8 juni 2009

Grattis Miljöpartiet! - nu blir det medeltidEn del av förklaringen till Miljöpartiets succéval till Europaparlamentet är att "klimatet engagerar", framförallt hos yngre väljare. Men hur många av väljarna har satt sig in i detta och vad Miljöpartiets politik skulle innebära?

De vill ha en 80-procentig minskning av koldioxidutsläppen i Europa till 2020.

Läste en artikel häromdagen om ett liknande krav i en amerikansk delstat. Någon räknade ut att om koldioxidutsläppen skulle reduceras med den nivån så skulle samhället bli tvunget att gå tillbaka till en levnadsstandard motsvarande tidigt 1620-tal. I Sverige och Europa skulle vi nog få gå tillbaka längre än så.

För att få igenom Miljöpartiets politik skulle vi garanterat få avveckla i stort sett alla industrier, större delen av energiproduktionen, ställa in alla flygresor, alla transporter, en stor del av jordbruket och mycket mycket mer. I deras partiprogram skriver de bland annat att de vill minska konsumtionen av kött i Europa, införa fler skatter (bland annat på flygresor), avveckla kärnkraften och stoppa prospektering av fossila energikällor.

Miljöpartiets valplattform saknar helt och hållet en koppling till verkligheten. Det är som om Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit och brainstormat vansinniga idéer på fyllan och sedan fått med övriga partigruppen på det hela och sedan fått sina EU-kandidater att gå till val på det.

Jag har också noterat i diskussioner med bekanta att de flesta gillar Miljöpartiet eftersom de är så tydliga i sina kampanjer och att de verkligen driver de frågor som de vill jobba med. Visst, det är jättebra att engagera sig för miljön, det är ju ingen som vill ha miljöförstöring för att det är kul, men om de åtgärder som lanseras för miljön helt saknar verklighetsförankring, är det då vettigt att lägga sin röst på det partiet?

I en värld där miljarder människor är i extremt behov av tillgång till billig energi så gör ett parti ett succéval i lilla Sverige med budskapet att motarbeta tillgången till billig energi, med alla till buds stående medel.

Cyniskt, idiotiskt, ja fyll i valfri beskrivning.

6 kommentarer:

Gunnar Littmarck sa...

Det kan gå med ansträngningar likt reellt krigshot.

Med Smältsaltreaktorer i masstillverkning, eller om någon av alla genombrotts nära fusionstekniker lyckas.

Men de egoistiska obildade miljöparasiterna vill inte använda den energi som gluoner håller neukleider samman med.


Jag önskar att jag får leva i en värld där dagens miljöparasiter får klara sig själva..hehehehehe de kommer dö svältdöden då de är lika odugliga som andra heltids politiker..

Visst vore det kul om inga skatter betalades från i morgon?

Ut i skogen och plocka bär, eler svält.

Jag skulle med enkelhet ha den extremaste lyxtillvaro..

Allt handlar om förmåga och moral.

Eller?

Kanske haer jag fel, men kul vore det att se palestina Yvon sitta hungrig i skogen utan varesig taxi eller plastkort, betalt av andra.

Per Welander sa...

Anledningen till att Miljöpartiet kommer undan är att gammelmedia sviker sin granskande uppgift. Som "vetenskapsjournalister" sitter ofta sympatisörer till Miljöpartiet. Journalisterna saknar oftast naturvetenskaplig utbildning.

När sen Alliansen inte heller granskar Miljöpartiet utan hänger på blir det en kommande katastrof. Alla svenskar kommer att bli mycket fattiga. Gröna jobb förstör vanliga jobb.

Sivan sa...

Fossila bränslen är en naturlig råvara lika god som någon annan.

Anonym sa...

Jag röstar inte på Miljöpartiet, men så långt från verkligheten befinner de sig inte anser jag. Det är fullt möjligt att med redan existerande teknik sänka energianvändningen inom byggnadssektorn med 50% til 2050. Bara genom att välja bra teknik vid ny- och ombyggnationer. Och byggnadssektorn står för 40% av Sveriges totala energianvändning. Om man dessutom vill satsa offensivt så går det att sänka ännu mer, utan att någon får kallare inomhus eller sämre luft.
Även inom industrin finns en enorm besparingspotential, genom att man effektiviserar sin produktion, och det är dessutom inte svårt. Dessvärre har man inom industrin fokuserat så mycket på kortsiktig vinst så man gjort sig av med de personer som har kunskap om energieffektivisering. Men det går att sänka energianvändningen - många pratar om att industrin har vänt på alla stockar och stenar för att sänka sina kostnader men det stämmer inte. Många vet inte under vilka stockar man ska titta, andra vet inte ens vad stenar är, om ni är med på liknelsen.

Vi kan effektivisera oss bort från beroendet av importerad energi, utan att det kostar något extra!

Skeptikern sa...

Anonym: Visst går det att effektivisera energianvändningen på många sätt men för att uppnå de mål som Miljöpartiet sätter upp så handlar det inte länge om effektivisering, det handlar om nedläggning och en total återgång till tidigt bondesamhälle.

Mårten sa...

och folk ondgör sig över att "låtsaspartier" som piratpartiet vinner röster, det är ju faktiskt bra att dessa gör det, dom kan kanske inte tillföra något, men dom kan i allafall inte ställa till med någon skada, och det känns ju lite tryggare