31 juli 2009

Johannes Åman om snabbtågenKarin Svensson Smith från Miljöpartiet kom på den fräcka idén att bygga snabbtågsräls på/bredvid våra motorvägar. Hon glömde bort kurvradier och andra detaljer som gör detta praktiskt omöjligt.

Hur som helst, Johannes Åman på DN skriver en replik om detta idag. Notera hur miljöpåverkan och utsläpp helt och hållet beskrivs i termer av koldioxid nuförtiden. Huruvida ett transportsätt är bra eller dåligt handlar inte om utsläpp av farliga ämnen utan om ett ofarligt ämne. Tänk er om samtliga journalister skrev vattenånga i stället för koldioxid, vad tror ni effekten skulle bli?

Exempel:

"Denna överflyttning av resor från flyg till tåg skulle innebära en minskning av vattenångautsläppen med ungefär 163 000 ton. Som andel av Sveriges totala vattenångautsläpp 2006 är det 0,3 procent, av de samlade utsläppen från transportsektorn samma år 0,8 procent."

Eftersom vattenånga har långt större inverkan på klimatet än koldioxid så borde det vara mer logiskt att skriva som ovan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bara det att det låter ju så förbannat dumt med "Vattenångeskatt."
Men liksom med moms kunde man ju kalla det för Vaångs...kanske...eller. :)
JR

Snowroller sa...

Diväteoxidskatt, där har vi det perfekta namnet!

Per Welander sa...

Karin Svensson Smith tillhörde länge kommunisterna i Sverige men såg att karriären gynnades av att byta till miljömupparna. Hon kan ingenting om vetenskap och babblar bara massa PK-noja. Dead Parrot med Clease är roligare än nollställda kopian Sensson Smith.