22 juni 2008

Karin Bojs - I allmänhetens tjänst


I dagens vetenskapskrönika med rubriken "Hellre klimat än rymdfarare" skriver Karin Bojs på DN att deras redaktion gör sitt bästa för att förtjäna svenskarnas förtroende. I en undersökning, som hon refererar till, från Vetenskap & Allmänhet fastslås nämligen att svenskar har ökat förtroende för forskarna, mycket på grund av klimatdebatten. I rapporten står det att människor med "klimatoro" har större förtroende för forskare än genomsnittet. Fler människor vill också satsa på klimatforskning än exempelvis rymdforskning, därav artikelns rubrik.

Nåväl... Bojs, avslutar sin krönika med:

"Vi rapporterar om den främsta och mest angelägna forskningen, direkt från de ledande vetenskapliga originaltidskrifterna. Där finns många nya och oroande rön om klimatet, och följaktligen skriver vi om det.../Den linjen tänker jag inte ändra, även om min mejlbox är full av klimatskeptiker som driver lobbykampanj."

Det finns även forskning och rön om klimatet som pekar på allt annat än människan som orsak. Denna forskning lyfts väldigt sällan fram av journalister på DN och andra tidningar. Om de nu jobbar för att "förtjäna folkets förtroende" bör de väl rimligtvis ge en så balanserad bild som möjligt och inte mata läsarna med katastrofscenarier, vilket i slutändan leder till mer klimatoro.

I grund och botten måste DN sälja tidningar och då måste nyheter väljas ut som lockar läsare. Forskning och rapporter som förklarar klimatförändringar i termer av naturliga orsaker är naturligtvis inte lika "medieintressanta" som rapporter som visar att Golfströmmen kommer stanna (Enligt Bojs själv) eller att Nordpolen smälter bort redan i år. Inte undra på att svenskarna är klimatoroliga.

Jag gissar dock att denna klimatoro är dramatiskt mycket mindre i Sverige på somrarna. Hundratusentals svenskar packar sina väskor och far till andra länder. Företrädesvis till destinationer med ETT VARMARE KLIMAT...

8 kommentarer:

Jonas sa...

Midsomma är sig lik, regn och kyla. Ingen ändring där heller.

Ingvar Åstrand sa...

DN är emot debatt och öppenhet och sanning.
Bojs är vetenskapens dödgrävare.
Hon skriver att intresset för rymdforskning, dvs. naturvetenskap, inte ökat trots medias rikliga bevakning av Fuglesang "rymdfärd".
Förklaringen är att DN propagerar mot diskussioner om vetenskap och kritik av felaktig kvasi-vetenskap.

Mitt exempel: Vetenskapsradion sände från bokmässan 1999 och Prismaförlaget bad lyssnarna om manusförslag som rörde ny och ifrågasättande forskning.
Jag sände en synopsis som deras "expert" avfärdade därför att han fått "skrämselhicka när han förstod innebörden".
Experten tog med sin psykiater och en enfaldig vetenskapsreporter och skrev tillsammans med Bojs en nedlåtande och kränkande helsida i DN om "Genier och Galningar".
Artikeln publicerades 26/2 2000. (avskrift sändes mot mejl-adress)
Avsikten var att skrämma folk från att bli intresserade och tänka själva och ifrågasätta hur vissa forskare kan bluffa till sig anslag.

Jag har också skrivit till Bojs att hon och hennes gelikar döljer att det finns en hittills okänd sänka som deponerar och naturligt reglerar koncentrationen CO2 i atmosfären.
Den så kallade CO2-budgeten visar att mängden koldioxid som motsvarar människans utsläpp försvinner på ett okänt sätt.
Jag kan och har försökt få förklara detta men varken DN eller andra klimathypokondriker släpper fram en sådan artikel.

Kjell G. Holmsten sa...

DN vet vad de gör! Det går att sälja massor med lösnummer och annonser på rädsla! Då måste de först skrämma upp de tilltänkta konsumenterna så klart!
Rent profittänkande, de skiter i miljön.

Anonym sa...

Snälla människor... Kan ni inte sluta med alla miljöbilar och klimatsmarta mat. Här är ju svinkalt.
Jordens Räddare

Anonym sa...

Vill bara tipsa dig om James Hansens senaste dumheter: http://svanberg.wordpress.com/2008/06/23/ociviliserade-vetenskapsman/

Karl-Fredrik sa...

DN med Karin Bojs i spetsen har bestämt sig att de värsta larmrapporterna är sanningen och inget annat. Man väljer ut varje värmebölja man kan hitta som ett bevis för den globala uppvärmningen och de allra värsta skräckscenarierna. När det visar sig att temperaturen inte ökar utan sjunker under några är så är det istället ett bevis för att den globala uppvärmningen ändå fortsätter. Det blir lite som att "Guds vägar äro outgrundliga".

Och ledande massmedias förhållningssätt till den "globala uppvärmningen" påminner mest om hur religiösa företrädare förhåller sig till vad man tror sig observera än seriös vetenskapsjournalistik. Det man även med lågt ställda krav kan kalla för granskande vetenskapsjournalism lyser helt med sin frånvaro.

Halleluja

Skeptikern sa...

Jonas: Exakt! Satt och frös hela midsommarhelgen och vågade knappt ta mig ut i regn och blåst.

Ingvar: Intressant kommentar! Om du har en egen artikel så publicerar jag gärna den här på bloggen. Maila till skeptikern(at)yahoo.com

Svanberg: Det känns som om Hansens (lilla) förtroende borde vara förbrukat vid det här laget men konstigt nog så får hans utspel alltid bred medial exponering.

Karl-Fredrik: Håller med. Om Sverige skulle drabbas av en ny istid nästa år med ett istäcke över Stockholm så skulle DN förklara det med global uppvärmning.

Anonym sa...

l?rt en masse