13 juni 2009

Mälarens vatten - snart ett minne blottMagiker vid Regionplane- och trafikkontoret vid Stockholms läns landsting (RTK):

"Kristallkula, jag åkallar dina andar för att få veta vad som kommer hända med Mälarens vatten om 100 år. Ge mig din visdom så att jag kan sprida den i svensk media."

Kristallkulan:

"Kära magiker, klimatförändringarna som är skapade av människan kommer göra Mälarens vatten otjänligt, förstöra dricksvattnet för miljoner svenskar och skapa enorma problem, död och elände."

Magiker vid RTK:
"Tack kära kristallkula. Jag ska föra din visdom till våra ärade politiker så att de kan vidta kraftiga åtgärder mot klimatet."

(Artikel i Svenska Dagbladet, var annars...)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha skitsnack av SvD. Det är landhöjningen som "växer" upp 0,6 mm per år tror jag då betyder det att det blir ca 60 cm om 100 år men ändå blir det nästan lika mycket vatten kvar då även om 100 år.

Findus

Anonym sa...

Glömde att skriva några meningar till.

Jag tror mälarens vatten är ändå salt men inte lika mycket som östersjön. Om det rinner vatten från skogen tror jag inte att det blir otjänligt i mälarens vatten eftersom man kan "rensa" i reningsverket. Det är ju värre om det finns gifter som förstör vatten. Kan ni rätta till mej om jag har rätt eller fel om att mälarens vatten är sötvatten eller saltvatten för jag minns inte riktigt om det är??

Findus

Osynlige Mannen sa...

Varför använder man superdatorer till att beräkna klimatet om 100 år? Vore det inte mer lönsamt att beräkna nästa veckas lottorad? Om man nu ska ge sig på att beräkna stokastiska system?

Snowroller sa...

För tusen år sen var Mälaren en havsvik. Då var vattnet helt och hållet otjänligt att dricka för då var det saltvatten där. Folket hämtade vatten ur åarna och bad till diverse gudar om bättre skydd mot pirater ute på fjärdarna. Sen kom Vite Krist söderifrån och med honom försvann så småningom den vida viken och Södertörn blev en halvö som effektivt stängde av Östersjöns vatten. Det tycks inte ha hindrat piraterna dock...

Skeptikern sa...

Osynlige mannen: Bra poäng!

Snowroller: Piratpartiet? ;-)

Göran J sa...

Det är riktigt som Snowroller säger att Mälaren var en havsvik för 1000 år sedan, dvs på vikingatiden. Sjöfarten gick förbi det som idag är Södertälje till Birka som var den stora metropolen på den tiden. Sen grundades sundet upp pga landhöjningen och Birka flyttades till Sigtuna och därefter till Stockholm. Landhöjningen har varit runt 5 meter sedan dess, vilket hade säkrat Mälarens vatten om inte Mälarens yta successivt hade sänkts med nyodlingar längs stränderna. Nu är nivåskillnaden bara runt en halvmeter i medeltal, så när vi har lågvatten i Mälaren och högvatten i Saltsjön kan det bli kris, men slussarna har hittills skyddat mot inströmning av havsvatten. Med nuvarande landhöjning på 4 mm per år och nuvarande havshöjning på 1-2 mm borde allt tala för att problemet minskar med tiden, inte ökar.

brodeur sa...

Var hittar du alla sköna bilder som illustration till dina inlägg.

Denna förmedlar precis vad jag ser inom mig gällande dessa löjliga gissnings konsekvensanalyser av Hansens tokiga modeller.

Skeptikern sa...

Göran J: Välskriven kommentar!

Brodeur: Den här bilden hittade jag på IPCC:s hemsida där de förklarar hur de får fram sina resultat (domedagsprofetior) ;)

Anonym sa...

Göran J.

??? 4 mm per år landhöjning. Kanske du menar 0,4 mm. Om du skriver så här 4 mm då blir om 100 år motsvarar 4 meter.

Findus

Anonym sa...

Nej Göran J har rätt i och jag har fel!! jag ber en ursäkt för jag räknade fel.

Findus