27 juli 2009

En astronaut med falkögonExpressen (vilka annars!) rapporterar att astronauten Bob Thirsk har sett "miljöförstöringen" från rymden. Glaciärer som smälter och så vidare. Han är numera vettskrämd varje gång han tittar ut från sitt fönster.

"Jag har en känsla av att glaciärerna smälter. Snön på bergstopparna är lägre nu än den var för 12 år sedan när jag såg den förra gången. Det gör mig lite ledsen."


Han måste ha jävligt bra syn...

10 kommentarer:

Snowroller sa...

Falköga var namnet på en figur i klassiska indianhistorier, det användes i den svenska översättningen av MASH för Alan Aldas figur Hawkeye. Låt denna astronaut fortsätta vara rädd så får vi se hur riktig skräck är när isarna växer de närmaste åren inför hans vakande ögon.

Claes sa...

En av 13 som ser som en fiskmås:)
Och med ett fotografiskt minne, hoppas han inte får fönsterplats nästa gång, han är väl med i Gores fanclub.

Erik Cortéz sa...

Smältande isar ? Javisst,
Det gjorde dom för 13 000 år sen.
Tur va väl det,annars hade vi inte kunnat vistas på diverse platser,
so what ????

Jerker Andersson sa...

Tja han ska bara kunna urskilja detaljer 350 km bort med blotta ögat. Det är säkert en baggis.

Hans uttalande är lika värdefullt som att säga att jag har tittat mot himlen den här sommaren och det är mer moln detta året än förra alltså har Svensmark rätt.

Anders Eriksson sa...

Klart han har bra syn.. Astronauter måste ha 10+/10 på synen.. Iss ligger sen bara 35 mil upp.. Inte svårt att se detaljer därifrån

benke sa...

"Jag har en känsla av att glaciärerna smälter. Snön på bergstopparna är lägre nu än den var för 12 år sedan när jag såg den förra gången. Det gör mig lite ledsen."

Att ha en "känsla" är inte samma som fakta. Det mesta av klimathysterin (för att inte säga allt) bygger på känsla, inte fakta.

Förutom att ha falkögon så har han även örn-kom-ihåg. Tänk att komma ihåg snödjupet 12 år senare. Wow. Otroligt imponerande.

Skeptikern sa...

Snowroller: M.A.S.H, den gamla klassikern :)

Anders Eriksson: Kan man se snödjupet på en glaciär på 35000 meters höjd rakt ovanifrån?

benke sa...

Förutom att han har örn-kom-ihåg (mitt förra inlägg, ja ja, elefant hade varit bättre :) ), så verkar det hela som ett påhitt. Jag kan ha fel förstås.

Men att en astronaut inte skulle ha ingående kunskap om hur klimatet ändrar sig självt och dess komplexitet är minst sagt märkligt. Att ha privilegiet att bli en astronaut är inte för vem som helst, dessa är mycket pålästa och grannlaga utsedda personer.

Det hela verkar påhittat tycker jag. Minnas snödjupet och att kunna se det från den höjden, samt att det bygger på en känsla!?

Anonym sa...

Skeptikern.
Kan man se snödjupet på en glaciär på 35000 meters höjd rakt ovanifrån?

Japp, det går.
Den där kryptonitgubben med blå trikåkostym och familjelyckan väl kamouflerad och som hade ett S på bröstet.
Han kunde han!
JR

Anonym sa...

Det är omöjligt att se snödjupet vid klar himmeln även på 11.000 meter när jag har flugit. Jo man kan se helt vitt på marken men hur mycket är det i snödjupet går det inte räkna ut hur mycket det är.

Men på 35.000 meter går det absolut inte kan se snödjupet. Han är med i MASH och pratar luft.

Findus