31 januari 2009

Det här med källsorteringPromenerade precis ner till källsorteringsstationen i mitt område för att slänga kartong, papper, konservburkar, plast och glas. Jag hade tre kassar med mig så jag stod där ungefär 5 minuter. Strax efter att jag kom dit så stannade det till två bilar med personer som skulle slänga sina sopor. De lät båda sina bilar stå på tomgång och spy ut avgaser i fem minuter samtidigt som de sorterade sina sopor.

Miljövänligt?

9 kommentarer:

Snowroller sa...

Det är inte alls miljövänligt. Jag har flera gånger sett liknande saker. En framför allt, då en äldre man stannar sin bil, stiger ur och låter den gå medan han vänder sej till en kompis och börjar snacka med denne medan han slänger sin enda lilla påse (av plast!) full med papper i papperscontainern.

Jag är av den åsikten att källsortering är direkt miljöfarlig och då menar jag den miljö som vi har direkt omkring oss. Tänk bara på vilka bakterier som kan tänkas frodas i sophusen när matrester ligger kvar för folk slänger inte speciellt bra. Det ligger kvar på marken eller fastnar i plasten man slänger på annat håll. Alla följer heller inte anvisningarna utan slänger hej vilt.

Dessutom - detta är det värsta av allt - slänger sopgubbarna all plast, brännbart och papper i en enda hög i sin sopbil och kör iväg. Jag har sett det med egna ögon. Varför ska vi då sortera, dvs göra deras jobb, om de ändå klumpar ihop allt? Det finns en förklaring från sophanteringen men jag kommer inte ihåg den och den är säkert bara en bortförklaring.

Anonym sa...

För att spinna vidare på ditt ilägg, Snowroller:
Jag minns det frenetiska hatet på sjuttiotalet mot allt som var "engångs". Typ plasttallrikar, tetraförpackningar osv.
Vi skulle "återanvända" dvs, transportera tillbaka, diska och återfylla. Det visade sig vara lika eller t.o.m. mer energikrävande och därmed mer belestande för miljön än det "fula" engångskoceptet. Efter att fristående undersökningar i Tyskland, Kanada och Usa påvisat motstsen, dog liksom debatten ut. Nu kan jag undra hur relevant det är att källsortera?
Har någon högskola eller universitet gjort liknande jämförleser och funnit samhällsnyttan i det hela?
Kort sagt, hart det hela utsatts för kritisk granskning?
DV

bengan sa...

Sopsortering är vare sig ekonomiskt eller miljömässigt bra.
Den enda anledningen till att det infördes av bl.a. miljömupparna i slutet på 90-talet var av pedagogiska skäl. Kanske samma anledning till varför vi ska beskatta CO2?

Skeptikern sa...

DV: I Norrland måste bensinmackar transportera den sand/slam som samlas upp vid deras biltvättar och transportera den till särskilda återvinningscentraler. Dessa återvinningscentraler kan ligga över 10 mil från macken, vilket innebär att en lastbil måste åka 20 mil för att sanden ska renas.

Förr i tiden grävde man ner sanden i en grop bakom macken.

Anonym sa...

Skeptikern
Det är inte bsra i norrland man gör så.
Det är lag på att sanden i tvättränor skall tas om hand för att behandlas och renas.Det görs bland annat med trot eller ej med
hästgödsel.
Att gräva ner det i marken är direkt olämpligt då den innehåller rester av avfettningsmedel och oljor.
Jag vet detta för jag transporterar själv sådant.
/Spolis/

Anonym sa...

Skeptikern
Det är inte bara i Norrland som man gör så.
Det finns en lag på att sanden i tvättrännor skall omhändertas på ett miljöriktigt sätt.
Den transporteras tiil en miljöanläggning och behandlas med bland annat hästgödsel.
Jag vet detta för jag transporterar själv sådant.
Att gräva ner det i ett hål i marken är direkt olämpligt och olagligt då den innehåller rester av avfettningsmedel och oljor.

/spolis/

Peter sa...

Sluta källsortera och kräv single stream nu!!!

http://american.com/archive/2007/september-0907/a-new-stream-of-thought-on-recycling

http://www.youtube.com/watch?v=Ls_Y7cadISc

Låt maskinerna göra sorteringsjobbet istället. Varför lägga vår tid på något någon annan tjänar pengar på?? Källsortering är korkat och kommer aldrig att nå samma effektivitet som single stream. Gå på era politiker och vägra gå med på detta trams!

Skeptikern sa...

Spolis: Visst är det olämpligt men om man ska väga alternativen mot varandra så måste det vara en långt större miljöpåverkan att köra en lastbil i 200 km än att gräva ner slammet i en grop, även om slammet innehåller avfettningsmedel och oljor.

Peter: Fantastisk teknik! Och som du säger, det skulle spara oss enormt mycket tid och alla sopbilar skulle inte behöva köra skytteltrafik mellan Sveriges alla återvinningsstationer.

Anonym sa...

Skeptikern
Det borde väl vara bättre att slammet tas om hand på ett miljöriktigt sätt.Att gräva ner det i en grop där det ligger i eviga tider och sprider sig och fororenar grundvattnet är ren miljöförstörelse.
Det är inte ett dugg bättre än att gräva ner gifttunnor.
Sedan vet jag inte vilken typ av lastbilar som trafikerar i Norrland och om du är insatt i hur rena dagens dieselmotorer är.
Jag förutsätter att transporterna samordnas dvs att hämtningarna görs på flera tvättanläggningar samtidigt.
Jag föreslår att du besöker en tvätt när den tömms för att få en uppfattning om hur förorenad sanden är.

/spolis/