1 juli 2009

USA:s kommande kollaps

Lite utanför ämnet men inte mindre intressant. Jag och några bloggläsare berörde problemet med att dagens valutor inte är uppbackade av guld längre. Här är tre nyproducerade klipp som handlar om just detta och vad det kommer innebära för USA, ett land som går mot en total kollaps och hyperinflation inom en mycket snar framtid. Detta är mycket viktigt att förstå eftersom världens regeringar och centralbanker fortfarande följer USA.

Avvara 25 minuter av er tid och kolla in dessa mycket intressanta klipp. Sprid vidare för i svensk media diskuteras inte inflationsproblematiken i USA överhuvud taget. Och detta är ett gigantiskt mycket större problem än klimatet.

Del 1


Del 2


Del 3

6 kommentarer:

Pom sa...

Hej! Jag är väldigt intresserad av dessa frågorna men har en punkt jag faktiskt inte förstår riktigt. Varför skulle en guldreserv vara nödvändigt för att stävja inflation? Guld har sitt värde på samma villkor som papperspengar så vitt jag kan se. Du kan inte äta guld och guld är inte någon råvara som används i stor utsträckning jämfört med t.ex. aluminium, olja, koppar etc. Är min poäng rimlig eller har jag missat något?

Skeptikern sa...

Pom: Om en valuta knyts till guld så innebär det att centralbanken inte kan trycka upp mer pengar än vad som finns säkrat i guld. Guld är pengar och har varit det i tusentals år. Det är en unik metall som inte finns i överflöd, den har många användningsområden och det krävs arbete för att utvinna den. Det faktum att guld inte finns i överflöd är det som är det fina i kråksången. Om guld låg överallt så skulle det inte vara någon poäng att koppla valutan till det.

Guld kan lagras i mycket lång tid utan att förlora sitt inneboende värde. Att knyta valutan till äpplen, som ruttnar inom ett par dagar, skulle inte vara någon bra idé.

Visst, du kan inte äta guld men det är inte det som är poängen. För att underlätta handel mellan människor behövs det en gemensam nämnare - pengar. Om du tillverkar stolar och behöver ett bord så måste du hitta en bordstillverkare som samtidigt behöver en stol. Ni kan då göra ett ömsesidigt utbyte av varor. Men det systemet är i praktiken omöjligt. Därför har vi dollar, kronor, lira, euro i stället. Tidigare hade vi guld eller silver. I klippet ser du exempelvis hur folk i Zimbabwe numera handlar i guld och inte med pappersvalutan.

Dollarn blev reservvaluta för att den var uppbackad av guld, vilket innebar att vem som helst kunde växla in sina sedlar till guld. Banker kunde inte skapa pengar ur luften som de gör idag. Det är detta som skapar disciplin och håller nere inflationen.

Det som USA gör nu är att de kör sedelpressarna dygnet runt och trycker upp biljoner dollar, precis som Robert Mugabe gjorde i Zimbabve. Men det är bara papperslappar med siffror. För att valutor ska ha något inneboende värde så måste det finnas guld eller någon annan ädelmetall bakom.

Anonym sa...

Att ersätta en typ av ekonomiskt lättsinne med en annan kan inte vara bra! Jag är mycket orolig för USA:s ekonomi.

Inge

Anonym sa...

Pom:

Att just guld används för att backa upp en valuta har historiska rötter men så behöver inte alls vara fallet. Idén är att man baserar pengar på en finit resurs för att man inte ska kunna trycka mer. Det skulle lika gärna kunna vara Galium, Iridium eller liknande metaller, eller antalet kvadratkilometer landarea som staten kontrollerar.

Så länge man inte kan trycka nya pengar spelar det ingen roll.

Anonym sa...

Varför inte knyta valutan till en korg med råvaror istället för endast guld?

Det är faktiskt inte osannolikt att ny teknik plötsligt ökar tillgången av guls genom t.ex. mer kostnadseffektiv utvinning. Dumt att ta den risken.

Skeptikern sa...

Anonym: En korg med råvaror, då bör det uteslutande vara ädelmetaller. Att ny teknik skulle öka tillgången på guld är inte otänkbart men ökningen kommer aldrig kunna vara så stor att vi plötsligt badar i guld.