29 oktober 2009

Frivilligorganisationerna gillar klimatpolitikSvante Axelsson, sektledare på Naturskyddsföreningen, har dragit ihop ett gäng representanter från svenska frivilligorganisationer till en debattartikel i dagens Svenska Dagbladet. Orsaken är naturligtvis Köpenhamnsmötet och de vill ha ett kraftfullt klimatavtal. Inget konstigt i det eftersom klimatpolitiken sprider miljarder och åter miljarder till allehanda organisationer, datormodellerande forskare och olönsamma energiprojekt som nämner klimatpåverkan i sina ansökningar om anslag och bidrag.

I artikeln refererar man till en rapport från Röda Korset som säger att vi redan nästa år kommer ha 50 miljoner klimatflyktingar. 50 miljoner! Rapporten, som är över 200 sidor lång, beskriver allehanda naturkatastrofer (som drabbat jorden i hundratals miljoner år). Att nu skuldbelägga människan för naturkatastrofer är både orimligt, ologiskt och desperat. Att det heller inte finns några som helst bevis för detta gör inte saken bättre. Den vanliga floskeln som vi alltid får läsa: "forskarna är eniga, experter menar och allting pekar på människan" hör hemma i papperskorgen. När det gäller alla påståenden om extrema klimatförändringar så finns det aldrig några empiriska bevis för människans skuld, bara uttalanden.

Problemet med Svantes och hans vapendragares tänkande är att de ser allting från fel håll. De tänker baklänges:

"Vi påminns ständigt om vikten av att världen kan enas om ett ambitiöst och rättvist klimatavtal i Köpenhamn om drygt en månad. Utmaningen är dubbel: avtalet måste innebära att utsläppen av växthusgaser snabbt börjar minska, samtidigt som miljarder människor måste ges en möjlighet att lämna fattigdomen och få bättre tillgång till mat, bostäder och energi."

Detta innebär i verkligheten att rika länder återgår till ett förindustriellt samhälle och den djupaste av fattigdom. De fattiga länderna, som är i desperat behov av billig (FOSSIL) energi, döms till döden direkt. När fokuset ligger på att minska utsläppen av koldioxid, som gör att det överhuvudtaget finns liv på den här planeten, och inte på verkliga problem så blir konsekvenserna ödesdigra. Nyckeln till minskad fattigdom, mat och bostäder är tillgång till energi. Om människor förvägras tillgång till energi så förvägras de också ett ökat välstånd.

Det enda dessa skribenter vill är att det ska klimatanpassas hit och dit i fattiga länder. En idé som är så verklighetsfrånvänd att man baxnar. Det dör miljoner och åter miljoner människor av Aids, orent vatten, malaria, tuberkolos och tusentals andra hemskheter. Är det då rätt idé att driva ner hela världen i fattigdom i någon slags utopisk tro att vi kan kontrollera temperaturen på en hel planet?

Tänk er att Svante och gänget begav sig ner till en fattig by i Afrika och fick känna hur det är att leva utan elektricitet, utan värme, utan rinnande vatten, utan mat, utan kylskåp, utan mediciner och utan hygieniska toaletter. Om de i samtal med byborna bad dem ranka problemen i deras vardag på en lista och sedan placera in koldioxid och klimat så skulle dessa två faktorer inte ens hamna på listan. Dom kämpar för sina liv och om vi låter Naturskyddsföreningen och andras omsorg om klimatet fortsätta så kan jag lova er att de får fortsätta kämpa för sina liv under en mycket lång tid framöver.

Det inbillade klimathotet måste vara det största bedrägeriet i mänsklighetens historia. Aldrig har så mycket människor engagerat sig i något som ingen kan göra något åt. Köpenhamnsmötet skulle lika gärna kunna handla om vilken temperatur vi vill ha på solen och vilka åtgärder alla länder måste vidta för att sänka solens temperatur. Varenda människa skulle naturligtvis skratta åt en sådan vansinnig idé men om de tänker några sekunder till så är det precis lika vansinnigt att tro att människan kan kontrollera klimatet.

11 kommentarer:

Snowroller sa...

Du vet väl vad vi svenskar, framför allt representanter för det offentliga Sverige, kallas ute i världen numera?

Klimattalibaner. Där har du ett ord för den nya ordboken.

Anonym sa...

Hörru du, de är minsann inte utan mat i afrikanska byar!

De kokar framförallt "potatisblast" (motsvarande) i röd olja från palmnötter. Proteininnehållet är väl inte det högsta, utan kyckling, men det innehåller en hel del kalorier i alla fall.

Resten du nämnde, är de ju utan, jo. Men du behöver ju inte överdriva! Vad skulle Sarkozy ta sig till utan specialbyggd EU-mötes-toalett för flera miljoner, liksom?

Anonym sa...

Naturskyddsföreningen skall vara en
vara en oberoende förening som
sysslar med t.ex arbeta för att våt-
marker utökas kring jordbruks områ-
råden vilket bidrar att mindre gödsel
läcker ut i Östersjön.
De skall inte med propaganda i KLI-
MAT fundementalism stil påverka våra
medborgare och inte propagera i po-
litiska eller i klimatfrågor som dom
ingenting kan om.
De borde vara ganska nöjda ändå med
tanke på hur havsörnens återtåg i
vår natur.

Anonym sa...

Billig energi är bra. Men har skeptikern nån kommentar till misstankarna om att vi har passerat Peak Oil och att ingen, vare sig man bor i U-land eller inte, kan räkna med låga energipriser de närmsta årtiondena?

Christopher E sa...

Anonym: Jag var själv med både SNF och WWF en gång i tiden när det handlade om att rädda urskogar, grodor, fjällhedar och en och annan panda.

Nu handlar det bara om att göra vindkraftsparker av skog och fjäll, fokusering på ideologi istället för naturvård. Aldrig mer går jag med där!

Skeptikern:

Det var ett välskrivet och angeläget inlägg du gjorde.

Skeptikern sa...

Snowroller: Ett epitet som man inte vill förknippas med men med Reinfeldts framfart i världen så är det inte konstigt.

Anonym: När passerade vi Peak Oil?

Jag tycker hela peak oil-grejen är överdriven. För det första så finns det enorma arealer på jorden som vi ännu inte letat olja på, för det andra så gör teknikutvecklingen att vi kan få upp mer olja ur samma borrhål (till och med ur gamla borrhål), för det tredje så är jag övertygad om att vi i framtiden kommer få vår energi från teknologi som vi idag inte ens uppfunnit, än mindre funderat på.

Christopher E: Tack! Alltid kul med lite uppmuntrande ord :)

Anonym sa...

Håller med Chrisopher E, ett bra inlägg av Skeptikern, om än lite pessimistiskt.
Redan nu kallas Reinfeldt klimattaliban nere i Bryssel. Om inte talibanism är förbjuden i Sverige så borde det ordnas på studs och berörda borde dömmas till ett år och sex månaders fängelse, men efter som fängelserna är allt för mesiga så föreslår jag att de får avtjäna straffet på äldrevården. En säker garanti för att brottet inte upprepas. :-)
JR

Skeptikern sa...

JR: Förväxla inte "pessimistiskt" med "realistiskt" ;)

Anonym sa...

Bra skrivet än en gång, Skeptikern!

J.A

Osynlige Mannen sa...

En kommentar angående peak oil. Sedan 1970 har det utvunnits och förbrukats dubbelt så mycket olja som de kända oljereserverna 1970. Dagens kända oljereserver är dubbelt så stora som 1970. Så den tidens uppskattning var fel med faktor fyra. Det är i klass med James Hansens uppskattning av temperaturförändring för 20 år sedan. Faktum är att dagens kända oljereserver ännu i dag ökar snabbare än de används. Peak Oil finns inte. Om priset stiger blir plötsligt tillgångar intressanta som i dag inte räknas som oljereserver, på grund av utvinningskostnaden. Det finns väldigt god tillgång till billig energi här i världen, såväl fossila bränslen som klyvbart material för kärnkraft. Egentligen skulle så gott som all fattigdom och elände kunna utrotas. Om det inte vore för att miljörörelsen befolkas av malthusianer som tycker att det bra att människor dör.

Anonym sa...

Bra att du tålmodigt fortsätter skriva. Förhoppningsvis väcker du en del sovande hjärnor!