:)

Anonym sa...

Först, "skeptiker", så njut av VÄRMEN under din välförtjänta semester!

Sen, Per, så har du förstås alldeles rätt i att det inte är en "konspiration" i den meningen att någon James Bond skurk sitter i sin bunker och konstruerar detta. Istället är det ju en ohelig allians av särintressen som har hittat gemensam mark (eller snarare luft) för stunden.

Det jag vill invända mot är den där gamla myten om att "tidningarna vill bara sälja lösnummer". En kvällstidningslöpsedel om att klimathysterin var just en... bluff, skulle nog slå säljrekord!

Tidningar är förvisso "företag" rent formellt. Men deras intäkter och kostnader är extremt oviktiga jämfört med de tusentals miljarder i skatter och regleringar som deras propaganda påverkar. Tidningar (massmedia överhuvbudtaget) styrs därför inte av företagsekonomiska hänsyn lika mycket som av politiska dito. Jämför gärna massmedia med vapenindustri och säkerhetspoliser, som också är politiska verktyg som tillämpar viss bokföring och annat företagsliknande formalia!

Anonym sa...

Hur kommer övergivandet av klimathysterin att utspela sig?

Hur "ser det ut" när stora myter spricker?

Kommer det, som efter andra storpolitiska grand schemes övergivanden, som Tredje Rikets och Sovjets fall, att finnas sekter som fortsatt dyrkar de gamla dogmerna, samtidigt som merparten, precis som vid dessa båda fall, bara rycker på axlarna och anträder den nya färden (mot vadå?) som om ingenting har hänt?

Man borde skapa ett noggrannt och levande arkiv över klimatexcesser nu, för de kan ju bli användbara att slå somliga i huvet med om tio år eller så när klimatismen har blåst över...

Anders Folke sa...

Per Welander kan man tilltala eftersom du står här med namn. Varför gömmer sig alla bakom signaturer e d? Onödigt då detta är en klubb för inbördes beundran.

Så du menar att några meteorologer framställde en galen hypotes på 70-talet och alla har hakat på av ondska/okunnighet/girighet? Eller av alltihop på en gång?

Ni skeptiker är för roliga. Och inom psykologi gör ni er inte. Jag kikar in här på sidan ibland för att se om debatten har lugnat ner sig, men den visar sig bli värre och värre.

Kan tillägga att min åttaåring inte har några problem att förstå att om man vräker ut något som inte tas bort i samma takt så ökar det... (Många avancerade vetenskapliga rapporter tycks visa samma sak, att främmande molekyler spridda i teknosfären återfinns på de mest avlägsna ställen, t ex i levern hos isbjörn. Föga förvånande för mig. Men det är klart - jag har ju bara ett par hundra poäng kemi och biologi.)

Per-Erik Hedén sa...

Hör meteorolog Bertil Larsson, klimatrealist, i ”Ring P1” den 30 juni 2009 ( 7 min 23 sek in i
programmet, som ligger kvar i 30 dagar från sändningsdatum)!

http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=broadcast&Id=1826648&MiniPlayer=
False&BroadcastDate

Skeptikern sa...

Anonym 1: Tack! Per sammanfattade ganska bra hur man kan se på klimatbluffen "analytiskt". Jag tror inte på någon världsomspännande konspiration men jag avfärdar det heller inte. Att gå in och analysera varför hela världen omfamnat denna koldixodteori är inte det lättaste men jag försöker beröra det på olika sätt, just tack vare de köttben som kastas ut på daglig basis :)

Peter: Klimatpskylogen, man baxnar! Skattepengar som slösas bort igen.

JR: Tack!

CBR: Tack!

Anders Folke: Förstår inte riktigt din kommentar med att om man släpper ut något så ökar det i mängd. Visst, vi släpper ut några miljondelar koldioxid, det är det ingen som ifrågasätter. Men steget till att tro att dessa små miljondelar kan förklara samtliga förändringar i klimatet just nu och 100 år framöver är befängt.

Per-Erik Hedén: ska kolla in din länk!

Snowroller sa...

Tack för 500 inlägg!

Här får du ett filmklipp att titta på. Jag blir inte klok på om han är seriös eller gör det på skoj. Först visar han på hur man ska bygga upp ett försvar gentemot folk som är anti-vetenskap, sen säjer att det "troligen är så". Det är inte vetenskap att använda ordet troligen.

http://www.youtube.com/watch?v=eUB4j0n2UDU

Skeptikern sa...

Snowroller: Har sett det klippet. Mycket intressant men tyvärr använder han "global warming skeptics" som ett dåligt exempel i stället för ett bra exempel :P

Peter sa...

Ang. Anonyms kommentar om media:
I rådande klimathysteri tjänar tidningarna i längden på att ansluta till den "konsensus" som politiker och övriga media innehar. Man tjänar alltså inga extra slantar på att vräka ur sig "AGW är bluff" mitt i detta.
När väl bubblan spricker (förhoppningsvis inom en nära framtid) så kommer nog media haka på snabbt. Då går det att göra lösnummer. Så länge man pekar finger åt folk med avvikande åsikt går det inte och då kör media den trygga vägen... (=försiktighetsprincipen? *LOL*)

Anonym sa...

Ingvar Kamprad tror inte heller på Klimathypen:
http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1809029&isBlock=1

Det är i slutet av programmet. Efter 1h 20min cirka.

Magnus sa...

Anders Folke, har du 100-tals poäng i kemi och biologi utan att förstå de 35 rapporter som visat att den mesta CO2 tas upp av hav och biotop på 5-10 år samt tror att CO2 är ett gift som isbjörnen får i sin mage?

Hm...