1 januari 2009

Vad är normalt väder?Svenska Dagbladet sammanfattade väderåret 2008 tidigare i veckan och utgick från en pressrelease från FN-knutna WMO.

Artikeln plockar olika väderhändelser från hela världen och den gemensamma nämnaren är att vädret blir allt extremare, temperaturerna allt högre och allt är bara död och undergång och allt kommer bli värre och död och undergång. Nämnde jag död och underg...?

Men, och det finns ett stort men, vad är egentligen extremt väder? Planetens klimatsystem är ett enda stort kaos av faktorer som påverkar varandra. Stormar, orkaner, isande köld, värmeböljor, tornados, översvämningar och allt annat är helt naturliga företeelser som har förekommit i miljarder år.

Klimatet är inget linjärt system där allt är frid och fröjd och lugn och ro. Klimatet är kaosartat.

Att göra som WMO, och artikelförfattaren, radda upp en drös väderhändelser och beteckna dem som ovanliga, extrema, värre och "högsta någonsin" etc är ren och skär skrämselpropaganda. En artikel av det här slaget kan bara avslutas på ett enda sätt:

"Sammantaget pekar detta på att trenden med global uppvärmning till följd av klimatförändringarna fortsätter, fastslår WMO."


7 kommentarer:

Anonym sa...

Någon (kommer inte ihåg vem) sa att om en fjäril fladdrar med vingarna i Sahara så kan vindraget växa till en tornado på andra sidan Atlanten. Det finns många "kloka gubbar" som gillar att komma med extrema tankar för att få uppmärksamhet.
Alltså slutsats: Normalt blir vädret när det får sköta sig själv. Det är ju bara att slå ihjäl fjärilen så blir det ingen tornado, ungefär som att bura in Al Gore, Andreas Carlgren och Anders Wijkman så fixar sig klimatet alldeles av sig själv.
JR

Christopher E sa...

Alarmism från WMO i vanlig ordning.

Efter 6 år av fallande global temperatur, inte minst det gångna året, "fastslår" WMO att trenden mot uppvärmning fortsätter.

Ren och skär propaganda och lögn i bästa Orwell-anda.

Man tar sig sig för pannan.

Anonym sa...

http://scienceblogs.com/illconsidered/2008/07/how_to_talk_to_a_sceptic.php

Skeptikern sa...

Anonym: Kul sajt men vad har den med min artikel att göra?

AJ sa...

Problemet vi har idag är följande: våra ledare menar säkert väl, men tyvärr så är de inte tillräckligt skeptiska. De borde fråga sig själva vem det är som kommer att tjäna pengar på "Klimathotet", för i slutändan så är det bara det som det handlar om. Det är en suverän business: en affärsverksamhet med oändliga möjligheter. Det handlar om om att kunna beskatta hela världen för ett hot som inte finns, eller som vi åtminstone inte kan få ordning på med våra skattepengar.

Skeptikern sa...

AJ: Politiker vill säkert väl men det är underordnat viljan att ha makt och styra över människor. Hela klimathotet bygger på mer överstatlig makt både på lokal och global nivå. Individuell frihet kommer vi se mindre av.

Mårten sa...

den 23:e januari 1916 i Browning, Montana sjönk temperaturen från +7 till -49 på ett enda dygn... Vad har det hänt för extremt senste året som toppat det?