15 januari 2009

Liv på Mars?Läste precis att forskare vid Nasa har upptäckt metangas på planeten Mars. Nu ska de undersöka om gasen kan komma från levande organismer.

Egentligen ingen klimatrelaterad nyhet men onekligen spännande!

Vad tror ni? Finns det liv på Mars? Jag tror säkert att det har funnits liv på Mars och skulle man hitta någon form av liv så är jag inte förvånad.

(NASA, Aftonbladet, DN, SVD)

17 kommentarer:

AJ sa...

Om det finns liv på Mars eller inte kan vi aldrig med säkerhet få veta, eftersom Nasa inte går att lita på, vilket medför att vad de än säger om saken, och vilka "bevis" de än lägger fram, så har vi inga möjligheter att bekräfta saken själva. Men när det gäller vatten så lär det finnas stora mängder vid polerna, något som alla vi intresserade av klimatet känner till.

Jonas sa...

Sannolikheten är nog stor att det har funnits liv på mars någon gång.
Tidsperspektivet som en människa lever i är oändligt litet förmodligen inte ens märkbart om man ser till Universum som helhet.
1 miljard människoår är ett kort ögonblick relaterat till den oändlighet som finns därute.

Anonym sa...

Å jävlar vad jag blev förvirrad nu!
Du har rent av... Öh... Ja... det är spännande, men jag skulle inte bli förvånad om dem inte hittar något nu heller. Eftersom att jag tycker att dem varit på den förut också, men att det har visat sig att inte vara något i slutändan. Men vi får väl se denna gången.
TheBasturd

Snowroller sa...

Såg förresten att Mars har varit varmare än vanligt sen man började kolla den planetens klimat också. Ett av mina blogginlägg handlar just om det. Är det en slump att Mars är varmare samtidigt som jorden har haft det lite varmare än tidigare?

http://www.heartland.org/policybot/results.html?ArtId=17977

Thomas Palm sa...

Om det nu finns liv på Mars är nästa intressanta fråga om det är släkt med livet på jorden eller uppkommit helt oberoende. Fragment från Mars har återfunnits på jorden, fragment som slungats ut i samband med meteoritnedslag. Helt omöjligt är det inte att levande organismer kunnat passera mellan planeterna.

Snowroller, vill du läsa lite om klimatet på Mars kan du starta här:
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2005/10/global-warming-on-mars/langswitch_lang/in

Från din artikel från Heratland kan man konstatera att inte ens en "skeptiker" som Baliunas vill hävda att Mars uppvärmning beror på ändringar hos solen. Det är bara det vanliga försöket att grumla vattnet och sprida osäkerhet.

Jonas, universum är ca 15 miljarder år gammalt, dvs en miljard år är lite mer än "ett kort ögonblick".

Anonym sa...

Skep skrev: samtidigt som jorden har haft det lite varmare än tidigare?
Var fick du lite ifrån? Människor har dött av värmen vissa gånger.

alex. sa...

Antingen så är det liv på Mars som producerar metan eller så är det värme och vatten som gör det och där har vi optimala förutsättningar för liv och det är bara en tidsfråga innan liv uppstår.

Snowroller; grymt intressant. Jag hade helt missat det.

Torbjörn Larsson, OM sa...

Självklart ska en denialistblogg innehålla ovetenskapliga och/eller antivetenskapliga argument. Tyvärr blir det ju lätt en hel del att bemöta när det slår över i fraktala felaktigheter.

"Om det finns liv på Mars eller inte kan vi aldrig med säkerhet få veta".

Det är exakt sådana test som beskrivs, t.ex. olika former av isotopanalys som kan spåra biologiska processer, och alltså testa liv om det finns eller har funnits. På samma sätt har man funnit spår av liv på jorden, nu levande men också fossilspår i 2-4 miljarder år gamla sediment, så dessa metoder är beprövade.

"Nasa inte går att lita på"

Vad beträffar Nasas vetenskapsgruppers resultat, så kan de inte vara sämre än andra för då skulle andra vetenskapsmän upptäcka det.

Michael J Mumma, huvudförfattaren, anges efter lite googling som en väldigt erfaren forskare, så pass att ett pris instiftats i hans namn.

"vi inga möjligheter att bekräfta saken själva"

Vetenskap testas av andra forskare. I själva verket så nämner man att det här är 4e gången som metan observerats på Mars, så detta är ironiskt nog ett dylikt efterfrågat test.

Man kan förmoda att pressreleaserna inte ens har lästs eller förståtts, eftersom det framgår att observationerna skedde från jorden och alltså kan upprepas relativt snabbt och billigt - inget behov av nya eller Nasa-specifika prober alltså, trots att kommentarerna ger ett annat intryck.

Dessutom kan numer även lekmän ofta upprepa framför allt astronomisk forskning, då databaserna från teleskop och prober allt oftare släpps lösa på webben. (Maa föregående punkt: Nasa lär för övrigt vara bättre på detta än Esa.) T.ex. hittade jag direkt sidan där man kan hämta hem WMAP probens data, publicerade algoritmer mm, och om man så önskar faktiskt kolla forskarnas arbete helt själv.

Hmm - och det här vara bara två meningar. Fatta hur jobbigt det är att försöka faktakorrigera en kreationist eller klimatdenialist som sprider sina förvirrade och faktaoberoende dimridåer snabbare än en ko fiser!

"Fraktala felaktigheter 2.0 - nu också på webben."

Anonym sa...

Thomas P:
Ja, det är ju en intressant teori att livet på jorden skulle ha sitt ursprung på Mars. Framtiden kanske ger oss svar?
Men om det vore så, då blir det jobbigt för teologerna. Håller du med?

Alex
Eller sa har det funnits liv tidigare, som producerat metan....

Men, nånstans bland alla dessa klimatbloggar har jag läst att metan bryts ner till koldioxid på ca 10 år......?
Någon som kan bekräfta eller dementera?

Mvh Labbibia

Anonym sa...

Jäpp, jag vet att det är lågt, dåligt och fånigt.......

http://se.youtube.com/watch?v=ueUOTImKp0k

Men jag kunde inte låta bli!

Förlåt....:-)

Mvh Labbibia

Anonym sa...

Labbibia:

Ja CO2 har väl en livslängd på 5-10 år (7år) i atmosfären det är vad jag har läst iaf. detta i kombination med att fynden av nya fossila lager minskar drastiskt borde oroa de klimatreligösa.

/Andreas

AJ sa...

Bäste skeptiker, du behöver inte lägga in min senaste kommentar om du inte känner för det. Jag har lagt ut den på min egen blogg istället. Ha en fin helg:)

Skeptikern sa...

AJ: Ok! Trevlig helg!

Torbjörn: "Denialistblogg" ?? Det var något nytt...

Natrix sa...

Allt liv efterlämnar skräp. Så vitt jag vet har man inte hittat några kökkenmöddingar på mars. Så, jag tror nog planeten är och har varit obebodd.

Thomas Palm sa...

Labbibia, nu behöver det inte vara livet på jorden som kommit från Mars, det kan lika gärna vara tvärtom, eller också har det uppstått någon helt annanstans (panspermia teorin).

Andreas, en viss koldioxidmolekyl har en livslängd i atmosfären på några år innan den tas upp i hav eller växter. Detta är dock bara ett utbyte i processer som nästan är i jämvikt. Mer relevant är hur länge en ändring av koldioxidhalten stannar kvar, och det är bra mycket längre:
http://www.nature.com/climate/2008/0812/full/climate.2008.122.html

Anonym sa...

Thomas P:
Du är rolig du......:-)
Så vitt jag vet så finns det fortfarande inga säkra belägg för att det finns liv på Mars. Däremot så tycker jag mig ha tillräckliga bevis för att hävda att det finns liv på Jorden.
Mvh Labbibia

Mårten sa...

Jo allt liv lämnar efter sig skräp, kanske just kökkenmöddingar som Natrix påpekar, är lite för avancerat för encelliga organismer, men gaser som t ex metan och liknande kanavara just restprudukter från liv, om en miljard bakterier fjärtar samtidigt blir det rätt mycket metan....
Intelligent liv kan man nog utesluta i solsystemet eller dess närhet, man kanske i första hand borde försöka hitta intelligent liv på den här planeten först.