23 juli 2009

Johan Rockström: Överdrifternas konung


Professor Johan Rockström har med dagens debattartikel i Dagens Nyheter satt världsrekord i antalet överdrifter i en artikel. Han tycker inte att det räcker med en återgång till medeltiden för Europas befolkning. Han vill tillbaka till bronsåldern, och det snarast.

Det intressanta är titeln på artikeln: "EU:s klimatpolitik är ovetenskaplig och farlig"

JAG INSTÄMMER!

Tyvärr syftar Rockström till att IPCC:s rapporter kritiserats för att ha UNDERSKATTAT den globala klimatkrisen. Vad i helvete! Har han helt missat alla rapporter som kritiserat IPCC för dess överdrifter?

"Vi ser positivt på att tvågradersmålet ligger fast. Det är en bekräftelse på att mänskligheten befinner sig i en mycket farlig situation och att kraftfulla åtgärder behövs för att minska utsläppen av växthusgaser. Jorden har redan värmts upp nästan en grad sedan industrialiseringen och vi har hittills släppt ut så mycket växthusgaser att vi troligen redan intecknat oss för en uppvärmning på två grader."

Jag vet inte vad som krävs för att bli professor i det här landet men Rockström måste ha fått sin titel i ett cornflakespaket. Ett gäng politiker påstår att de kan styra temperaturen på planeten och han tycker att det är en bekräftelse på en allvarlig situation. Jag antar att HIV, malaria och andra hemskheter är mindre allvarligt i förhållande till 0,7 graders högre temperatur.

Och återigen. Rockström tror att det är koldioxid som driver en uppvärmning och glömmer helt bort alla andra naturliga faktorer. Människans bidrag på 0,0012 procent av koldioxid ska ensamt förklara hela planetens temperaturväxlingar. Snälla!!!! Ge upp någon gång..

Rockströms världsbild är totalt och fullständigt verklighetsfrånvänd och inte minst OVETENSKAPLIG OCH FARLIG. Läs bara dessa uttalanden från förra året (min markering):

"Det brinner i knutarna. Vi har troligen inte mer än ett tiotal år på oss att få en ordentlig kursförändring. Och lyckas vi inte med det kan vi inte utesluta att vi rör oss mot farlig klimatförändring. Och vad är det? Jo, att klimatet blir okontrollerbart och självaccelererar utan att vi längre kontrollerar det."

eller varför inte:

"Om politiker fortsätter att inte göra tillräckligt mycket åt problemen, kan vi inte utesluta att det kommer att krävas kraftfulla toppstyrda lösningar på planetär nivå."

Att hans så kallade forskning eller vad fan det är han sysslar med, bekostas av oss skattebetalare är bara det något att bli upprörd över.

Läs fler reaktioner: Climatescam, Vetenskapsbloggen.

(Medförfattare till debattartikeln var också Jacqueline McGlade från EU men hon har nog inte läst eländet)

20 kommentarer:

Snowroller sa...

Bra det där med professorstiteln i ett cornflakespaket. Sånt hade jag inte kommit på, trots att jag också skrev rätt argt å min sida.

På tal om tokerier, vad anser du om detta utspel från Miljöpartiets Svensson-Smith?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3237897.svd

Anonym sa...

HÅLLER MED, MEN VISAR INTE DETTA PÅ DESPERATION I AGW LÄGRET ?
MVH TOMAS

Anders Folke sa...

Jag håller med: koldioxiden i IPCC:s kalkyler har fått för stort utrymme. Och Rockström drar på för mycket, så mycket att det motverkar den iofs goda saken att fästa uppmärksamheten på rovdrift, överkonsumtion, orättvisor och militär rustning.

Det är viktiga saker som ni "milda klimatskeptiker" kan bidra med i debatten. Fortsätt debattera!

Såsom "sund" naturvetare skulle jag vilja ta bort allt som handlar om "klimat" ett tag och i stället diskutera vad rimlig levnadsstandard skulle kunna innebära. Jag skulle också vilja att mänskligheten vågar diskutera vad religion och militarism har gjort och gör med oss.

(Ber om ursäkt för alla citattecken i min text. De ska bidra till tydlighet, snarare än att vara vaga och undanflyende "finesser"...)

/Anders

Anonym sa...

Du, Johan Rockström!
Du behöver inte vara rädd, Snacka med Uffe på Livets Ord, så fixar det sig, Han är bästkompis med Den Helige Anden. Hjälper inte det så kontakta Runar Sörgård så kan du nog få klimatterapi av honom. Klimatsmart käk kan du få av Pälle Holmgren. Så allt ordnar sig skall du se. Ta en Albyl så länge.
JR

HCA sa...

Det värsta är ändå att vanligt folk tror på det där svamlet.

Även den mest inbitne AGW-are måste väl ta avstånd från uttalanden som...: "Jo, att klimatet blir okontrollerbart och självaccelererar utan att vi längre kontrollerar det"...:):)

Än värre är ju att han sas har mandat av våra politiker att föra fram sina lögner och överdrifter..

Fast, Bildt å Reinfeldt gillar väl hans lilla tanke på en planetär lösning....

Skeptikern sa...

Snowroller: Jag skriver ett inlägg om artikeln, tack för tipset!

Tomas: Visst är det desperation. I takt med att temperaturerna sjunker så måste propagandan intensifieras. De som avviker från ledet måste rättas in å det snaraste.

Anders Folke: Religion skulle jag gärna diskutera men det är ett ännu mer laddat ämne än klimatet. Eftersom jag förespråkar sunt förnuft och rationellt tänkande så kan du lätt räkna ut vilka åsikter jag har om religion. Hade jag inte startat den här bloggen så hade jag startat "Religionsbluffen" :)

JR: Albyl? Är det lugnande? ;)

Anonym sa...

Maken till kommentarer, som visar att ni stoppar huvudet i sanden och helt ignorerar fakta, får man leta efter. Man blir mörkrädd om detta är representativt för svenskarnas uppfattning om vikten av att vara rädd om vår planet.

Skeptikern sa...

Anonym: Vi vill alla vara rädd om vår planet. Och är det någon som ignorerar fakta så är det herr Rockström.

Razmatazuz sa...

Det är komiskt att det finns människor som verkligen engagerar sig för att hitta orsaker och argument för att förstöra jorden ännu mer än vad vi redan gör. Att IPCC:s rapporter har innehållit överdrivna fakta stämmer förvisso. Det förringar dock inte rapporterna som helhet, det raderar heller inte ut det faktum att jordens medeltemperatur stiger snabbare än vad den någonsin gjort under jordens nästan 6 miljarder år av existens. För en idiot så låter kanske inte 2 grader så mycket, men det utgör en enorm skillnad i praktiken, det handlar inte om 2 grader varmare överallt på jorden. Det handlar om medeltemeraturen. Det kommer innebära nedkylningar på många håll, och ökenutbredning på andra. Det är inte ett skämt, det är inte något att ifrågasätta. Det finns INTE en enda seriös forskare i världen som inte är avlönad av ett oljeföretag, bilföretag eller andra företag med miljöskadlig verksamhet som ifrågsätter det faktum att VI människor är på väg att göra jorden till en omöjlig plats för oss själva att leva på. Jorden kommer troligtvis inte gå under, inte heller naturen som helhet, men vi människor kommer radera ut oss själva.
Jag skulle hemskt gärna vilja förstå vad ni har för skäl till att vägra se sanningen. Vad ni har för skäl till att fortsätta förbruka jordens resurser i en takt som inte jorden kan hantera. Varför ni känner er hotade av ett mera hållbart och ekologiskt korrekt leverne. Berätta, please!!

Anonym sa...

Johan Rockström chattar på TV4:
http://www.tv4.se/1.1531972/2010/02/27/johan_rockstrom_klimathotet_ingen_bluff?dsq=37191037#comment-37191037

Anonym sa...

När man inte kan eller orkar ta till sig vetenskapliga fakta så använder man personliga förolämpningar. Det är tydligt att en av skribenterna inte hört talas om Tipping Point, accelererande händelser är vetenskaplig bevisade. Till skillna från kommentarer som innehåller "jag tycker...". Det finns många tyckare, däribland journalister, politiker och många på den här sidan. Låt naturvetenskapen ta plats så kanske ni oxo inser vad som är på väg att hända. Dessutom handlar det om fördelningsfrågor mellan rika och fattiga lönder samt att inte låta framtida generationer ta smällen för vår dumhet. Kanske någon som hört talas om Peak Oil, Peak Coal, Peak Uranium...Nähä inte det... Tänkte väl. En snabb energiomställnign är ett måste. Kör hårt Rockström.

Skeptikern sa...

Anonym: Så en tipping point, att koldioxidhalten ökar ett par miljondelar, skulle sätta hela jordens klimatsystem ur spel är helt rimligt enligt dig?

Temperaturen stiger först och sedan stiger koldioxidnivån i atmosfären med en fördröjning på 600-800 år. Det är ett vetenskapligt faktum.

Om du vill göra en snabb omställning, varsågod. Ersätt all olja, kolkraft och kärnkraft med något rent utsläppsfritt alternativ - SNABBT!!!!

De 750 miljoner människorna i Afrika som inte har elektricitet får väl lämnas till sitt öde i vanlig ordning.

Razmatazuz sa...

@ Skeptikern:

För det första så är bristen på elektricitet inte det största problemet i Afrika. De allra flesta människor struntar fullständigt om de har el eller ej hemma. De behöver mat, rent vatten, hygieniska toalettfaciliteter etc.
Har du varit i Afrika söder om Sahara någon gång? Om inte så kanske du skulle åka till något av de länder du tror dig veta någonting om.
Hur kan man vara så enfaldig att man tror att den bästa lösningen på allt är att utvecklingsländer går exakt samma väg som vi i västvärlden har vandrat? Kanske är det vi som skall lära någonting av deras sätt att leva? Det är inte de som bor i utvecklingsländer som står för koldioxidutsläppen, för kemikalieutsläppen, för skogsskövlingen etc. Det är vår del av världen och vårt ekonomiska system som gör det!

Om du förstod hur känsliga ekologiska system är och hur beroende olika organismer är av varandra så skulle du inte sitta och jäsa i din skepsis på det sätt som du gör.
Rädsla för förändring är förståelig, men denna rädsla får inte förstöra livsvillkoren för oss, för framtida generationer, för djur, för växter etc.

Skeptikern sa...

Razmatus: Din kommentar är så urbota korkad så jag får skriva ett inlägg om det senare ikväll.

Pontus Kristensson sa...

Till alla (båda "sidorna");

Jag vet att det var ett tag sen det skrevs här, och hoppas att någon trillar förbi i alla fall.

Vi vet inte var gränsen går. Vi vet endast gränsen när vi passerar den. FRam till den dagen gissar vi alla. Frågan är om vi vill ta reda på vad som finns på andra sidan. Vill du veta vad som händer om vi fortsätter som vi gör, och dessutom tar hjälp av den tredjedel av jordens befolkninng som befinner sig i stark utveckling mot vårt västerlänska sätt att leva just nu?

Att vi utrotat 60% av alla arter på jorden (enligt Rockström 2010) är en uppskattning som säkert stämmer ganska bra, och det innebär att om någon art försvagas av den ena eller andra orsaken är bufferten mindre.

Minskad buffert gäller också för världshaven som blir surare och surare. Den som vet hur en buffetlösning fungerar vet att det finns en punkt där allting förändras. Och precis som jag skrev tidigare vet vi inte exakt var den är. Vi kan gissa. Vem vill vara först? OCh vi vet inte exakt vad som händer när vi passerar. Någon anna som vill gissa?

Min åsikt är att vi är en del av planeten jorden, vi ksa inte utnyttja den. Vi ska förvalta den. Vi är skapade (genom evolution kanske eller på något annat vis) att leva i samklang med naturen. En av universums mest kända lagar är; det du sår får du skörda. Just nu sår människan ett starkt utnyttjande av planetens resurser (de är inte våra resurser, de tillhör - om någon -planetens alla arter). Vad tror du vi kan skörda om vi sår respektlöshet, utnyttjande och vårdslöshet? Tycker du att vi förvaltar vår planet just nu? Kommer den att ge oss långsiktig och god avkastning? Kommer den att ge oss överflöd i evighet?

Jag tänker inte säga om vi gör "rätt" eller "fel". Det är inte viktigt. Vi skapar bara det resultat vi förtjänar.

Pontus Kristensson sa...

Till alla (båda "sidorna");

Jag vet att det var ett tag sen det skrevs här, och hoppas att någon trillar förbi i alla fall.

Vi vet inte var gränsen går. Vi vet endast gränsen när vi passerar den. FRam till den dagen gissar vi alla. Frågan är om vi vill ta reda på vad som finns på andra sidan. Vill du veta vad som händer om vi fortsätter som vi gör, och dessutom tar hjälp av den tredjedel av jordens befolkninng som befinner sig i stark utveckling mot vårt västerlänska sätt att leva just nu?

Att vi utrotat 60% av alla arter på jorden (enligt Rockström 2010) är en uppskattning som säkert stämmer ganska bra, och det innebär att om någon art försvagas av den ena eller andra orsaken är bufferten mindre.

Min åsikt är att vi är en del av planeten jorden, vi ksa inte utnyttja den. Vi ska förvalta den. Vi är skapade (genom evolution kanske eller på något annat vis) att leva i samklang med naturen. En av universums mest kända lagar är; det du sår får du skörda. Just nu sår människan ett starkt utnyttjande av planetens resurser (de är inte våra resurser, de tillhör - om någon -planetens alla arter). Vad tror du vi kan skörda om vi sår respektlöshet, utnyttjande och vårdslöshet? Tycker du att vi förvaltar vår planet just nu? Kommer den att ge oss långsiktig och god avkastning? Kommer den att ge oss överflöd i evighet?

Jag tänker inte säga om vi gör "rätt" eller "fel". Det är inte viktigt. Vi skapar bara det resultat vi förtjänar.

Sigge sa...

Rockström och Co konfronterades utanför Vetenskapsakademien i veckan som gick, av ett gäng motdemonstranter.

Intressant video här:

http://www.youtube.com/watch?v=srYHFbom4Rc

K Sallnäs sa...

Snubblade in på din blogg. Helt fantastiskt. Låt mig gissa herr "skeptikern" att du är medlem i Flat Earth Society och hänger på alla konspirationsteorier du kan hitta.
Mycket roande blogg.

Anonym sa...

Kul och samtidigt sorgligt att läsa om folk som är så outbildade... Vi alla som inte är så gamla kommer ju få svaret på hur rätt Johan har i vissa saker... förändringen har redan börjat och vi människor kommer troligen inget göra förrän vi förlorat något viktigt... det är så vi fungerar, undrar bara vad som finns kvar att rädda då.

Det finns bra data inom denna forskning och den kan vara bra att läsa på lite mer innan man börjar skriva om vad man tror.

Sat Sangeet Singh sa...

Tack Skeptikern för ditt värdefulla arbete. Keep going!