3 februari 2008

Antal fall av sorkfeber ökar - ni vet varför


Råkade halka in på en debattartikel på DN från förra året. Där skriver Birgitta Evengård, professor vid infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, att Sverige står inför en epidemi av sorkfeber. Varför? Den globala uppvärmningen såklart.

Förra året insjuknade 7 500 personer i sorkfeber (0,08 procent av befolkningen) och bara det visar att epidemin är ett faktum... Problemet måste lösas!

"
Ett samarbete i Nordkalottenregionen om klimatförändringen inverkan på befolkningens hälsa och vad man kan göra för att påverka utvecklingen borde startas."

Jag tycker vi sätter ihop en kommitté som träffas på något vackert fjällhotell, samtalar över lite löjrom från Kalix och lägger upp stora klimatmål för att förhindra att denna sorkfeber sprider sig som en löpeld över Svea Rike. Eftersom sjukdomen är vanligast i Norrland (där det råder värmebölja året runt) så måste drastiska åtgärder vidtas. Det första som måste göras är att fasa ut alla transportmedel i Norrland som drivs av fossila bränslen och ersätta dem med häst och vagn.

Det måste finnas tusentals orsaker till att fler människor blir smittade av sorkfeber. Hur kan man som professor förklara det hela med antropogen uppvärmning? Jag blir så trött.

7 kommentarer:

Natrix sa...

I senaste numret av Svensk Botanisk Tidskrift (6/07))läste jag en artikel om att antalet arter i Ångermanland ökar. Det beror på import av virke från Ryssland och Baltikum. Flera arter har blivit vanligare och några har blivit ovanligare sedan senaste inventeringen för 17 år sedan. Förklaringen är det allt varmare klimatet, speciellt under de senaste 10-15 åren. Inte ens den mest bokstavstroende IPCC-anhängare hävdar väl att klimatet blivit speciellt varmare under det senaste decenniet? Artikelförfattaren måste ha kännt ett trängande behov av att visa sin rättrohet och fogade in klimatet vid sidan av timmertransporterna.

Allan sa...

Om vi, rent hypotetiskt, säger att det finns en människodriven klimatförändring blir tanken på att "ett samarbete i Nordkalottenregionen" skall kunna göra nåt åt det närmast komisk.

Jag blir inte trött utan uppiggad av stolligheterna!

Skeptikern sa...

Natrix: Läser nu på Smittskyddsinstitutet att antalet fall av sorkfeber ligger på mellan 150 till 500 fall per år. Artikelns siffra på över 7 000 låter onekligen väldigt hög så jag undrar om det kan stämma.

Ökade timmertransporter låter som en mer rimlig faktor till att populationen ökat. Men man får inte sin artikel publicerad i Dagens Nyheter om man skriver om timmertransporter som ett hot mot Sverige.

Allan: Kul att du blir uppiggad :)

hur hon kan: sa...

Vad säger en prostituerad till en ful gubbe och stamkund?

hur hon kan: sa...

Jag menar att man säger vad som helst för pengarnas skull.

Hur "den fule gubben", staten, njuter för vad denne spenderar vet jag inte. Man ser kanske ett tillfälle att genom stöd till "klimatforskning" njuta känslan av makt och kontroll?

Är jag cynisk eller realistisk?

NonTelly sa...

Jag skrev ett inlägg om det då.

2007 såg en kraftig ökning av antalet sorkfeberfall, men det verkar inte som att det direkt råder enighet gällande om det är kyla eller värme som bidrar till sjukdomens spridning.

Skeptikern sa...

Nontelly: Det råder konsensus om att det är uppvärmningen som gör att sorkarna frodas! ;)

Hur hon kan: Klimatförändringarna används både här och där nuförtiden och att det är pengar som ligger bakom är inte märkligt. Jag bläddrade i en tidning för byggbranschen häromdagen och det var flera olika reklamsidor för tätningar, isolering och annat - med den speciella fördelen att de var "klimatvänliga" etc etc.