2 maj 2009

Årstid - ett svunnet begrepp



I Sverige hade vi förr i tiden något som kallades årstider; vår, sommar, höst och vinter. Nu när klimatet förändras (vilket det inte gjort tidigare) så suddas gränserna ut och allt som var naturligt är nu onaturligt. Nu kan exempelvis Heidi Klum ta beachbilder i maj i stället för juni, till allas glädje.

I dag har det varit en varm vårdag, lite blåsigt men relativt skönt. Ingenting man funderar så mycket på förutom att det är trevligt att träffa vänner, grilla, ta en öl på ett kafé eller liknande. På aftonbladet.se toppades sajten för en stund sedan med att DET ÄR VARMARE ÄN NÅGONSIN. Meteorologen Sverker Hellström säger:

"Och även i till exempel Stockholm och Uppsala som har mätserier sedan mitten av 1700-talet blev det rekord. Och då ska man komma ihåg att i Stockholm är det förra rekordet bara två år gammalt, så det verkar vara en anhopning av riktigt varma aprilmånader, säger Hellström."

Den varma dagen beskrivs som "den extrema rekordnoteringen". I slutet av artikeln ställs en läsarfråga:

"Är du orolig över extremvädret?"

Alternativ 1: "Ja det känns onaturligt"
Alternativ 2: "Nej, det är bara skönt".

En fjärdedel av de som deltagit i den här undersökningen tycker att den här vårdagen är onaturlig. Skrämmande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart är det onaturligt om det är skönt, vi är ju svenskar för tusan.
Snacka med ärkebiskopen och så kan han förklara närmare.
JR

Med örat mot rälsen sa...

Hur vet Aftonbladet att det är varmare än någonsin? Meteorologernas definitioner av årstiderna går ibland stick i stäv gentemot ordens lingvistiska och etymologiska upprinnelse.

Våren kommer av ett ord som betyder lysa, skina och i många närbesläktade indoeuropeiska språk betyder ordet t o m sommar eller försommar. Vi har ordet i slutet på italienska primavera, som ordagrant betyder första ljuset. Det är alltså säsongen då ljuset kommer tillbaka på allvar. Hur varmt eller kallt det är har ingen betydelse. Ljuset väcker allt till liv igen så nog har solen nåt med vårt väder och klimat att göra alltid.

Sommar kommer av ett ord som betyder halv. Härigenom finns det således språkliga bevis på att folk i forna tider endast räknade året i två halvor, varmt och kallt. Däremellan var det endast gradskillnader.

Höst kommer av ett ord som betyder skördetid och den infaller på våra breddgrader i augusti. Namnet på årstiden höst har alltså inget med hur kallt eller varmt det är, utan när det är rätt tid att skörda. Det ordet är släkt med ord som betyder harva, slå, kapa, plocka, hugga. Ett av de engelska orden för höst, autumn, är ett etruskiskt ord som betyder samma sak och även där nere, i Italien, börjar skördetiden i augusti.

Vinter kommer av ett ord som betyder vit. Det är släkt med vit och har en direkt motsvarighet i framför allt keltiska språk där motsvarande ord betyder glänsande, gnistrande. Ta det keltiska stadsnamnet Vindobona, den vita borgen eller vita staden. Idag heter den staden Wien. Den vita säsongen, oavsett om det är snö eller frost. Det gnistrar om båda saker.

Att dela upp året i fyra säsonger är alltså egentligen bara för petimätrar.

Anonym sa...

Kan upplysa om att Spanien aldrig har haft så här kallt sen november på 75 år. Temperaturen har legat omkring 5 grader under normalt.
Herc

Anonym sa...

Herc

Glöm köldrekorden. De är helt ointressanta att ta upp.

Varje nytt värmerekord är ju ett ytterligare bevis för att AGW teorierna är korrekta. Däremot bevisar köldrekord inget.

/Eskil

Anonym sa...

Själv har jag denna helg varit ute och krattat iförd långkalsonger och mössa. Det har varit svinkallt! Visserligen bor jag i mellersta Sverige (Jämtland), men minns inte att jag frusit så när jag krattat nån gång förut. Men den här kylan lär jag inte få läsa om i tidningarna.

Som kuriosa kan jag nämna att en av lokaltidningarna häruppe var tvungen att sätta in en bild från februari 2007 för att illustrara hur varmt det är numer. I själva verket var vintern både kall och snörik.

Ulla-Karin