29 december 2008

En kort nyårskrönikaSnart är det dags att vända blad i almanackan så det är läge för en tillbakablick av året som gått. Bloggar som ifrågasätter klimathotet är populära och drar tiotusentals besökare varje vecka och jag gissar att vi "skeptiker" ändå lyckas nå ut till rätt många människor. Här är mina fyra favoritbloggar, bloggar som ni garanterat känner till vid det här laget.

Maggie på Climatescam gör ett hästjobb med att uppdatera sin blogg och aktiviteten i kommentarerna är minst sagt intensiv, Per på Moderna Myter (en blogg som inspirerade mig att börja skriva) fortsätter enträget med intressanta artiklar och vinklar, Recon på Klimatsvammel skriver faktatunga artiklar som alla klimatintresserade borde läsa (den här om cyklonen i Burma är ett utmärkt exempel) och inte minst Magnus på En kättares notiser under pågående klimatväckelse som, förutom bra artiklar, skriver de längsta och mest intressanta kommentarerna på den här och andra bloggar. Vet inte hur han hinner men det är uppskattat!

Tycker mig se en positiv trend när det gäller debattartiklar, ledarartiklar och insändare i olika sorters media där klimathotet ifrågasätts. Det verkar som om fler och fler fått upp ögonen för det faktum att jordens klimat är långt mer komplext än att kunna förklaras av människors bilåkning, charterresande och matvanor.

Christopher Brooker har skrivit en bra krönika i Telegraph idag. Jag klipper inledningen här eftersom den är så talande för året som gått (Exempelvis DN:s trams om att Nordpolen skulle smälta bort i år):

"The first, on May 21, headed "Climate change threat to Alpine ski resorts" , reported that the entire Alpine "winter sports industry" could soon "grind to a halt for lack of snow". The second, on December 19, headed "The Alps have best snow conditions in a generation" , reported that this winter's Alpine snowfalls "look set to beat all records by New Year's Day"."

SVT...

Jag såg ett inslag i Rapport under juldagarna som handlade om snöfria jular i Stockholm. Var helt inställd på att det skulle ältas global uppvärmning, klimatförändringar och att vita jular i Stockholm snart skulle vara ett minne blott. Kors i taket, inslaget var helt och hållet balanserat! Enligt SMHI:s mätningar sedan slutet på 1800-talet (kan ha fel men det var en längre tidsperiod) så har hälften av alla jular varit vita och hälften varit gröna och detta har varierat hela tiden. Den varmaste julen inföll på 1930-talet. Ett trendbrott för SVT?

Besöksstatistiken för 2008 på Klimatbluffen:

Antal besökare: 134 457 st
Antal sidvisningar: 193 322 st
Mest lästa artikel: "Antarktis ismassor ökar"
Vanligaste sökfraser i Google som lett hit: "Vincent Gray" och "Erland Källén"


Tack alla läsare och övriga bloggare för året som har gått. Vi ses 2009!

10 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack för en intressant blog Skeptikern! och hoppas du kör vidare likadant nästa år. Ett år som för övrigt kan se en hel del otrevliga överaskningar för AGW förespråkarna.

Snowroller sa...

Kan tipsa om att klimatism har blivit ett ord som Språkrådet tagit upp. Det är väl kul att avsluta året med ett nyord?

Så här definieras ordet: klimatism nedsättande: rädslan för en klimatförändring sedd som en fanatisk trosriktning


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=868666

Anonym sa...

Du har gjort ett fantastiskt jobb Skeptikern. Jag hoppas att du får dela Nobels Fredspris med de övriga bloggarna, Maggie, Per, Recon, Magnus och alla andra ihärdiga och kunniga skribenter, och jag hoppas verkligen att Al Gore får lämna tillbaka sitt pris så ni kan dela på det också.
Det här blir ett spännande år. I dagens GT vill Elisabet Höglund också ha en liten del av äran.
Det tycker jag också att hon är värd. Lycka till i fortsättningen önskar
JR

Jonas sa...

Tack för året och för ditt fina arbete med bloggen. På återseende.

Skeptikern sa...

Fredrik & Jonas: Tack!

Snowroller: Ska kika på länken under dagen. DN använde ordet "klimatmätning" i gårdagens tidning, det blir nog en kort artikel om det.

JR: Läste Höglunds krönika, klart hon ska ha en del av äran! Nobels Fredspris är jag och bloggarna nog inte värda men kanske ett bloggpris? ;-)

Anonym sa...

Skeptikern!
Va då värda? Man behöver inte vara värd Nobelpriset.
Det var inte Al Gore. Men det är ju ni.
JR

Skeptikern sa...

JR: haha! point taken :)

Mattias sa...

Vill också sända en hälsning och tacka för en mycket bra blogg! Håller också med din reflektion att det börjar vända i media, så fortsätt jobba, det är nära nu!

Nilsson sa...

Apropå den mest lästa artikeln - den om Antarktis is:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2006-028
Gott Nytt År!

Christopher E sa...

Gott Nytt år, Skeptikern...

och tack för din insats. Det finns fortfarande massvis med människor som gått på det där "frågan är avgjord"-köret, och det är nyttigt för dem att stöta på en blogg som din då och då.

Snowroller: Kul att ordet klimatism blivit etablerat. Ett gott tecken!