28 juni 2008

Koldioxid är 2000-talets hjärnspöke


Såg att Maggie tipsade om två debattartiklar som ifrågasätter den rådande bilden av klimatförändringar orsakade av människan. Den ena i Expressen och den andra i Dalarnas Tidningar. Koldioxid har verkligen blivit ett hjärnspöke och en universalförklaring för allt som händer i naturen på jorden. När en mänsklig aktivitet ska beskrivas ur ett miljöperspektiv så handlar det inte om någonting annat än hur mycket koldioxid som släpps ut. Sverige är utan tvekan världsledande när det gäller fokuseringen på den här gasen.

I de två senaste numren av DN nämns koldioxid i 13 artiklar. Håll i minnet att gasen som omskrivs i dessa artiklar är samma gas som du andas ut i varje andetag dygnet runt. Det är svårt att tro när man läser dessa artiklar.

DN den 27 juni

Sid 2: "Detroits dinosaurier"

Ledare om bilindustrin och hur amerikanska biltillverkare förlorar på sin fokusering på bränsleslukande SUV:ar och större bilar. Det finns en stor potential för laddhybrider, vilket kan leda till att reducera utsläppen av koldioxid.

Sid 9: "Kollaps om inte tuffa klimatmål skärps"

Miljömänniskorna i Tällberg har arrangerat ett helt stormöte om koldioxid (!!!) och kommit fram till nya gränsvärden för denna livsnödvändiga gas. 350 ppm ska det vara och inget annat. Det innebär att om du har 1 000 000 molekyler bredvid varandra så är 350 stycken av dem koldioxid. Jag vågar inte ens tänka på den katastrof som ytterligare 100 stycken extra koldioxidmolekyler av 1 miljon molekyler skulle kunna ställa till med.... Johan Rockström (som jag skrivit om tidigare) intervjuas och säger att "I dag ser vi en oåterkallelig kollaps av istäcket i Arktis..." etc etc.  Denna artikel pushas också på förstasidan högst upp.

Sid 21: "Vatten bakom en av tio sjukdomar"

Kort notis om en WHO-rapport som visar att 1 av 10 sjukdomar och 6 procent av alla dödsfall i världens orsakas av förorenat vatten. Ett problem som främst drabbar fattiga människor och ett problem som människan har goda möjligheter att åtgärda. Det är dock inte ett problem som upptar diskussionerna på Tällberg Forum. Koldioxid framför allt!

Sid 27: "TV4 har slutat tänka på miljön"

Insändare som inte tycker TV4 är särskilt klimatsmart eftersom sportkommentatorn Ola Wenström flugit ner till Fotbolls-EM hela sex gånger under de senaste veckorna.

Sid 1-2 (Ekonomi): "Klimatmärkt mat dröjer"

I relation till notisen om WHO-rapporten får den här artikeln två helsidor. Krav och Svenskt Sigill vill klimatmärka mat baserat på koldioxidutsläpp men det är så svårt att komma överens så ett förslag dröjer. Jag hoppas förslaget läggs i soptunnan där det hör hemma.

Sid 5 (Ekonomi): "Utsläppshandel - nu också för flyget"

För att minska koldioxidutsläppen ska också flyget tas med i EU:s gigantiska system för handel med utsläppsrätter. EU-parlamentarikern Jens Holm tycker att det är bra men att kraven kunde ha varit tuffare.

DN den 28 juni

Sid 2: "Flyget ska med"

Ledarstick som tycker att det är jättebra att EU:s system för handel med utsläppsrätter för koldioxid även ska gälla flyget. Även flyget måste ju betala sin klimatpåverkan.

Sid 14: "Rika länder måste ge snabb miljöhjälp"

Artikel om Tällbergmötet. Bianca Jagger (av alla människor) vill att politikerna måste sätta ett gränsvärde på koldioxid på max 350 ppm och inte 450 ppm. Hon menar också att fattiga länder lider hårdast av klimatförändringarna. Därför måste rika länder ge tekniskt bistånd och ekonomiskt stöd för att de ska utvecklas miljömässigt.

Sid 19: "El största källan till koldioxidutsläpp"

En genomgång av Solna stads klimatpåverkan (!) visar att elanvändning är den största källan till koldioxidutsläpp i stadsdelen. Totalt släppte man ut 1 372 ton koldioxid förra året.

Sid 6 (Ekonomi): "Livsmedelsföretag kör samman"

En grupp mat- och dryckesföretag i England ska samordna sina transporter. Mindre koldioxidutsläpp framförallt.

Sid 1 (Motor): "Så halverar vi utsläppen på tolv år"

Ledare som diskuterar en tillämpning av EU:s regelverk för dieselavgaser för koldioxid. (Gränsen mellan avgaser och koldioxid har verkligen suddats ut)

Sid 4 (Motor): "Nu ska bilbränslet kunna miljömärkas"

Svanen vill miljömärka drivmedel, exempelvis etanol, biodiesel, biogas och olika blandningar för att visa att de har mindre klimatpåverkan än fossila bränslen. (Klimatpåverkan = koldioxid gram/km)

Sid 6-7 (Motor): "Rå men hjärtlig"

Test av en ny Skoda Fabia. Av alla avgaser som en bil släpper ut så är det bara koldioxid som beskrivs som utsläpp. Till höger om en bild av bilen finns en stapel som visar i rött hur stor klimatpåverkan (koldioxid...) som bilen har.

Sid 7: "Volvo rullar - med mindre bensin"

Volvo räknar med mer att sälja mer dieselbilar än bensinbilar framöver. Anders Wahlén, miljötalesman på Volvo, säger stolt att Volvos Flexifuelsortiment ligger väl under 100 gram koldioxid per kilometer.

Sid 18: "Keff att dissa miljön" (Reklamsida)

Riksbyggen konstaterar i sin annons att "Jorden blöder. Glaciärer smälter och temperaturen stiger. Men det finns en räddning..." etc etc. Bilden visar en tjej som står på en gräskulle med en snowboard...

Och så här fortsätter det dag för dag i svensk media. Kommer det att fortsätta eller kommer koldioxidkulten förpassas till att bli en pinsam fotnot i historieböckerna?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Nytt klimatlarm

Ny forskarrapport visar att fyra giraffer har dött av värmeslag i en nationalpark i Nordryssland. Djurparkens övriga tropiska djur vägrar att lämna stallarna på grund av den extrema värmen om dom inte serveras glass. Kokospalmer har upptäckts så långt norr ut som Travemünde som numera ser ut som Grand Anse på Seychellerna. Den tyska turistnäringen har fullständigt exploderat på grund av dollarstinna amerikaner. Allt beror på den skenande globala uppvärmningen. Sveriges miljöminister i sällskap med metrologen Per Holmgren, Anders Wijkman och Lill Babs har bokat hotell för att på plats se hur bruna amerikanerna blir på en vecka. Det kan ge en fingervisning om hur snabb uppvärmningen är så att korrekta motåtgärder kan sättas in.
Jordens Räddare
…Jag menar bara, kan miljömuppar och metrologer få stå och prata skit i TV4 så kan väl jag få prata skit här.

Kjell G. Holmsten sa...

jag googlade på koldioxid och fick 358000 träffar.
Ja vi i Sverige tar verkligen lednigen när det gäller klimatkyrkans predikan om koldioxiden och jordens undergång.
Men har de några relevanta förslag? Nej bara alarmsirener med stora jävla trattar!
Men så dignar vi i Sverige bland de högsta energiskatter världen har skådat, till vilken nytta?
Vi ligger till och med före USA när det gäller att skuldbelägga sitt eget folk för de höga koldioxidutsläppen!
När fan skall folket vakna ur hypnosen? Politiker kan driva igenom lagar, smyghöja skatter, ta ifrån generationers inarbetade välfärd, strypa och tillintetgöra debatt, göra oss sjukare och slöare!!
Vad krävs för att det hypnotiserade människorna skall vakna??! Ja inte nåt jävla bloggande i alla fall!

Anonym sa...

Under de år då skogarna och vi alla på sikt skulle dö av försurningen var det svårt att tro att miljödebatten kunde bli mer hysterisk. Så fel! Alltid är det något som miljöaktvisterna lyckas få med media på i sin nit att sänka industrisamhället.
Nu är det de fossila bränslenas tur.
En mycket intressant genomgång av hur samhället skulle påverkas av en eventuell satsning på olika energislag finns på nzclimatescience.net
rubriken är topflight UK physics prof on climate climate/energi scrap.
/A

Ingvar Åstrand sa...

Johan Rockström har konstruerat den fräcka formuleringen
"man kan inte utesluta att..."
som är en helgardering och som han inleder flera av sina absurda påstående med.

Karl-Fredrik sa...

I dagens DN (29 Juni) fortsätter det i samma stil. DN:s Tone Nandorf träffar NASA klimatforskaren James Hansen där han utan någon form av frågasättande får sprida sitt budskap.

Sedan blir det en helsida "Nödrop från ett Arktis som smälter bort" av Annika Nilsson. Och det blir ju förståss en upprepning av redan kända skräckskildringar från WWF. Förstår inte varför man måste åka till Arktis för att kunna upprepa dessa. Skulle kunna göras med mycket mindre koldioxidutsläpp från redaktionen i Stockholm.

Det gemensamma med dagens artiklar är att det tillåter alarmisterna att sprida sitt budskap utan att någon form granskning. Man kan också fråga vilken kompetens journalisterna har för att klara av en granskande journalistik i ämnet.

Skeptikern sa...

Karl-Fredrik: Jag såg det i morse. Först Hansen sedan Arktis, isbjörnar, isflak, koldioxid, "fortare än vad man trott", IPCC och människans skuld och jordens undergång. Precis som Björn Lomborg skrev i en artikel nyligen. Om vi ska värna om isbjörnarna (av alla djur) så vore det långt mer effektivare om vi slutade skjuta ihjäl dem i stället för att förstöra den globala världsekonomin med koldioxidskatter.

Kjell G. Holmsten sa...

Hörde Johan Ehrenberg? på radion han predikar!
Gå och cykla mera - Vad kostar det i koldioxidutsläpp att tillverka en cykel?
Vad kostar det varje gång en bil måste stanna och starta om pga en cykel som skall ha företräde? En miljömupp som cyklar för att spara klimatet glömmer lätt hur många bilar, bussar, lastbilar som måste stanna pga alla jävla cyklister på stan!
Säj några miljarder inbromsningar för fotgängare och cyklister så är klimatkyrkans domedag här om låt säja 10 år! Har de ingen överstepräst som kan säja till miljmopparna att hålla sig hemma eller åka kollektivt!
Här i Örebro kan man läsa i NA om att grilla med kol och inte gas, för det är mer klimatsmart?
I samma tidning har de flera annonser om billga resor utomlands och berättar om billiga resor?
Är de helt huvudlösa?!
Har skrivit flera insändare till tidningen om deras hyckleri, men tror ni att de tar in dem! Nej!
Bara de rättrogna kommer till tals!

Robert sa...

"På detta kan bara skatter råda bot, vad jag menar är allas vårt klimathot. Ha skoj, flygsemestra, nu i våra sista stunder. För snart, min vän, går världen under"

"Överallt så står det att klimatet håller på att förstöras, men vad händer? Ingen anstränger sig, många åker bil och jorden kommer att försvinna pga detta. Tänk!"

"Vår jord står inte att rädda om inte något görs med alla utsläpp. BYGG UT KÄRNKRAFTEN, använd el från kärnkraft och vi får en livskraftig värld i framtiden."

Dessa sms-versioner om klimatet i kategorin "så funkar det.." på www.halebop.se/smsversionen.. Kan du sammanfatta hur man råder bot på klimathotet i 160 tecken?

Anonym sa...

Intressant att man omedelbart angrep Stockholmsinitiativet. Det är nytt. Hittills har man bara ignorerat kritiken. Jag upptäckte också att Expressen ståtar med 2 teorier om klimat"hotet". En standard och en skeptisk. Vad är detta? Är det någon som förstår vad som står nedan eller är det en skeptisk sommarvikarie som har passat på? Har stockholmsinitiativet (förlåt, Exxon) redan infiltrerat media?

http://www.expressen.se/klimathotet/1.706599/sa-fungerar-vaxthuseffekten

Jan L

Anonym sa...

Eftersom koldioxid är så ofarligt så föreslår jag att du sätter dig i ett rum som endast innehåller koldioxid och ser hur bra det fungerar.

Läs artiklar i tidskifter med peer-review, inte Expressen.

Skeptikern sa...

Anonym: Och hur ofta inträffar det?...

Ingvar Åstrand sa...

Anonm skrev:
"Läs artiklar i tidskifter med peer-review, inte Expressen."

Ha, det betyder kompis-granskning, och forskar-kompisar ställer bara upp på ofarliga granskningar, så att de inte riskerar något.
Det säger sig självt att peer-review inte är att lita på.

Det har jag erfarit som inte har någon forskarkompis som törs granska min viktiga och banbrytande forskning.

Påve R Karmassan sa...

Fullkomligt lysande att logga DN:s infantilt okritiska gödsel på detta sätt dag för dag! Framtiden ges en ypperlig möjlighet att betrakta DN i backspegeln som den tidning den faktiskt är: en överpretentiös, enögd, journalistiskt inkompetent blaska som okritiskt upprepar vilket dravel som helst, så länge det följer strömningarna. DN är troligen den enda tidning som är bättre än döda fiskar på att följa med strömmen - men så luktar det också minst lika ruttet om fiskförpackningsprodukten DN...