12 december 2008

EU:s klimatpaket - en mental härdsmältaSveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kallar EU:s klimatpaket "En av EU:s största bedrifter någonsin". Jag undrar vilka andra bedrifter EU stått för tidigare...

Efter att ha läst två böcker nyligen med massiv kritik mot teorin att människans utsläpp av koldioxid kommer leda till destruktiva klimatförändringar så blir jag bara mer förbannad över politikers sätt att hantera den här frågan.

Svenska Dagbladet står det:

"Statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar däremot att den fattiga delen av världen ropar efter finansiellt stöd för att klara omställningen till mer klimatvänliga ekonomier."

Kära Reinfeldt, den fattiga delen av världen ropar efter något helt annat.

ELEKTRICITET.

Cirka 650 miljoner människor i Afrika har inte ens tillgång till elektricitet. Vad är det för omställning du pratar om? Ska EU finansiera ineffektiva vindsnurror eller svindyra solpaneler i Västafrika i utbyte mot att våra egna kol- oljekraftverk ska fortsätta rulla?

De flesta fattiga länder har inte ens fungerande ekonomier till att börja med. Än mindre ekonomier som kan ställas om för att europeiska politiker ska känna sig bättre till mods.

EU...

EU lägger över 500 miljarder kronor per år att stödja sina bönder, som av en slump vräker ut gödningsmedel i hela Europa och bygger gigantiska växthus eftersom klimatet inte lämpar sig för alla grödor. Finland, av alla länder, hade så sent som 2004 över 2 500 sockerodlare!! Hur jävla smart är det att odla socker i Finland? Inte särskilt, men med EU-pengar går det mesta.

Till detta har EU satt upp enorma tullmurar, framförallt mot produkter där fattiga länder har komparativa fördelar i tillverkningen. Just ja, eftersom bönderna i EU får så mycket stöd så producerar de alldeles för mycket. Överskottet skickas till fattiga länder, som förvägrats exportera sina jordbruksprodukter till EU...

Det EU är bra på är resursslöseri - resursslöseri av en magnitud som är svår att greppa. De flyttar till och med sitt huvudkontor mellan Strasbourg och Bryssel varje månad till en kostnad som snart passerar 2 miljarder kronor per år!

Att de nu pratar om handel med luft (koldioxid), utsläppsrätter, klimatbistånd och annat vansinne - helt baserat på resultat från datormodeller (som inte kan hantera den klimatavgörande molnbildningen...) skulle jag inte kalla en bedrift, snarare mental härdsmälta.

Läs mer om eländet: Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen.

11 kommentarer:

Mårten sa...

kusligt. en del av debatten innehöll röster från representater från de områden som är drabbade och de verkade inte själva ha mycket till övers för EU:s preäktiga hjälp. Svaret dom fick var att man skall först "ändra2 vårt klimat så att bönderna i desas torrområden kan börja odla grönsaker igen för att råda brist på svälten! Alltså här kommer vi till en speciell proxy-situation. Man "löser" alla frågeställningar genom att hänvisa till ett övergripnade mål, att allting är underordnat och direkt avhängigt det målet.
Detta är fasnasfullt, ett dpgmatiskt synsätt som itne bara är nära, utan själva kärnan i sekterisk retorik.

Snowroller sa...

I JRR Tolkiens bok "Sagan om de två tornen" förekommer en man vid namn Grima som har påverkat kungadömet Rohans kung Theoden så att han hamnat i den elake trollkarlen Sarumans klor och degenererat till en degklump som bara sitter och lyssnar på Grimas ränker hela tiden tills Gandalf kommer och driver ut demonen i Theoden.

Det är lite av det scenariot som världens politiker befinner sej i just nu. De lyssnar bara på den där rösten som talar om ondska, plågor, kris, klimathot hela tiden. Men var är Gandalf när man behöver honom? De som talar om hur det egentligen ligger till tystas ju ner eller förlöjligas.

Skeptikern sa...

Snowroller: Den bästa liknelsen med dagens klimatpolitik som jag har läst!

Anonym sa...

Detta är en annons.

Köp en skogsmus så kan ni rädda Andreas Carlgren
10:-

Köp en bäver så kan ni rädda Fredrik Reinfedt.
30:-

Köp en isbjörn så slipper ni rädda EU 10000:-

Helgardera med flodhäst så slipper ni rädda någon
25000:-

Själv har just varit på ICA och köpt en chokoladkartong och räddat en sjöhäst. 99:-
JR

Anonym sa...

Ett citat av vår hjärndöda statsminister (Finlands), på "klimatpaketmötet", angående att elpriset höjs pga detta vansinniga påhitt:

"Om man jämför ökningen av elpriset med kostnaderna från klimatförändringen så blir det här billigare för europeerna och mänskligheten"

Jag är fullkomligt oförstående till detta uttalande!!
På vilket sätt kan en redan j..la dyr elräkning vara billigare än en hypotetisk klimatförändring som manipulerats fram i datorer.....????

Eu:s tillbedjan till klimatguden tar allt mer motbjudande former...!!

J.A

Anonym sa...

Det finns bara en sak att säga om den politiska komedi som utspelar sig om klimatpolitiken (EU, Reinfelt, IPCC, Al Gore , Obama och alla de andra): Att dom inte skäms! Skäms, dubbelt skäms!

Natrix sa...

Trist är det, att det inte finns något alternativ att rösta på.

Olaus Petri sa...

"Köp en skogsmus så kan ni rädda Andreas Carlgren", skriver du.

Och jag som trodde att det var "a nice piece of beaver" som han skulle räddas av, inte Fredrik. ;-?

Anonym sa...

Herre Gud! Olaus Petri.
Hur kunde jag ha så fel? Men både skogsmusen och bävern är väl gnagare. Men du får gärna byta plas på dom.Spelar ju ingen större roll. Både Anders och Fredrik kommer ju att gnaga på vår ekonomi, för att inte tala om vårt tälamod.
JR

Anonym sa...

Svenskan idag - Obama satsar på miljöprofil. Han är kompis med Al Gore och har utsett Steven Chu som energiminister.
Det ser väl bra ut, men vad säger Sveriges och Europas miljöaktiva om det? De som alltid förkastat alla som skulle kunna vara betalda av olje/energibolag etc. Är S Chu eller Al Gore betald av dessa enligt de miljöaktiva smutsiga biolagen. Nej inte då, men istället driver de själva enormt stora företag som cashar in ofattbart stora summor på utsläppsrätter och grön energi. Då åtminstone Al Gore har djupa rötter i IPCC så vore det nog bäst för Europa att hoppa av antikoldioxidöverenskommelser medan tid är. Treeningheten IPCC, Al Gore och Steven Chu kan nu se till att USA styr och ställer i den globala energipolitiken helt efter eget huvud. Hu!
/ A

Morfar Lasse sa...

Jag läste din sida, när jag samlade mina tankar inför att prata om klimatet på annat håll. Det du skriver är klokt och väl balanserat.
Personligen blev jag engagerad i miljöfrågor för ungefär 15 år sedan och upplevt både sopsorterings utveckling och de uppvaknade klimatfrågorna.

Den gångna veckans möten direkt före jul och brist på konkreta ställningstaganden har fått mig att fundera på den viktiga frågan.
Har miljöpolitikerna fått tomtar på loftet?