24 oktober 2009

Biståndsfest och klimatfest - humbug!Gratistidningen Stockholm City gör ett slag för festerna i anslutning till European Development Days på Stockholmsmässan som avslutas idag. Klicka på bilden för att se en större version.

På agendan idag står klimatet: "The road to Copenhagen and beyond"...


"The world’s climate is changing and will continue to change at rates unprecedented in human history. Science tells us that continued greenhouse gas emissions at or above current rates would cause further warming and induce many changes in the global climate system during the 21st century. The risks associated with these changes are real and are already happening in many countries and in many sectors essential for human livelihood, including water resources, agriculture, coastal zones and health."

Naturligtvis samma smörja som upprepats om och om igen. Problemet är inte att klimatet förändras, problemet är fattigdom som gör att människor inte har resurser att anpassa sig eller att kunna hantera naturkatastrofer.

Det är väldigt många talare vid det här evenemanget men jag gissar att en överväldigande majoritet pratar om bistånd och väldigt få pratar om frihandel, elimineringen av jordbruksstöd och tullar, privat äganderätt och andra faktorer som är avgörande för skapande av välstånd. Visst sorts bistånd kan fungera, läs William Easterlys utmärkta bok White Man's Burden om detta, men som alltid när politiker ska skicka iväg våra skattepengar till andra länder så hamnar det mesta hos korrumperade politiker och inte hos folk som skulle behöva hjälp.

Jag skulle vilja att fokus flyttas från bistånd till välstånd, mer specifikt skapandet av välstånd.

Om välstånd ska skapas överhuvudtaget så krävs det tillgång till energi - billig energi. Utan elektricitet och bränsle så finns det inga möjligheter att skapa någonting. I måndags drabbades vi av ett strömavbrott på min arbetsplats, vilket gjorde att inte en enda av oss kunde göra någonting mer än att tömma en papperskorg eller liknande. Tänk er hela Stockholm utan ström eller varför inte hela Sverige. I Afrika saknar mer än 700 miljoner människor tillgång till elektricitet. Lägg till delar av Indiens och Kinas landsbygd och så är vi uppe i gott och väl 2 miljarder människor.

I den verkliga världen, den som jag lever i, så finns det inga andra alternativ för fattiga länder än att använda fossila bränslen i stor skala om de ska kunna börja skapa välstånd. Vi kan skicka ner hur många vindkraftverk och solpaneler som helst och klappa oss för bröstet för vårt goda samvete och ansvarstagande för klimatet men det kommer hjälpa väldigt få människor - till en extremt stor kostnad.

En åtgärd i rätt riktning för skapandet av välstånd vore att avskaffa EU:s jordbrukspolitik och tullmurar. Det finns få saker i världen som gör så mycket skada som dessa politiskt skapade monster men mig veterligen så finns det inga artister, politiker, företag eller organisationer som lägger något krut på detta. De verkar (omedvetet?) vilja ha mindre välstånd och bevarad fattigdom - allt för att blidka nivåerna av den där spårgasen i atmosfären.


Så här står det om festen "No more lullabies, artister för miljön" (delarrangerad av Tällberg Foundation och 350.org)


"Patos: Att föra en dialog kring klimatfrågan bortom politisk retorik och egenintressen för att sänka koldioxidkoncentrationen i atmosfären..."

Fårskallar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig Skeptikern. Ålhövven, på göteborgska alltså.
JR

Snowroller sa...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-siffror-som-kan-radda-jorden-1.981745

Jag har skrivit om det från min synvinkel. Synd att Robyn, som annars är en av mina favoritartister, ska vara med. Nu föll en del av mitt förtroende för henne.

Delarrangerat, skriver du, du menar förstås derangerat.

HCA sa...

Meja tror jag har satt iaf refrängen rätt om vad det egentligen gäller:
http://www.youtube.com/watch?v=HFv6aQNnmzc&feature=related