8 juli 2009

Problemet med politikerHar precis läst en bedrövlig debattartikel signerad Fredrik Reinfeldt och José Manuel Barosso. Av allt som händer i världen så anser dessa herrar att klimatet är den allra viktigaste frågan som man ska diskutera och lösa. Jag råkade höra Fredrik Reinfeldt säga i en intervju på Rapport att det är viktigt att diskutera de problem som vi kan lösa. Exakt! Men klimatförändringar är det enda vi människor inte kan göra någonting åt alls så hur står det till med det sunda förnuftet?

Barosso och Reinfeldt står fast vid att den globala uppvärmningen får bli högst 2 grader Celcius.

Fint, kan ni justera jordens omloppsbana runt solen medans ni ändå håller på? Varför just 2 grader, varför inte 1,5 grader, 2,3 grader, 10 grader? Är det Mark Lynas som viskat i era öron eller kanske Svante Axelsson?

Jag kan inte ens fatta hur vår statsminister och Barosso (som är misstänkt lik Fleksnes) kan skriva sån här idéer på fullaste allvar.

Och varför skriver de hela tiden om "klimatförändringen" som om det vore något helt nytt i mänsklighetens och jordens historia? Har svenska skolan missat att informera om de gångna istiderna?

Problemet med politiker är att de alltid ska försöka göra någonting åt allting. Det spelar ingen roll om det är verkligt problem eller inte. Att klimatet förändras är högst naturligt och ingenting vi kan göra någonting åt. Att människor drabbas av naturkatastrofer är oundvikligt men det är först och främst inte klimatet som är problemet utan fattigdom. Ju rikare ett lands befolkning blir desto mer resurser kan de avsätta till att anpassa sig till det klimat som råder.

De lösningar som politiker lanserar för att, ja faktiskt, kontrollera temperaturen på planeten, handlar inte om att göra länder rika och öka välståndet för människor. Lösningarna handlar om en gigantisk omställning som gör alla fattigare och ännu sämre rustade för framtiden. Löften om nya gröna jobb låter jättefint men det säger ingenting om alla andra jobb som samtidigt försvinner i andra sektorer.

Återigen, jag är inte emot att företag utvecklar energisparande teknik, miljövänligare bilmotorer eller vad det än nu är. En fri marknad löser detta utan problem till högst kvalitet och lägst kostnad. När politiker ger sig in och ska styra över marknaden, bestämma vad som ska produceras, vem som ska göra det och till vilket pris så uppstår alltid en felallokering av resurser. Förlusterna som genereras skickas alltid vidare till skattebetalarna. Samhällsförlusterna för klimatpolitiken kommer bli så stora att vi inte kommer kunna agera innan det är för sent men då hoppas jag att svenskarna beger sig till Rosenbad med högafflar och protesterar.

Det värsta med politikernas åtgärder för klimatet är att de baseras på en enda icke falsifierbar teori om koldioxid. Grafen som Al Gore visar i sin film är fortfarande omvänd, dvs, temperaturen stiger före koldioxidnivån i atmosfären. Ett faktum som måste spridas ut oftare, framförallt till våra folkvalda.

I dagsläget, med den värsta globala kris i historien (skapad av politiker), så har vi inte råd att ens tänka på att klimatet förändras. Våra knappa resurser måste användas där de gör mest nytta för människor och inte mest skada. Om de ska göra mest nytta så måste alla vansinniga idéer om klimatet som politikerna kommer med kastas i soporna. Dags att byta ut begreppet "klimathotet" mot det mer passande "politikerhotet".

(Läs också Maggies inlägg på Climatescam)

10 kommentarer:

Snowroller sa...

Kalle Strokirk har tecknat en underbar beskrivning av hur Reinfeldt vill vara med de stora grabbarna. Han har säkert länkat hit så jag behöver inte göra det.

I övrigt kom jag att tänka på hur man gick an om ozonlagret för bara 20 år sen och hur hemskt det var. Vart tog den skrämselhickan vägen? För inte har väl förbudet mot freon och andra gaser haft så snabb effekt?

Nej, koldioxidskräcken är över inom några år. Tåget går på som jag tidigare beskrivit, Hellbound train. Men jag undrar om herr och fru tror-på-allt fortsätter lyssna även om tio år.

Anonym sa...

Det är detta som är kommunism och en gravt likriktad enpartistat (Där endast Internet än så länge inte är Censurerat i Sverige)

Det vill säga man använder en påhittad lögn om att människan kan påverka det normalt varierade klimatet för att införa ett totalt övervakat beskattat slaveri.
http://www.green-agenda.com/
"The common enemy of humanity is man.
In searching for a new enemy to unite us, we came up
with the idea that pollution, the threat of global warming,
water shortages, famine and the like would fit the bill. All these
dangers are caused by human intervention, and it is only through
changed attitudes and behavior that they can be overcome.
The real enemy then, is humanity itself."
- Club of Rome,
premier environmental think-tank,
consultants to the United Nations

Mvh JIMMY!

Skeptikern sa...

Snowroller: Haha! Kul bild :) Länk: http://www.kallestrokirk.se/09jul08.htm

Ozonhålet täpptes till av politikerna, har du missat det? ;)

Vägen till helvetet är asfalterad med goda intentioner.

Jimmy: Du ger oss visdom som alltid :)

jens sa...

Det synes som det är Hollywood som styr de stora politiska riktningarna. Här är några bestickande exempel:

Filmen Gökboet på 70-talet trodde alla politiker att det var en dokumentär. Efter det stängdes alla mentalsjukhus och patienterna hittar vi nuförtiden på gatorna som uteliggare.

Filmen Kinasyndromet på 80-talet trodde alla politiker var en dokumentär, så då skulle kärnkraften avskaffas. (Tjernobyl kom senare, när 'tåget' redan var igång) Vi fick den sk tankeförbudslagen och kraftigt höjda elskatter, som fortfarande finns kvar.

Och så har vi den stora propagandafilmen av Gore och tja, finns det mer att säga.

Monodemon sa...

Har hört Reinfeldts floskler rapporteras ett antal gånger i radion idag. Inte ett uns av kritisk granskning, kostnads-/konsekvensanalys eller ifrågasättande någonstans!
Jag vet inte om man ska bli beklämd, förbannad, uppgiven eller bara fyllas av förakt för enfalden.

Att ge efter för masshysterin och konvertera till koldioxidfobiker känns dock inte som ett intellektuellt hållbart alternativ. Självbedrägeri och hyckleri ligger inte för mig...

...å apropå politikers modus operandi så formulerade Groucho Marx det hela väldigt träffande:
"Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies."

Skeptikern sa...

Monodemon: Fantastiskt citat från Groucho Marx! En enda mening som sammanfattar alltihopa :)

Anonym sa...

Skatt och åter skatt är vad det igentligen handlar om

Anonym sa...

Håller helt med dig Skeptikern. Ett bekymmer bara, finns inte så många högafflar längre. Kan vi inte få slåss med mobiltelefoner?

Monodemon, Klok kille Groucho Marx. :)
JR

Stolpe ut sa...

Klimatbluffen har stora likheter andra konspiartionsteorier som månlandningarna, Kenndymordet, Area 51,11 september. De lever och frodas på nätet, i bloggar och på youtube, helt utan verkligetsförankring.

Så här säger Wikipedia om konspirationsteorier:

"Människor brukar ofta reagera på känsloladdade händelser genom att skapa en teori. Personer som redan har en vag teori om något, har tendensen att rakt av acceptera påståenden de hör som stödjer teorin, medan de rakt av förkastar påståenden som motsäger dem. På så sätt förstärks tron på sådana teorier hos sådana personer."

"Många försök att bevisa olika former av konspirationsteorier går till så att man försöker bevisa den egna teorin baklänges, genom att hävda att påstådda svagheter, felaktigheter eller alternativa tolkningar i den etablerade verklighetsbeskrivningen automatiskt stärker konspirationsteorin."

Stämmer väldigt bra på de som kallar sig skeptiker i klimatsammanhang, inklusive denne anonyma bloggskribent

Skeptikern sa...

Stolpe Ut: Sedan när blev rationellt tänkande någonting konspiratoriskt?