16 december 2008

En skeptisk ledareInga-Lena Fischer skriver en bra ledarartikel i Blekinge Läns Tidning i dag. Hon ställer sig frågan om skepticism är förbjudet när det gäller klimatdebatten. Det undrar jag med.

I en artikel på DI.se i dag debatterades Obamas klimatsatsning bland kommentarerna. Jag skrev en enda mening i en kommentar att solen garanterat har större påverkan på klimatet än människans koldioxidutsläpp. Inget dramatiskt i det påståendet trodde jag.

En timma senare var min kommentar borttagen av DI:s moderator.

Den här kommentaren skriven av signaturen Conny finns dock kvar:

"Jag förstår att det är många som blivit förvirrade av all debatt kring huruvida människan har skapat temperaturökningen eller inte. Jag har dock följt med ganska bra i de forskningsrön som presenterats under många år tillbaka till följd av mitt yrke. Jag kan bara därför passa på att informera alla forvirrade personer där ute att det numera ÄR belagt att vi människor har påverkat klimatet och att vi nu börjar se konsekvenserna kring detta. Visst, det finns fortfarande en del lobbyister och tvivelaktiga forskare som fortfarande hävdar motsatsen, men merparten av världens forskare är nu i stort eniga om detta. Att då sitta och slänga ur sig sådan missvisande information till höger och vänster är verkligen inte bra. Det försvårar gemene mans möjlighet att sätta sig in i problematiken på ett korrekt och nyanserat sätt.

Nu handlar det snarare om hur fort det kommer gå och vad vi kan göra OM vi kan göra något. Att fortsätta gömma huvudet i sanden är kontraproduktivt och djupt orättvist mot dina egna barn."

(Tipstack till bloggläsaren Pojoel för ledarartikeln)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Objektivitet har väl aldrig varit medias starka sida? Att en moderator går på sin egen övertygelse och censurerar dig borde inte ses som särskilt förvånande. Alla (även journalister och moderatorer) är politiskt färgade.

Mårten sa...

Ja Skeptikern... det är inte lätt att göra sig hörd i den fria pressen. Eller att kanske försöka göra en skeptisk röst hörd i nån av våra två TV-kanaler som är fria från politiska och kommersiella intressen *host*

Anonym sa...

Testade din kommetar i DI som #64 i lite modifierad form. Få se hur länge den hålls kvar.
Hasse

Skeptikern sa...

Hasse: Vi får väl se vad som händer ;)

Anonym sa...

Läser alltid med stort intresse din blogg, som jag tycker är kanonbra!
Idet fall du beskriver här verkar det dock märkligt att du skulle blivit "censurerad" på grund av att du var "skeptisk". Om man läser igenom kommentarerna så finns det MASSOR med skeptiska inlägg. Och de är ju kvar där.
Mvh Labbibia

Skeptikern sa...

Labbibia: Tycker också att det är väldigt märkligt. Moderatorn kanske tröttnade efter ett tag, vad vet jag :)

brodeur sa...

Det är svårt att censurera bort sanningen i det långa loppet.

Tove sa...

Det är jag som är signaturen Tove och som försökte få nån slags debatt med en Lisa. Läs hennes argumentation inlägg 60-75. Skrämmande.

Skeptikern sa...

Tove: Läste din ordväxling med Lisa. Bra att du debatterar! Att hon drar paralleller till gravitationen är förbryllande. Gravitationen är väl förstådd eftersom det är en teori som går att verifiera när som helst. Teorin att människans bidrag med co2 > uppvärmning > naturkatastrofer och så vidare går inte att verifiera och kommer aldrig att kunna verifieras.