30 juni 2009

Nya dumheter från CenterpartietMaud Olofsson, partiledare för Centerpartiet, föreslår nu ett klimatkonto för små och medelstora företag. Vad går det ut på?

I svåra tider ska de mindre företagen kunna få låna pengar av staten till låg ränta, förutsatt att lånet går till att finansiera uppfinningar och klimatsmarta lösningar. Pengarna kommer från koldioxidskatten som ger staten många sköna miljarder varje år.

Jag har en bättre idé. Slopa beskattningen av koldioxid helt och hållet och låt företag och privatpersoner få behålla och besluta själva hur de vill använda dessa pengar. Bara det faktum att staten beskattar samma gas som människor andas ut är helt uppåt väggarna.

Skattetrycket måste minska drastiskt om det ska komma några klimatsmarta uppfinningar som svenska företag kan exportera. Mer statlig inblandning behöver företagen lika mycket som ett hål i huvudet. Som jag skrivit tidigare så har det inte bildats ett enda nytt storföretag i det här landet på snart 50 år. Om svenska entrepenörer ska lyckas starta nya framgångsrika företag som arbetar med miljöteknik så behövs det färre regleringar, lägre skatter och mindre statlig byråkrati som upptar en massa tid. Men någon sådan linje är det inga politiker som driver. Det innebär ju att företagare och vanliga människor tillåts agera på egen hand och bestämma hur deras resurser ska användas. Politikers yttersta mål är att ha makt och att driva en linje som ger dem mindre makt kommer aldrig att ske.

I dagsläget så varslas hundratals svenskar varje dag från företag runt om i landet. Men inga politiska förslag handlar om att göra det lättare att starta nya företag som kan anställa alla dessa arbetslösa människor i nya växande företag. Allt politikerna pratar om är hur skatter kan höjas och hur mycket mer människor ska få som inte jobbar. Men till vilken nytta? Vi kan ju inte fördela något om det inte skapas något. Och nej, staten kan inte skapa några jobb, vilket alla Keynesindoktrinerade politiker tror. Alla jobb som staten tror sig skapa måste finansieras genom att pengar tas från andra delar av ekonomin, vilket i slutändan inte leder till något annat än resursslöseri. Centerpartiets idé är verkligen ett bra exempel på Keynes dumheter, att så fort det går lite sämre i ekonomin så måste staten in och stimulera/agera bank och rädda företag. Det är ioförsig inte konstigt eftersom det bara verkar vara Keynes läror som våra universitet tillhandahåller vid de nationalekonomiska institutionerna...

Jobb skapas av privata entreprenörer, därför borde allt krut läggas på att göra det så enkelt som möjligt att starta och driva företag. Det borde vara högsta prioritet hos våra koldioxidhöga politiker men jag tror vi blir tvungna att besöka Rosenbad med släggor först för att banka in detta i deras huvuden. Ett klimatförslag till och det blir medeltid - bokstavligt talat.

Länkar: SVD, Kvällsposten, DN.

10 kommentarer:

Per Welander sa...

Maud Olofsson fattar inget om vad som får småföretag bli stora företag och dessutom anställa mer folk. Vad småföretagen behöver är enklare och lägre skatter. Bort med de tokiga 3/12 reglerna.

Vi har en jättehög arbetslöshet bland ungdomar. Inga nya storföretag kommer fram. Precis som du säger kan staten inte skapa riktiga jobb utan bara omfördela pengar. Tyvärr gör de det på ett ineffektivt sätt som förstör riktiga jobb. Detta förslag är ytterligare ett exempel på misslyckad socialism och klåfingriga politiker.

Anonym sa...

Jag avaktar nu noga - hur detta kommer att sluta med Sverige och jobben,, samt eventuellt Emigrera.. JAMES

Erik L sa...

Usch! Och jag som tidigare har röstat på detta parti, hur kunde jag?

Nåväl, visst stämmer det som du säjer att företag inte vill/kan växa sej stora i sverige längre. Själv driver jag en enskild firma som lätt kunde utveklas och ge kanske 3-4 jobb, men en sådan satsning skulle förmodligen försätta företaget i KK pga alla kostnader för de anställda och maskininköp mm och det bara är en onödig risk att ta. själv skulle jag inte få mer i plånboken ändå, så sorry alla arbetslösa, jag vågar/vill inte satsa på er.

Men vad ska nu Mauds pengar gå till då, hummm jag kanske skulle sätta upp ett jätte ekorrhjul med en generator på, där 3-4 man kunde springa hela dagen för att minska elförbrukningen (indirekt minska kolkraftens co2 utsläpp) så kan jag påstå att jag har en "klimatsmart" mekanisk verkstad ;)

(OBS! ovanstående idé var ett skämt, men i den gröna ekonomin är det realitet! öka ineffektiviteten, öka den negativa inverkan på miljön, med en minimal "klimatvinst" och låt sedan skattebetalarna betala allt dett onödiga överytnyttjande av planetens resurser (och lite där till).)

Snowroller sa...

James har rätt, emigration är ett giltigt alternativ. Vilket land i Europa struntar mest i klimathysterin?

HCA sa...

"Bankerna och Skuldnätet" är en bok som verkligen alla borde läsa, oavsett ekonomiskt intresse eller kunskap..

Det handlar det om att staten sitter i en jävla knipa, där de lånar pengar som egentligen inte finns (då bankerna mot stat och kommun behöver 0% i täckning). vi betalar genom staten in ca 47 miljarder kronor till bankerna bara i ränta varje år, vilket är ungefär lika mycket som hela Försvarsmakten kostar.

Anders Borg om "hjälpen till bankerna":
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."
http://www.dn.se/ekonomi/bankpaket-pa-50-miljarder-1.792942

Krasst är det så att de tar lån på 50 miljarder, där folket är säkerheten. Dessa ges tillbaka till banken, som ska låna ut dessa pengar till folket.
Alltså betalar vi samma skuld två gånger: Först genom skatten och sen räntan på de pengar som bankerna lånar av oss (staten).

Sen har jag tyvärr inte fått svar från Anders Borg om hur 50 blir 500 bara så där...
Mebn eftersom banken ser alla skulder som vi har till dom som tillgångar, och det är tillgångarna som styr hur mycket pengar dom från ingenting kan låna ut, så får vi detta sjuka system där vi hela tiden blir förlorarna.

Natrix sa...

Centerpartiet är nog det parti som orsakats Sverige störst skada med sina nej till kärnkraft och öresundsbro och alla politiska turer det förde med sig. CUF vill visst slå ihop centern med folkpartiet vilket vore trist. Det bästa som kan hända är att centerpartisterna försvinner genom att de dör bort.

Chrille sa...

"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."

>Sen har jag tyvärr inte fått svar från Anders Borg om hur 50 blir 500 bara så där..

Det kom lustigt nog upp på en middag igår, tydligen så får bankerna låna ut 10 gånger sitt eget kapital. Förr i tiden garanterades varje mynt av sitt eget värde, sedan garanterades alla sedlar av riksbankens soliditet (jag menar guldmyntfoten), idag garanterar riksbanken pengar upp till 10 gånger de pengar de själva lånar ut. De kan alltså finnas mer pengar i omlopp på pappret än vad som finns "i verkligheten". Verkar rätt vansinnigt.

nisse sa...

http://www.youtube.com/watch?v=oKgsdernsPE

Mvh
Nisse

Skeptikern sa...

Erik L: Du slog huvudet på spiken! Jag har också personer i min bekantskapskrets som antingen har egna företag eller som jobbar på mindre företag. De har alla möjligheten att växa och anställa folk men det är helt enkelt för dyrt och riskfyllt att anställa någon.

Precis som du säger, i den gröna ekonomin gäller inte kostnad/intäktsanalys eftersom det är planeten som ska räddas. I slutändan får medborgarna stå för notan. Att notan sedan blir så hög att 100 procent skatt måste införas spelar heller ingen roll.

Snowroller: Tror alla länder i Norden är helt insnöade på klimathysterin. Island har ju gått åt helvete fullständigt så de har nog inte tid att fundera på 0,000000000001 grad högre temperatur om 91 år. Ska man emigrera så bör man nog tänka Asien.

HCA & Chrille: Att valutor inte längre är kopplade till guld är förmodligen ett av de största misstagen i människans historia. Med en guldmyntfot skapas disciplin bland världens centralbanker. De kan inte trycka upp mer pengar utan att först ha tillräckligt med guld bakom. I USA trycker man upp flera biljoner dollar just nu i värsta Robert Mugabe-stil. Att USA går mot historiens största kollaps är ofrånkomligt och det är än märkligare att media inte ens skriver om detta. Dollarn blev världsvaluta eftersom den var uppbackad av guld och kunde växlas in mot guld. Nu är den inte uppbackad av någonting. Det är bara en papperslapp som inom en mycket snar framtid kommer vara helt värdelös.

Mårten sa...

politiker skapar inga jobb oavsett hur mycket de tror på det själva,företag skapar arbeten och inget annat.