17 januari 2009

Hur är det med isbjörnarna?Världsnaturfonden säger:

"Den globala uppvärmningen är ett stort hot för isbjörnen, och snart rinner tiden ut för världens största landlevande rovdjur. Bli isbjörnsfadder redan idag!"

Gabriel Nirlungayuk, chef för Wildlife for Nunavut Tunngavik (Kanada) säger:

"Forty or 50 years ago, our camping areas were not invaded by these animals.../The current population is stable. It is not constructive to exaggerate that situation."

Harry Flaherty, medlem i Nunavut Wildlife Management Board (Kanada) säger:

"They are using the polar bear as a tool, a tool to fight climate change.../They shouldn't do that. The polar bear will survive. It has been surviving for thousands of years."

Jag undrar hur många isbjörnsfaddrar WWF har lyckats rekrytera. De kör reklam här och var och inte sällan på svindyra annonsplatser som Aftonbladets hemsida så det är nog en hel del svenskar som pyttsar in pengar för att rädda en isbjörn. Att man ens kan komma på tanken att prioritera en isbjörn framför ett barn i nöd övergår mitt förstånd men det är som med allt annat när det gäller klimathotet. Prioriteringarna är åt helvete.

/Från en konferens som nu pågår/strax avslutas i Winnipeg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skeptikern:
Inte bara prioriteringarna är åt helvete. De utlovar en tjänst de inte kan leverera. Bedrägeri med andra ord och borde lagföras.
JR

Anonym sa...

Ask the Experts: Are Polar Bear Populations Increasing?
http://www.polarbearsinternational.org/ask-the-experts/population/

Polar bear numbers up, but rescue continues,
http://www.nationalpost.com/news/story.html?id=1ea8233f-14da-4a44-b839-b71a9e5df868

Anonym sa...

Snyggt inlägg! WWF ska inte komma undan med så lätta PR-jippon som de stackars jättesöta vita björnarna som det nu är så synd om.

Dags att någon tar och verkligen granskar och tvingar alla fanatiker att rättfärdiga sina åsikter.

Ena gången är det här med klimatförändringar livshotande för hela mänskligheten och ibland kan det vara farligt mest för isbjörnar (spelar det någon roll om de försvinner egentligen?). Vilket konsensus det råder!

Skeptikern sa...

Sebastian: Ett djur som ser ut som en gullig nallebjörn är optimal för Världsnaturfondens kampanjande.

Om vi ersatte isbjörnen med en marulk, hade den då använts av Världsnaturfonden? Nej.

Anonym: Skriv under med en signatur. Intressanta artiklar! Att det är svårt att mäta isbjörnspopulationer är inte konstigt. Vissa minskar och vissa ökar. Lösningen på att "rädda" (ursäkta ordvalet) de minskande populationerna bör vara realistiska. Att helt enkelt skjuta färre isbjörnar borde ge långt större effekt än att försöka påverka klimatet på en hel planet.

Anonym sa...

Det är inte alls säkert att WWF betalar fullpris för annonserna. Tidningar gillar att synas i korrekta sammanhang och gödslar gärna med annonser som tex WWF till väldigt låga eller obefintliga annonspriser.

/BD

Anonym sa...

Struntar i Vad alla ni säger. Rädda isbjörnarna är vad som gäller. Skulle ni säga samma sak om det gällde människor - Vad gör det om de dör ut.. o.s.v - skulle inte tro det.
Och det där om man ersatte mot en marulk, WWF skulle säkert ta det om det var attde höll på att dö ut & hade en betydelseful roll för jorden!

OM ni visste så gäller det inte bara isbjörnarna utan hela vår planet. Om isbjörnarna försviner så betyder det att isarna smällts ner till vatten. - Om ni inte visst det så finns 90% av vårt färskvatten i arktis. Ska i bara klara oss med 10%.

Pezster sa...

1940 fanns det 5.000 isbjörnar. Idag nästan 25.000. Den är redan jävligt räddad.