28 oktober 2009

Greenpeace häller ut kol (och hjärnceller)Greenpeace, organisationen som spårat ur fullständigt, lyckades med konststycket att hälla ut ett helt flak med kol utanför Rosenbad idag. 18 ton polskt brunkol.

Som bilder visar på deras hemsida så står svensk polis handfallna och låter dem hållas utanför en regeringsbyggnad med högsta säkerhetsklass...det känns tryggt. Lastbilen skulle lika gärna kunna ha burit en last med 18 ton trotyl.

Greenpeace gillar inte att statliga Vattenfall äger kolkraftverk i utlandet eftersom de släpper ut giftgasen koldioxid - hela 100 miljoner ton av dödsbringande gas åker upp i atmosfären varje år och tar död på allt levande den kommer i kontakt med.

Men varför används kolkraftverk? Är det för att det är kul? Nej. Kolkraftverk ger elektricitet som gör att människor kan överleva. Så enkelt är det. Det må vara en smutsig kraftkälla men vi måste väga fördelar gentemot nackdelar. Fördelen är att det är billigt och ger en tillförlitlig ström av elektricitet, vilket är avgörande för att samhällen ska kunna fungera. Tänk er en normal dag utan elektricitet och en normal dag med elektricitet. Vad skulle ni föredra?

Är man medlem i Greenpeace föredrar man givetvis ett liv utan elektricitet eftersom människor alltid är värda mindre än Gaia. Att delgrundaren av Greenpeace, Patrick Moore, kallat organisationen "Anti human" är inte konstigt eftersom de inte inser konsekvenserna som deras krav skulle innebära.

Vad hände då efter den här aktionen idag? Jag gissar att aktivisterna återvände hem till sina uppvärmda bostadsrätter, tog en lång skön dusch med varmt härligt vatten, tillagade mat med sina moderna eldrivna spisar, kopplade av i soffan med en bra film framför platt-tv:n ätandes ett par mikrovågugnspoppade popcorn.

Men allt brunkol då? Artontusen kilo.

Det fick vi skattebetalare forsla undan.

12 kommentarer:

Snowroller sa...

Var hade de fått tag på den kolen? Jag tror de som säljer kol kommer att dra öronen åt sej när någon med samma namn köper såna (små) kvantiteter nästa gång.

Mattias sa...

Ibland blir man nästan sugen på att sjunka till deras nivå och göra samma sak mot dem. Varför inte dumpa en last med kol in på deras huvudkontor i Sverige till exempel?

Men eftersom jag har respekt för andra människor och deras egendom så går det naturligtvis inte.

Anonym sa...

moderna kolkraftverk har numera så effektiva reningsverk att luften i stort sett blir renare i uttaget än i intaget. gäller inte kineser och de andra öststats kraftverken.

säkerhetsaspekten med ett såndant stunt som de gjorde borde funka som en ögonöppnare tycker jag.

Anonym sa...

Du har inte följt hela actionen va? Lobbarduva?
Svenska regerinen förlorar sitt förtroende i klimatfrågan..

..kommer de att välja att lyssna på människornas röst - eller INTE?
Tumme upp för greenpeace och MP!!! Nicee att Ni finns!
Klart man hänger på alltså! Sikken möjlighet!
se webbtv rapport:
http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1278758

Statsministern ställdes till svars av publiken i Göteborg, här finns oxå bra fakta:
http://greenpeace.cc/stoppasverigeskolkraftverk/

saxat ur media, fakta och folkmun:
“Sveriges okända klimatbrott
Statliga företaget Vattenfall släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige. Fredrik Reinfeldt bör åka till FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december med budskapet att han har instruerat energibolaget att sluta investera i kolkraft och att han nu uppmanar andra länder att följa Sveriges nya, klimatvänliga exempel. “
läs hela artikeln här:
http://www.vk.se/Article.jsp?article=307601

“– Regeringen talar om hur duktigt det svenska ledarskapet för EU är men tillåter samtidigt att stora mängder koldioxid släpps ut . Det blir löjligt när medborgare samtidigt uppmansas spara med bland annnat energisnåla glödlampor, säger Anders Hellberg, talesperson för Greenpeace i klimatfrågor.
– Farten i klimatförhandlingarna behöver drivas upp och ett förbud mot kolkraft skulle kunna bli ett tydligt budskap. “
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_3672225.svd

I hela omvärlden är det action ;
http://www.effektmagasin.se/massprotest-mot-kolkraftverk

Seså Reinfeldt- tänk om tänk rätt !
Dialog med folket och miljön- Inte enbart driva lobbyisternas vilja rätt och slätt!
Vi är tusentals som mailat och sms:at till ansvaria-
inen har fått svar- är Reinfelt öppen för ett vettiare tänk- eller inte???
Eloge till greenpeace och MP!!!

kolla mer foton och följ greenpeace action
på här på FBvettja! Vad du än gör- så läs under fotona oxå..;)

http://www.facebook.com/note.php?created&&suggest¬e_id=202008143064#/group.php?gid=131499502935

Det sa Fredrik Reinfeldt när några tiotal Greenpeace-aktivister lyfte plakat med budskapen ’REINFELDT STOPPA SVERIGES KOLKRAFTVERK!’ och ’REINFELDT DAGS ATT VISA KLIMATLEDARSKAP!’

ja- vad sa han? Skyllde på Kina! Intressant:

http://weblog.greenpeace.org/sverige/2009/10/det_gladjer_mig_att_ni_vill_go.html


Uppdaterat media i dag;
släpper ut mer
men försäljninen minskar..Förvånad? Klart man väljer bort
det som är klimathot- men inte stora företag :
DN/ om vattenfall! DN/mindre vinst SvD

DN/ brunkolen till rosenbad!

Med en helhetssyn här:
Är detta RIMLIgT ? Varför denna ovilja till nytänk utifrån människors önskemål??
Har vattenkraft spelat ut sin roll- eller finns hopp om nytänk??
http://mediaupdate.se/har-far-du-eget-vindkraftverk/

Anonym sa...

Och detta tilltag naturligtvis positivt uppmärksammat på vetenskapsradion Klotets hemsida.
/ Ann L-H

Anonym sa...

"moderna kolkraftverk har numera så effektiva reningsverk att luften i stort sett blir renare i uttaget än i intaget. gäller inte kineser och de andra öststats kraftverken." Detta är ganska långt ifrån sanningen.det går inte att rena luften från koldioxid. därimot finns en teknink kan skilja koldioxiden från resten av usläppen för att sedan lagra den, så kallad CCS teknik. men detta är inte i bruk än det är bara i forskningsstatiet. en forskning som till stor del drivs av Kina. Men enligt vattenfalls egna beräkningar kan denna teknik få ner utsläppen med hela 2 procent.

Anonym sa...

och för övrigt, vart tror du att vattenfall (sverige) har sina kolkraftverk. ja just i öststater.
för ditt eget bästa,innan du skriver borde du ta reda på lite fakta.

brodeur sa...

Varför griper man inte idioterna. börja med att ta fram batongen och säg "sluta med det där". När grönidioterna fortsätter är det bara att bonka på och jag a bort dem.

Anonym sa...

Skattebetalarna betalar? Man har ju både bild på de som dumpade kolet och registreringsnummer på lastbilen.

Det borde inte vara svårt att identifiera de skyldiga och låta de betala bortforslingen av kolet samt åtalade dom för nedskräpning.

I miljöbalken 29 kap 7 § står: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

/Eskil

Skeptikern sa...

Anonym: Lobbarduva?...

Eskil: Men de hade ju ett sådant ädelt syfte med sin aktion så jag tror inte det blir några påföljder, möjligtvis delas hedersmedaljer ut för civilkurage eller dylikt.

Moa sa...

Jag måste bara fråga hur man INTE kan se bevisen för klimatförändringarna (och ta åt sig dem)? Angående greenpeace så ser jag inga fel med den aktionen, det är förjäkligt att Vattenfalls kolkraftverk ska släppa ut lika mycket koldioxid som hela Sveriges befolkning tillsammans. Vi ligger nu på 390 ppm koldioxid i luften, den säkra gränsen är 350...

Skeptikern sa...

Moa: Klimatet befinner sig alltid i förändring och har gjort så i flera miljarder år. För 12000 år sedan låg det ett över 2 kilometer högt istäcke över hela Sverige. Det gör det lyckligtvis inte idag. Det smälte bort helt utan mänsklig påverkan.

Att se en storm, översvämning, jordskred eller något annat naturfenomen är inget konstigt. Att lägga skulden för naturfenomen på människan är väldigt konstigt.

Koldioxid är en gas som du andas ut. En osynlig helt ofarlig gas som behövs för fotosyntesen, vilket gör att vi har syre att andas in.

350 ppm eller 380 ppm spelar ingen som helst roll för livet på jorden. Vi har haft långt mycket mer koldioxid i atmosfären än vad vi har idag.

I atmosfären finns det 99,962 procent andra ämnen i koldioxid. Om du vill ner till 350 ppm så innebär det att atmosfären innehåller 99,965 procent andra ämnen än koldioxid. Jag vet inte vad som krävs för att övertyga dig om att klimathotet är en bluff men det finns över 500 inlägg på den här bloggen så ta och botanisera lite.