15 juni 2008
Dagens Nyheter vs SSAB
Dagens Nyheter ägnar fyra helsidor i dagens tidning åt att beskriva stålföretaget SSAB som ett av de största klimathoten i Sverige. Artikelrubriken är "Kolet har Oxelösund i sitt grepp". Framför sig ser jag en belägrad stad av sot, damm, försurning och smog. Men det handlar inte om det utan om....(trumvirvel) den osynliga och luktfria gasen koldioxid. Artikeln finns på hemsidan och ackompanjeras av ett bildspel.
Hur illustreras denna osynliga gas i DN?
En tecknad bild av bilar och skorstenar som släpper ut KOLSVART rök över större delen av Stockholm.
SSAB släpper ut 10 procent av Sveriges koldioxid och detta faktum diskuteras sedan på fyra sidor som ett gigantiskt problem som måste lösas. Varför? SSAB:s fabrik är redan ett av världens renaste stålverk och är det något som kan förbättras så är det väl utsläpp av damm, sotpartiklar och andra ämnen som verkligen kan påverka omgivningen, människors hälsa och naturen.
Mer än 20 procent av Oxelösunds befolkning jobbar på SSAB. Lägger man till de som arbetar i hamnen och på företag som är beroende av SSAB så är andelen garanterat väldigt hög.
En intressant del i artikeln konstaterar att om SSAB skulle betala den fulla skattesatsen på koldioxid så skulle företagets rekordvinst på 4,6 miljarder kronor förra året i stället blivit en förlust på 3 miljarder kronor. Med den koldioxidskatten skulle SSAB tvingas lägga ner all verksamhet, 2 500 människor skulle förlora jobben och företag som är beroende av SSAB skulle gå i konkurs, Sverige skulle förlora miljarder i skatteintäkter och effekten på klimatet skulle bli noll, nada, nothing.
Detta skulle bara vara konsekvenserna för ett företag i en liten stad i Sverige. Om (eller när!) dessa koldioxidskatter införs på global nivå så kommer det komma en reccesion som människan aldrig tidigare skådat.
Det är tack vare företag som SSAB som Sverige har byggt upp ett välstånd som gör att vi svenskar kan leva ett tryggt och bekvämt liv. Betydelsen av vår basindustri och dess anställda kan inte underskattas. Miljöaspekter ska naturligtvis vara (och är) en viktig del av basindustrin men låt det handla om miljö och verkliga miljöproblem som kan hanteras och lösas. Att beskatta sönder basindustrin för att motverka ett inbillat klimathot från en datormodell kommer göra hela Sverige fattigare och göra väldigt många människor arbetslösa. Att SSAB:s egna representanter som intervjuas också vurmar för koldioxidreducerande åtgärder tyder mer på att de gör det som är politiskt korrekt och för att undvika kritik.
(DN:s klimathysteriska redaktion ser verkligen ut att ha vaknat till. Artikeln om SSAB var den första på i deras nya serie "Klimatresa i Sverige". Jag bävar för kommande alster...)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
DN slår kunut på sig själv och jag tror många läsare är uppriktigt utleda på dessa ständiga klimatartiklar
Riktigt bra blogginlägg, DN är ett gäng skitnödiga PK kramare.
Jag håller med om att! (Blogg tidningen DN) Gräver sin egen djupa grav, Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha......... Vänliga hälsningar JIMMY.
Tråkigt att även näringslivet stämmer in i talet om att "vi måste gå före".
Thatchers gamla rådgivare Lord Monckton hade starka misstankar att Gores reklamprojekt finansierades av Kina och Indien. Varför. Reklamen mot fossilenergi gäller USA och väst och hur kan man bättre skaffa sig fördelar gentemot väst än genom att få väst att lagstifta bort sin industri?
Okej, detta är nästan en konspirationsteori, vilka jag generellt sett hatar, men realpolitik i internationell politik tror jag iofs fortfarande existerar.
Näringslivstoppar framstår som om de gärna frivilligt hade stängt industrier här, vilka är både renare och effektivare än de som nu uppförs i Indien och Kina.
I klimatstimmet simmar alla okritiskt i samma riktning.
Hur/när blir det OK att bryta mönstret?
Det blir jättesvårt att bryta mönstret, folk är så otroligt indoktrinerade även högutbildade har fullständigt fallit för bluffen, det är skrämmande. Antagligen kommer det att höras mera kritiker när att CO2 minskning åtgärder påverkar folks liv, för det är en sak att prata klimat och vara duktigt att sortera eller att sluta åka bil men när man sedan tar bort folks levebröd då blir det en annan femman... I det korta perspektivet är det bara att hoppas på en riktigt kall vinter innan den stora klimatmöte nästa år....
håller med om att allt annat än koldioxid ofta glöms bort i debatten om vår miljö och vårt klimat! kanske dags att ta tag i andra problem. men jag säger inte att man inte borde ta hand om koldioxiden också, bara att uppmärksammheten borde fördelas mellan olika problem.
Skicka en kommentar