14 juni 2008

DN: Nordpolen borta redan om en månad


Hittar en övergiven Dagens Nyheter i tvättstugan i morse och möts av en braskande rubrik på förstasidan:

"Nordpolen kan bli isfri redan i sommar"

Som jag skrev häromdagen så har DN hoppat på ett fartyg (nu under sommaren...) och åkt till Svalbard tillsammans med Världsnaturfonden och en grupp ungdomar som skall indoktrineras i klimatfrågan.

I artikeln framgår att:

Istäcket i Arktis smälter snabbt och, till och med snabbare än vad IPCC:s datormodeller har förutspått.

(Ännu ett bevis på att IPCC:s datormodeller inte fungerar?)

Sälar och isbjörnar kommer dö av svält.

(Hur har de klarat tiotusentals år av klimatförändringar tidigare?)

Rune Grand Graversen, meteorologiska inst vid Sthlms Universitet, säger att det krympande istäcket i Arktis är ett av de starkaste bevisen för att människans koldioxidutsläpp håller på att ändra jordens klimat. Han säger att isen vid polerna försvinner när koldioxidhalterna ökar och hänvisar till datormodellernas prognoser.

(Intressant eftersom USA:s nationella center för snö och isforskning, NSIDC, refereras tidigare i artikeln och på deras nyhetssida om Arktis nämns ingenting om koldioxid. Det står bland annat:
"The more we study the Arctic's shrinking sea ice cover, the more we appreciate the key role of clouds and water vapor. Our colleague, Jennifer Francis of Rutgers University, has linked changes in the ice edge northwest of Alaska to variations in springtime cloudiness and in the water vapor content of the lower atmosphere. She has observed an increase in springtime cloud and water vapor over the last three decades that can be clearly linked to retreat of the ice edge."

Det är väldigt olyckligt att DN beskriver förändringar i Arktis i termer av "rekordstor", "snabbare än vad man trott", "bottennotering" och så vidare. Vi har bara haft korrekta satellitmätningar av området i 29 av planetens 4500000000 år. Arktis har garanterat smält och återskapats väldigt många gånger under historiens lopp.

Som alltid så får någon miljöorganisation sista ordet och i det här fallet är det Världsnaturfondens Neil Hamilton som får beskriva Arktis undergång:

"Arktis kan återhämta sig, men det fönstret håller på att slå igen. Det finns fortfarande tid att göra något, men det måste ske nu." (Ackompanjerat av en bild på en isbjörn naturligtvis.)

Vi ska då alltid GÖRA något åt klimatet men seriöst, vad kan vi göra åt ett flera miljoner kvadratkilometer stort istäcke smälter och växer? Inte ett jota. Kan vi inte tänka till en sekund och använd rent bondförnuft och fokusera på saker vi kan göra något åt?

Det går inte att observera ett fenomen i naturen och direkt peka på en enda faktor som orsak (koldioxid) och bekvämt lägga alla andra miljoner och miljarder faktorer åt sidan. Jag upphör aldrig att förvånas över att forskare regelbundet gör detta i klimatfrågan. Och nej, innan kritiska kommentarer ramlar in, jag förnekar inte att isen smälter...

Läs även Recons inlägg om DN-artiklarna på Klimatsvammel.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Som många redan har gjort som har sagt upp desinfo SVT Tv Licens + Desinfo TV4 och alla substanslösa Blogg dagstidningar. Som springer (Globala - slavskattares ärenden.. EU, FN, Politiska -IPCC)..... Men nuförtiden lätt genomskådade dagis nivå Agenda .Det finns hopp tack vare billigt bredband som snart kommer att hjälpa till att krossa dessa hjärntvättare. En utmärkt och bra folkbildande radio som har super koll på dessa kaos element är TruthNet Radio lyssna du med Vänliga hälsningar JIMMY.

http://www.tnrlive.com/index.php?page=listen

Anonym sa...

Idag söndag tog faktiskt P1 upp i vetenskapensvärld att det finns skeptiska forskare som inte följer den upptrampade vägen och det skall visst fortsätta i fem program till under denna vecka. På måndag 12.10 P1 skall de ta upp IPCC och osäkerheten kring deras sammanställningar.

//erik

Anonym sa...

Enligt dig är allmänheten utsatt för en världsomfattande konspiration som syftar till att vilseleda den korkade allmänheten att tro att miljöförstöringen påverkar klimatet!

Jag förmodar att syftet med denna desinformations-kampanj är att få igång ett omfattande slöseri av skattemedel.

Och listiga är dom! De har sannerligen inte haft några problem med att föra kunniga forskare bakom ljuset! Eller är dessa rentav anstiftare? Men inte dig inte!

Det finns miljoner och miljarder skäl till klimatförändringarna som du anser man borde utreda. Är det månde tidsaspekten som gör att man begränsar sig till de viktigaste? Har du tid så börja utred de övriga.

Är det din åsikt, att fortsätt skita ner miljön! Det gör kanske inget?

Du är kvick att kritisera andra, men, men har du något konstruktivt att komma med själv? Annat än pajkastning?

Skeptikern sa...

Gary: Miljöförstöring är en sak och koldioxidutsläpp en helt annan sak. Du blandar ihop begreppen. Om en fabrik väljer att gräva ner tunnor med gift i naturen så påverkar det naturligtvis den lokala miljön väldigt negativt. Du verkar tro att jag förespråkar sådan miljöförstöring eftersom "det inte gör någonting"...

Koldioxid skitar inte ner naturen, det är ju själva grundbulten för allt liv. Koldioxid har förvandlats till smuts och skit (precis som du skriver) och beskrivs som den enda faktorn som påverkar klimatet och samtidigt en faktor som endast påverkar klimatet i negativ riktning. Jag har tryckt på detta i nästan samtliga artiklar jag skriver men blir fortfarande missförstådd som någon person som slänger batterier i naturen, kör SUV och hatar miljö i största allmänhet.

Människan påverkar klimatet, ja. Går det att ställa bortom allt rimligt tvivel att det BARA är människans aktiviteter som styr jordens klimat? Naturligtvis inte.

Tycker du att vi ska använda våra resurser för att styra jordens klimat för ett prognostiserat utfall om 100 år? Eller som jag, fokusera på problem som exempelvis AIDS och Malaria som dödar miljoner och åter miljoner människor idag?

Erik: Tack för tipset, och kors i taket!

Mårten sa...

När jag öppnar MSN messenger, så står det i nederkanten på rutan "Rädda isbjörnarna, stöd WWF" BLI ISBJÖRNSFADDER!

hade det varit omvänt att stödja WWF för att rädda isbjörnar, så kunde man kanske nästan känt sympati med kampanjen, men pang-på-den-enda-rätta-vägen propaganda som låter tyskt 30-tal betackar iallafal jag mig för!

Anonym sa...

Förbannad blir jag på dessa jävla miljöfacister! fy fan vilka resurser som slösas och människor som svälter PGA det vansinnet som människor matas med varje dag. Gå och gräv ner er jävla domedagspredikare.

Dessi sa...

Nytillkommen bloggläsare här! Det blir en hel del för mig att läsa märker jag! Har man väl genomskådat en bluff är det lätt att genomskåda en annan. Skönt med en blogg som denna! Återupptar läsande imorgon.

Godnatt :)

Geoffrey Goines sa...

"Sälar och isbjörnar kommer dö av svält.

(Hur har de klarat tiotusentals år av klimatförändringar tidigare?)"


Nåja, det kanske inte är svält som kommer leda till deras död, men väl andra faktorer.

Klimatförändring - ett litet problem i sammanhanget