14 december 2008

"Kick the Habit" - FN:s klimatbokFN ger ut en handbok i att bli klimatneutral. Den heter "Kick the Habit", vilket på svenska skulle kunna låta som "Bli kvitt beroendet". Boken är inte 10 sidor, inte 20 sidor utan.... 200 sidor! Nedan ser ni ett utdrag ur förordet till boken skrivet av FN:s generaldirektör Ban Ki-moon. Läs särskilt sista stycket. (Mina fetmarkeringar)

"Addiction is a terrible thing. It consumes and controls us, makes us deny important truthsand blinds us to the consequences of our actions. Our society is in the grip of a dangerous greenhouse gas habit. Coal and oil paved the way for the developed world’s industrial progress.

Fast-developing countries are now taking the same path in search of equal living standards. Meanwhile, in the least developed countries, even less sustainable energy sources, such as charcoal, remain the only available option for the poor. Our dependence on carbon-based energy has caused a significant build-up of greenhouse gases in the atmosphere.

Last year, the Nobel Peace Prizewinning Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) put the final nail in the coffin of global warming skeptics. We know that climate change is happening, and we know that carbon dioxide (CO2) and other greenhouse gases that we emit are the cause."

Jahopp, bara för att några förvirrade norrmän med extremt dåligt omdöme ger fredspriset till en domedagsprofet och hans hantlangare på IPCC så är all vetenskap klarlagd kring klimatet. Man behöver inte vara kärnfysiker för att inse att klimatet styrs av fler än en faktor men jaja...

Och som vanligt så är jag helt förundrad över hur man konstruera en hel bok om hur vi människor ska undvika att släppa ut den gas som allt liv på jorden är beroende av.

I FN:s värld måste vi dock bli kvitt beroendet av denna gas. Snacka om paradox!

10 kommentarer:

Snowroller sa...

FNs klimatpanel uppvisar alla psykologiska tecken på så kallad bunkermentalitet, dvs en sammansvetsad grupp av likasinnade som inte tål att kritik utifrån får höras. De har skapat sin egen värld där modeller styr allt och sånt som inte stämmer överens med den verkligheten förringas eller tillbakavisas, ofta utan att själva presentera motbevis. Samtidigt kräver de hårda bevis av motparten.

En parallell till detta är debatten om kostråden som framför allt Livsmedelsverket framhärdar med trots forskning som visar på att deras kostråd kan vara farliga i längden. Som synes är jag i opposition på många fronter.

AJ sa...

Så vi - alla människor i hela världen - vet nu att klimatförändringarna sker och att CO2 gaserna är anledningen till att det blir varmare? All debatt om saken är således överflödig? Och alla "skeptiker" har tydligen fel, utan att saken har bevisats? Att man har fräckheten att tala för mig, och om vad jag vet, är höjden av förakt. Ibland blir man bara så trött på det här. När ska det sluta?
Låt mig avslutningvis ställa följande frågor: Är Ban Ki-Moon en expert på området? Är han inte bara likt Al Gore en slipad politiker? Vet han mer om klimatförändringarna än en normalbegåvad svensk femteklassare?

Anonym sa...

fick hem en reklamutskick från fortum däe det stod hur många kilo co2 jag sparar på byta till nya vitvaror och liknande saker som om sverge producerar någon el som släpper ut co2.
kan säga att fortum inte får fortsatt förtroende här vid nästa byte.

robban

Mårten sa...

samma norska expertpanel ville ju en gång i tiden ge fredspriset till Adolf Hitler...

Snowroller sa...

Det har inte med saken att göra och du behöver inte ens publicera detta. Man har upptäckt att jorden läcker ut syre vid polerna som aldrig sen återkommer utan försvinner ut i rymden.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=864267

Lejeune sa...

Det påstås även att Stalin skulle ha varit nominerad till Nobels fredspris, vet inte om det är sant?

Vi svenskar skall vara tacksamma för att Nobels fredspris delas ut av norrmän. Förra året till en man vars främsta bedrift består i att ha producerat en film och åkt jorden runt och bedrivit propaganda.

Speciellt märkligt blir det om man betänker att filmen inte utan vidare får visas för skolbarn i Storbritannien, efter ett domstolutslag, pga. att filmen innehåller för många felaktigheter, lögner, överdrifter och osakligheter. Innan filmen visas måste skolbarnen upplysas om att filmen är en propagandarulle som innehåller mycket ljug. Man önskade att svenska skolmyndigheter kunde visa våra stackars elever samma omtanke.

pojoel sa...

Litet ljus i mediamörkret:
http://www.blt.se/opinion/ledare/ar-skepticism-forbjuden(1036870).gm#comments

AJ sa...

Nu handlar ju den här bloggen om klimatet, men det här med Oslo priset, och hur det nuförtiden är en viktig del av det storpolitiska spelet, är högst olustigt. Att man använder det till att ge kredibilitet till "klimathotet" förstår säkert även "alarmisterna". Skulle inte bli det minsta förvånad om Bill Clinton eller Tony Blair får det nästa år för att ha bytt till eleffektiva glödlampor i badrummet hemma.

Skeptikern sa...

Lejeune: Alfred Nobel vände sig nog i graven när Al Gore fick fredspriset. Men ioförsig, Yassir Arafat har ju också fått priset så Nobel har nog vänt ett par gånger.

Pojoel: Tack för länktipset!

AJ: Håller med. Fredspriset har gett Al Gore enorm auktoritet trots att han inte förtjänar det. Och att ifrågasätta Nobels Fredspris (kanske det finaste pris som finns) går ju inte för sig.

McVicar sa...

CCCP borde det stå.