5 juli 2009

Reinfeldt prioriterar klimatet före SverigeEfter att ha sett dokumentären om Henrik Svensmarks mycket rationella forskning om vilka faktorer som styr klimatet så är det intressant att höra vår egen statsminister tala om samma sak. Det är dock inte solen, kosmisk strålning eller molnbildning som styr klimatet utan människans koldioxidutsläpp. Något som forskarna i dokumentären säger är helt fel.

Nu handlar inte klimathotet om vetenskap utan om politik. Ingen annan fråga i historien har fått så mycket politisk uppmärksamhet som denna och det är lätt att förstå varför. Klimathotet, som inte existerar, ger politiker enormt mycket mer makt.

"Smältande isar på Grönland, torka, översvämningar och torka. Vi har sett början på klimatförändringarna, slutet är ännu inte avgjort.” (Reinfeldt i sitt tal)

Vadå början? Har klimatet aldrig förändrats tidigare? För 12 000 år sedan var det ett flera kilometer högt istäcke över Gotland. Tur att det smälte bort (av naturliga orsaker) så att statsministern kan stå där idag och prata om problemet med smältande isar...Dessa platityder ältas om och om igen. Ibland undrar jag om statsministern och övriga politiker bara läser det som talskrivarna producerar eller om de ägnar någon egen tanke innan de talar till folket.

Reinfeldt vill höja koldioxidskatten eftersom det ska kosta att använda fossila bränslen. Jag undrar hur det tas emot av alla svenskar som bor i glesbygd, där bilen är ett måste för att kunna få vardagen att gå ihop. Han vill också ha ett system med utsläppsrätter. Det har redan införts i Europa och misslyckats totalt och USA är på väg att införa det med förödande konsekvenser för sin redan nedslagna industri. Den svenska basindustrin är grunden för hela vår välfärd. Att införa ett system som gör vår industri mindre konkurrenskraftig kommer varken hjälpa våran egen befolkning eller klimatet.

Slutligen så undrar jag varför inte fler ifrågasätter det här satans fokuserandet på klimatet. Om det är något som våra svenska politiker ska fokusera på så är det verkliga problem. Att Reinfeldt står och pratar om klimatpåverkan hjälper inte min äldre släkting som nu har 23 veckor kvar i sin kö till en läkarundersökning, det hjälper inte alla tiotusentals verkstadsarbetare som varslats från sina arbeten, det hjälper inte de tusentals barn som mobbas i skolan och det hjälper inte de människor som utsätts för vardagsbrott som polisen aldrig utreder.

Det ser mörkt ut för Sverige och det ser inte ut att spela någon roll om det sitter sossar eller moderater vid makten. Den svenska politiken handlar mer och mer om ryggdunkande, att skaffa prestige nere i Bryssel, att mingla med varandra, dricka rosévin och äta snittar. Nu ska Sverige ta ledartröjan i klimatfrågan med allt vad det innebär. Huruvida den egna befolkningen vill bekosta detta slöseri är det ingen som bryr sig om.

Sverige blev ett rikt land tack vare människors uppfinningsrikedom, ingenjörskonst och förbannat hårt arbete och slit. Vi måste komma tillbaka dit och skapa ett land där nya företag växer till, där människor anställs och där svenska produkter framgångsrikt exporteras till andra länder. Vi kan inte nå dit om svenska politiker ska fortsätta sätta käppar i hjulen för entreprenörer och våra befintliga företag. När SSAB i Oxelösund inte beskrivs som ett företag vi ska vara stolta över utan som ett klimathot så är det något rejält fel. Om denna attityd blir allenarådande så får vi nog vänta bra många år innan Sverige kommer på fötter.

Länkar: SvD, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen.

15 kommentarer:

Osynlige Mannen sa...

"Ingen annan fråga i historien har fått så mycket politisk uppmärksamhet som denna..."
Är du helt säker på det? hur var det egentligen med "vetenskapen" rasbiologi? Den var mycket populär på sin tid. Den medförde förvisso att ett antal miljoner människor mördades, men det var ju ett vetenskapligt korrekt förfarande enligt den tidens konsensus. Även då låg Sverige i framkant. Rasbiologiska Institutet i Uppsala var först i världen! (Går numera under namnet Genetikcentrum, Ultuna.)

Skeptikern sa...

Osynlige mannen: Rasbiologi är verkligen ett mörkt kapitel i människans historia. Intressant parallell med dåtidens konsensus och dagens konsensus. Båda är lika åt helvete fel.

Per Welander sa...

Reinfeldt, Sahlin m.fl. struntar i vad som är sanning eller inte i klimatfrågan. De är ute efter makt och vinna nästa val. Svenska folket får betala priset för klimatbluffen och det kommer att bli mycket högt.
Även Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv har inte gjort sin hemläxa. Ser väl bara till kommande statsbidrag för företagen. Som ekonom borde han kunna räkna ut att skattepengarna kommer att tryta när massor av riktiga jobb slås ut. S.k. gröna jobb är oerhört mindre effektiva än "riktiga" jobb.

Die dummen Schweden är tillbaka med kraft.

Anonym sa...

"i måste komma tillbaka dit och skapa ett land där nya företag växer till, där människor anställs och där svenska produkter framgångsrikt exporteras till andra länder. Vi kan inte nå dit om svenska politiker ska fortsätta sätta käppar i hjulen för entreprenörer"
Sant, men kommer nog inte att inträffa i Sverige. Vi är på väg utför

Anonym sa...

Reinfeldts tal är verkligen skrämmande.
Okunskap eller medlöperi?
Med den roll han har runt mötet i Köpenhamn skulle han istället kunna gå till historien som den som vände utvecklingen genom att rakryggad och insiktsfullt ifrågasätta AGWteologin (uttrycket snott från Maggies blogg), AlGorismen (dvs den nya Lysenkoismen) eller vad denna globala rörelse lämpligast kallas. Jämförelsen med rasbiologin är väl inte så bra eftersom den var mer vetenskapligt korrekt då än vad AGWrörelsen är idag. Jämförelsen med Lysenkoismen är enligt min uppfattning lämpligare - erkänd vetenskap förkastas och förtrycks, den nya vetenskapen får ledarnas förtroende vilket leder till politiska beslut och katastrof för folket.
Stor skam över Reinfeldts vetenskaplige klimatrådgivare fd gd för naturvårdsverket!
Okunnig eller medlöpare?
/ A

Osynlige Mannen sa...

A,

Du har definitivt en poäng med att klimateriet liknar Lysenkoismen. I synnerhet som att fabricerad empiri och datormodeller anses avspegla verkligheten. Jämförelsen med rasbiologin är relevant på ett annat plan, nämligen de möjliga konsekvenserna för mänskligheten. När man läser hur nymalthusianerna propagerar för en drastisk minskning av antalet människor får åtminstone jag rysningar och tänker osökt på utrotningsläger.

Anonym sa...

Osynlige mannen - "tänkte inte på det" i hastigheten dvs likheten mellan rasbiologin och "den gröna agendans" syn på befolkningsfrågan, men visst du har du en poäng där.
/A

Anonym sa...

Tillägg.
Djupt ur minnet dök miljökämpen och författaren till The population bomb, P Ehrlich upp. Han föreslog under någon gång under 60/70t bildandet av ett departement för befolkning och miljö med möjlighet att "take whatever step are necessary to establich a reasonable population size in the U.S." Ett ex var kontroll av fostrens kön så att alla förstfödda var pojkar och lyxskatt på alla barnrelaterade varor. Det skulle hålla populationen tillbaka.
Tanken på lyxskatten personliga utsläppsrätter tävlar i samma dimension. Håll andan den skatten kan vara på väg!
/A

dogdaze sa...

Det finns en underbar Kalle Anka historia från 50-talet av Carl Barks "Den Gyllene Hjälmen". I korthet går det ut på att det finns en vikingahjälm nedgrävd i Labrador som ger upphittaren rätt till Konungariket Nord Amerika och Kalle hittar den förstås.Det märkliga och kusligt aktuella är hans förslag till beskattning av undersåtarna. Varje medborgare skall bära en mätare som visar hur mycket luft de andas "ut" och de skall betala skatt efter denna mängd. Ruggigt nära dagens läge ...

Skeptikern sa...

Per Welander: Stefan Fölster har jag inget förtroende för. Han är en riktig kappvändare.

Dogdaze: Mkt intressant tips! Om du hittar en bild/skärmdump någonstans från serien så skriv en kommentar här med länken.

dogdaze sa...

Det finns en underbar Kalle Anka historia av Carl Barks från 50 eller tidigt 60 talet som heter "Den Gyllene Hjälmen" som går ut på att det finns en vikingahjälm nedgrävd nånstans på kusten av Nordamerika som ger innehavaren rätt över alla invånare i landet. Givetvis så hittar Kalle denna hjälm och funderar på hur han skall uttnyttjar sin makt för att bästa avkastning och kommer på att alla invånare skall bära en mätare som visar hur mycket luft de andas "ut". Det är detta som skall beskattas.
Al läste säkert också Kalle.Inget nytt under solen ....

Christopher E sa...

Skeptikern:

Jag hjälper gärna till. Här finner du en inscanning jag gjort från Carl Barks - Den Gyllene Hjälmen - 1954.

http://pici.se/pictures/LSBEMQzaw.jpg

Är det profetiskt eller vad???

Skeptikern sa...

Christopher E: Fantastiskt!! Lägger upp bilden ikväll. Stort tack!

Christopher E sa...

Hmm, ursprungligen tycks Den Gyllene Hjälmen vara ritad/utgiven redan 1951/52 om man ska vara petig. 1954 kanske var de svenska publiceringen? Jag vill inte luras.

Peter sa...

Reinfeldt är väl mer eller mindre tvungen att stå och gaffla om klimatet, allt annat är politiskt självmord. Det gäller dessutom att göra frågan till "sin" och därmed avväpna de gröna.
Det riktigt korkade i vad han säger är hans referenser till 450ppm/2-gradersteorin samt pratet om tipping points.. Då lämnar vi vetenskapen och går in i Hansen-hysterins galna värld..