22 januari 2009

Islossning i Antarktis

Okej, världsrekord i kort blogginlägg.

På Text-TV i morse var självklart värmen i Antarktis toppnyhet (och likaså i nyhetssändningen).

Det stod att 13000 km2 is har försvunnit.

Varför inte upplysa om att det fortfarande finns över 6 MILJONER km2 is kvar?

ps. Vill någon luska reda på om det är samme Michael "hockeyklubba" Mann som ligger bakom den nya studien i Nature?

14 kommentarer:

Snowroller sa...

Jag undrar om inte SVD slår rekord i desperation: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2363429.svd

Det stora sotmolnet som hänger över södra Asien ska vara en del av AGW nu, enligt Susanna. Tänkte bara att du kanske skulle vilja veta.

Snowroller sa...

Kom just att tänka på att det i Guinness rekordbok står en uppgift om att det under 1950-talet (då det bevisligen var kallare än det är nu!) lossnade ett isberg från västra Antarktis som var större än Belgien. Då var det ingen som sa nåt om AGW.

Jerker Andersson sa...

jajamensan, Michael "Hockeyklubban" Mann är med författare så man ska ta det med en grävskopa salt.

Co-authors of the paper are David Schneider of the National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colo., a former student of Steig’s; Scott Rutherford of Roger Williams University in Bristol, R.I.; Michael Mann of Pennsylvania State University; Josefino Comiso of NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Md.; and Drew Shindell of NASA’s Goddard Institute for Space Studies in New York City. The work was supported by grants from the National Science Foundation.

Jerker Andersson sa...

Sen kan man ju alltid lägga till lite kommentarer från de som faktiskt arbetar på fältet på Antarktis och inte sitter instängda på ett kontor i USA.

Se länk nedan från Watts up with that:
http://wattsupwiththat.com/2009/01/22/antarctic-warming-part-2-a-letter-from-a-meteorologist-on-the-ground-in-antarctica/

ianric sa...

Menar du att du på något sätt misstror "forskning" som Michael Mann varit inblandad i? :-D :-D :-D

Skeptikern sa...

Snowroller: Skriver en artikel om detta.

Jerker: Tack! Michael Manns förtroende borde vara förbrukat vid det här laget men svenska journalister (så kallade vetenskapsjournalister) känner nog inte till att hockeyklubban diskvalificerats.

Natrix sa...

Snowroller - skall man tolka SVD-artikeln som att koldioxidens inverkan på klimatet bara varit ½:en av vad alarmisterna trott tills nu?

Så glaciärerna avsmältning beror inte på mitt bilåkande utan på att fattiga indier eldar med pinnar. Lösningen borde bli att de pengar som tänkts satsas på CO2-bekämpning borde gå till elektrifiering av Indien.

Tobbe S sa...

Varför anges avsmältningen i km2 (kvadratkilometer)? Borde inte avsmältningen i km3 (kubikkilometer) vara det som är intressant? För 1000 km2 en meter tjock is är ju mindre avsmältning än 200 km2 och 30 meter tjock is. Anger verkligen de här vetenskapsjournalisterna avsmältningen i antal ytenheter? I sådana fall är de svåra att ta på allvar.

Anonym sa...

Tobbe S:

Det finns nog inte så många vetenskapsjournalister som har den naturvetenskapliga allmänbildningen så de förstår skillnaden mellan begreppen km2 och km3.

Eskil

Skeptikern sa...

Tobbe: Jag håller med Eskils kommentar i det här fallet :)

Anonym sa...

Bara 13 000 kvadratkilometer borta, när det finns 6 miljoner. Det är ju småpotatis. Lite som att det inte gör något att 13 000 barn svälter ihjäl dagligen när det ändå finns 6 Miljarder människor. Inte alls en utveckling vi behöver ändra på.

Skeptikern sa...

Ordsallad: Jämför du döende barn med smältande is så har du nog inte alla hästar hemma.

Anonym sa...

Jodå, hästarna står stabilt i stallet. Jag var ironisk.

Det jag menade var att poängen med issmältnings-nyheten var att de smälta 13 000 km2 visar på en utveckling som man borde göra saker för att försöka stoppa. 13 000 km2 mindre is är i sig ingen katastrof förstås, snarare ett symptom på en kommande katastrof. Och att det (änsålänge) finns en massa is kvar förändrar inte den saken.

(Och jo, det är självklart hemskt och ett tecken på en sjuk värld att 16 000 barn svälter ihjäl dagligen. Och det är hemskt oavsett hur många andra människor som finns kvar.)

Skeptikern sa...

Ordsallad: skönt att det är lugnt i stallet :)

Under sommarmånader smälter isen i Arktis med miljoner km2 som sedan kommer tillbaka under vintern. Isar smälter och växer kontinuerligt och 13000 km2 är en piss i Mississippi i sammanhanget och definitivt inget tecken på en kommande katastrof.

Att barn svälter och dör i tusentals varje dag är något vi kan göra något åt och något vi bör göra något åt. Att människan kan kontrollera polernas isbildning är en omöjlighet och heller inte något vi ska fokusera på.