21 februari 2008

WWF bloggar om Ugandas undergång


WWF har än en gång skickat iväg en av sina medarbetare för att kartlägga de fasansfulla klimatförändringarna. Rubriken på Aftonbladet hugger tag i en direkt:

"Dricksvattnet kan vara borta om sju år"

Allan Carlsson från WWF rapporterar om "katastrofhotet". Han ska dels blogga om förhållandena för apor, som jagas för att sedan skickas som delikatessmat till restauranger både i Afrika och i Europa, men han ska också studera effekten av klimatförändringarna på glaciärerna på Ruwenzoriberget.

Han säger att "man" räknar med att glaciärerna är borta mellan 2015 och 2020. Vidare på bloggen skriver han:

"Över en kopp te på verandan berättar David Duli, WWF:s projektledare, att man ser ett trendbrott och frågor om konsekvenser av klimatförändringar börjar nu diskuteras. Det blev aktuellt förra året då Victoriasjöns vattenstånd var en meter lägre än vanligt, delvis på grund av uteblivna regn men också sämre flöden i de floder som rinner ut i sjön. Under en lång period fick kraftverket i Nilen som är en av de viktigaste elleverantörerna i landet köras på sparlåga med förödande konsekvenser för landets ekonomi. Då plötsligt blev frågor om ekologi, klimat och ekonomi sammankopplade."

Trendbrottet är förmodligen att det som sker i naturen numera beror på människan och inte på naturen. Jag undrar också om Allan Carlsson kommer beakta naturliga faktorer för att förklara att glaciärernas storlek minskat (vilket de kontinuerligt gjort i över hundra år) eller om han kommer ge människan skulden för det hela. Jag gissar på det senare.

Hade önskat att han helt hade fokuserat på behandlingen av aporna, vilket är något som borde vara viktigare för WWF att engagera sig i och ett problem som skulle kunna gå att lösa. Det känns som om hela glaciärgrejen slängdes in bara för att få med klimatvinklingen, vinklingen som skapar rubriker.

20 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Ja, WWF är värsta miljöprofit-dräggen! Snacka för apor i Uganda, och när det gäller de 1000-tals miljarder som politiker kastar i klimatprojekt så står WWF först i kön och min första googleträff på 'WWF' 'BIOFUEL' hamnar på assets.panda.org där jag läser: "Overall, WWF is supportive of the EU Biofuels Communication and of a greater use of biofuels.".

Forskare kallar biobränsle rena vansinnet, och att de har rätt bevisas av att regsnkog skövlas på alla håll där subventioner leder till biobränsleodlingar och regnskog finns. Dessa skövlingarna är i dag större än någonsin och kommer inte att uphöra innan biobränslevansinnet upphör!

Även om WWF gjort verkningslösa ad hoc-justeringar i efterhand får de anses medskyldiga om nu aporna på Malaysia är utrotningshotade.

Jag inledde min kommentar med att WWF är miljöprofitdrägg. När jag skickat sakliga kommentarer i WWF-bloggar har de alltid raderats eller ej släppts fram och de i WWF skulle säkert kalla mig miljödrägg eftersom jag är för marknadsekonomi och "tycker fel" om de frågor som dominerar deras aggressiva corporate branding. Deras marknadsfientliga position har ju miljöförödda Warsawapakten visat är fel. WWF kan gilla vilka kommandoekonomiska förslag för miljön som helst där de kan slåss om första platsen i kön, och de är profitörer men vill leva i en värld där egenintresset med politiska dekret som gynnar dem själva (i deras egenintresse).

WWF:s idealsamhälle leder till regnskogsutplåning medan ett samhälle där alla lösningar får konkurrera på lika villkor och granskas i en helt opoliticerad öppen debatt leder till bättre miljö.

Magnus Andersson sa...

WWF:s marknadsfientliga position kan ju verka motsägelesfull med tanke på deras egen medvetenhet om marknadsföring. Men att de förordar politisk styrning och en mer planstyrd marknad, vilket är så allvarligt för miljön, kan förstås delvis vara en vänsterstrategi där miljöfrågan används som isbrytare för vänsterpolitik.

Greenpeace grundare men avhoppare Patrick Moore menar ju att miljörörelsen tagits över av vänstern, och Andreas Malms text om "Framtidens International", ekosocialismen, kan knappast göra detta faktum tydligare.

Magnus Andersson sa...

Ursäkta alla mina kommentarer, men apropå vattennivån i Uganda ett scoop relaterat till havsnivån:

14 års lägstarekord för vattennivå i Venedig. :)

Andy - Liberal sa...

Satt och lyssnade på SVT:s morgon-tv idag och blev smått förvånad när Väder-Per faktiskt sa att det är lågtryckens bana från sydväst och högtryckens placering över Ryssland som gjort att det varit en mild vinter. Äntligen lite logiskt tänkande och ingen hysteri!
Och samme Per sade också att det rådit bister kyla i andra delar av världen, så som Kina och inre USA/Canada. Så även en klimatfanatiker som Per, verkar faktiskt kunna bidra med riktiga fakta.

Vidare var det en intervju med en zoolog, som tog upp det här med att Sveriges fauna väl anpassar sig till den rådande milda (eller somliga år kalla) vintern. Ingen skräckpropaganda att växter och djur dör, utan att de är mycket bra på anpassning. Som ett utmärkt exempel tog han upp det här med att växterna och djuren anpassar sig till LJUSET och inte VÄRMEN och menade vidare att det skulle vara mängder med t ex tussilagon på fälten om man bara gick efter det varma vädret. Så har han lugnat en del av svenska folket :)

Över till något helt annat:
Trängselskatterna i Stockholm går back fem år längre tid än befarat! Och alla skyller på alla. "Inte vårt fel", säger plitiker, Vägverket, myndighetr etc... Miljardförlusten är ett faktum! Skulle detta exempel på extrem klantighet gälla i ett stort företag skulle hela ledningen får gå. Garanterat! Men vem tar ansvaret nu? Jo, du och jag via skattesedeln. För djävligt är bara förnamnet. Men vi vill ju gärna betala lite extra till "konsulter", "specialister" och andra som jobbar i klimatets namn.

Andy - Liberal

Andy - Liberal sa...

Jaha, nu uppmanar Aftonbladet att man ska ta in igelkottarna och ge dem husrum för att de SVÄLTER IHJÄL PGA DEN MILDA VINTERN!

Helt otrolig information!

Igelkotten är faktiskt ett fridlyst djur och får inte flyttas från en plats till en annan!

Som jag skrev tidigare sade just en zoolog i morgon-tv idag att växter och djur anpassar sig efter LJUSET, inte VÄRMEN. En mild vinter är ju klart bättre för djuren än en kall, då de ananrs fryser ihjäl!

Skräckpropagandan fortsätter i media...Och kvällspressen har aldrig haft så få läsare som nu...undrar varför...Börjar folk tröttna? Jag kan knappt hålla mig innan nästa komiska artikel i AB dyker upp...

Det fanns en tidning en gång som hette "EN DING DING VÄRLD" med totlat galna reportage från när och fjärran. Kanske Aftonbladet ska byta namn och få upp antalet läsare :)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1896113.ab

Skeptikern sa...

Andy: Även Per verkar ha insett att det ligger naturliga orsaker bakom det som händer i naturen :) Vi får se hur länge denna sunda approach håller i sig.

Att igelkottarna svälter ihjäl var dagens roligaste nyhet ;) Får nog skriva ett inlägg om detta ikväll!

Jag råkar vara för trängselskatter men det är för jävligt att projektet ska gå med förlust i flera år framöver. Eftersom det är en politisk satsning så blir det alltid ekonomiska förluster. De tidsvinster som uppstår i trafiken ger dock en ekonomisk vinst men den är rätt svår att mäta.

Läste också att kvällstidningarna tappar läsare. Det beror nog på att de skriver om exakt samma saker: Carola, Melodifestivalen Let's Dance och Klimatet.

Pangloss sa...

Andy - liberal: Bra notis om AB:s uppmaning. Det borde väl anmälas till naturvårds- eller djurskyddsmyndighet och polisanmälas??! Det är korrekt att man inte ska röra en igelkott. Vatten på ett fat kan man ge dem torra somrar tror jag.

Få se. Källan till igelkottarnas situation och rådet att ta in dem (förvisso bättre än att åka till Isbergen och handmata en isbjörn) är en "Chatarina Krångh" som har upplyst Sydsvenskan. Är det hon som tog in svanar i lägenheten tro?

Hoppas det kommer en ny alarmism när den om växthuseffekten är slut (förhoppningsvis utan att lämna alltför stor ekonomisk galenskap efter sig). För vad skulle vi annars ha att roa oss åt???

Peter sa...

Andy-liberal: Själv är jag fanatiskt emot detta biltulls-trams som drabbat oss Stockholmare. Jag frågar mig hur många röster man lyckades fiska med det fiktiva "klimathotet" som förtecken för att få igenom sin bilhatarpolitik??
Skulle en mer upplyst befolkning givit ett annorlunda resultat?
Kan vi rösta bort tullarna när folk märker att co2 inte driver temperaturen (eller lär sig att bilismen bara står för 10% av co2 och sveriges årliga totala utsläpp från all vägtrafik äts upp av Kina varannan vecka!)??

Anonym sa...

Apropå medias rapportering. På förstasidan av dagens Upsala Nya Tidning stod (ungefär): "Årets vinter varmaste på 280 år - en tillfällighet." De påpekade särskilt att den milda vintern inte kan kopplas till den globala uppvärmingen, d.v.s. höll sig till fakta och inte till lösnummersäljande alarmismrubriker. Det kanske finns hopp för den svenska journalistiken trots allt.

/Peter S

Cicci Wik Cvea Kommunikation www.cvea.net sa...

Bo Landin, en av Sveriges mest kända naturfilmare har varit på Grönland. Om all is på ön skulle smälta så höjs havsnivån med sex meter. Under de senaste tio åren har takten som isen smälter ökat med 200%. Det här sa han idag på radion!

Menar du som påstår att klimathotet är en bluff att detta skulle vara en naturlig utveckling och inget att oroa sig för...?

recon sa...

Apropå medias rapportering här med, har ni noterat att DN:s klimatspecial är väck från förstasidan?

Kanske klimatalarmismen nu börjar klinga av trots allt, vågar man hoppas?

Skeptikern sa...

Recon: Upptäckte det igår men då låg hela klimatblocket längst ned på sidan. Nu när jag kollar så är även det blocket borta!...hmm... vad ligger i görningen?

Cissi: Vad vet en naturfilmare om något så komplext som Grönlands isar? Isar smälter och växer hela tiden. Grönlands isar är i snitt 1500 meter tjocka (enligt Wiki) och finns på ett 1,7 miljoner kvadratkilometer stort område. Det skulle krävas en temperaturhöjning på VÄLDIGT många grader för att smälta bort den isen.

Bo Landins uttalande är taget direkt från Al Gores film för övrigt...

Magnus Andersson sa...

Cicci Wik Cvea Kommunikation www.cvea.net:

Ja Cissi, det är som skeptikern säger, och isen har vuxit 6 cm per år på Grönland. Se Science.

För övrigt ligger grönländska jordbruksbygder på medeltiden fortfarande under glaciärer, och det troliga är nog att de ligger under is tills om cirka 100000 år då nästa interglaciära period kommer. Inom några 1000 år kommer vi att börja känna av nästa istid. Detta är en periodiskt mönster de senaste årmiljonerna. (Sådär drygt 90000 år istid och drygt 10000 år interglaciär period.)

En annan sak som Bo Landin har fel på är att Grönlands is inte smält under 1000-tals år med fem grader högre temperatur än idag för 125000 år sen, och inte heller för 4000-7000 år sen när det var varmast denna interglaciära period.

Nästan alla forskare menar att det tar många 1000 år och många grader högre temperatur för att smälta Grönlands is, men det är ju osäkert. Där är ju oftast minusgrader och även om det blir varmare kan isen växa. Och om det blir kallare kan isar faktiskt minska, vilket i dag sker på Kilimanjaro.

Klimatet är en rätt svår fråga, men i media gör man den ju till en väldigt populariserat enkel fråga där allt är säkert och jättestora åtgärder krävs. Inte sant?

Jag tror t ex som många kemister, inte ens att människan bidrar så mycket till att koldioxidhalten i atmosfären ökar.

Andy - Liberal sa...

CISSI: Isen mellan Canada och Grönland har nu den största utbredningen på 15 år. Kanske kan naturfilmare/miljpartist Bo Landin förklara detta om människan nu påverkar klimatet, han som läser inantill vad fifflaren Al Gore har sagt?? Varför har isen växt när koldioxidutsläppen ökat från den "enorma" mängden (!!!) 0,03% till 0,04% i atmosfären?? Sluta blanda ihop klimatet med miljön!!!

SKEPTIKERN: Biltullar är bra om de är väl genomtänkta, ökar framkomligheten och om man verkligen pumpar tillbaka alla slantar till inbyggd infrastruktur, främst vägar och kollektivtransport. Nu hamnar slanarna i byråkratin, där IBM snott åt sig enorma summer pga urusel upphandling av Staten/VV.

PETER S: Bra artikel i UNT, som kan ge aningen lugnande effekt på en allmänhet som luras in i klimathysterin. Skönt att se att såväl metrologer, ornitologer m fl yttrar sig på ett sätt, där inte klimatreligion/fanatiska larm råder.

IGELKOTTSFAKTA: Passade på att läsa lite mer om vår vän igelkotten, en fridlyst liten taggare som vi helt sonika nu uppmanas att ta in i våra hus. Vansinne! Igelkottens finns över hela Europa, hur kan det komma sig att igelkotten finns stort utbredd i t ex Sydtyskland som generellt har ett par grader varmare klimat än vi i Sydsverige - om nu värmen hos oss skulle göra att igelkotten vaknar en månad tidigare än normalt??? Läste också att igelkottens utbredning i Europa ÖKAT under 1900-talet. SLUTA UPP MED ATT RUBBA IGELKOTTENS NATURLIGA BALANS GENOM ATT TA IN DEN I MÄNNSISKANS MILJÖ/HUS/LÄGENHETER!!!
(F ö sprider igelkottar salmonella, löss, fästingar m.m. så se upp om ni nu trots allt skulle bryta mot lagen och ta in en igelkott, som AB uppmanar)

ANDY - LIBERAL

Skeptikern sa...

Andy Liberal: Håller med om biltullarna. Det förvånar mig inte att konsulterna saltat sina fakturor rejält. Har man staten som kund så vet man att man får rejält betalt. Nu höjer man tyvärr priserna i kollektivtrafiken också, vilket minskar incitamenten att lämna bilen hemma och ta bussen/tåget. Men ioförsig, jämför man med andra städer så är periodkorten i Stockholm billiga.

Och att göra som Aftonbladet säger, ta in igelkottar, är ju komplett vansinne. Att tro att de kommer dö är verkligen befängt. Läste på wiki att arten funnits i flera miljoner år och tydligen överlevt både det ena och det andra. Att de plötsligt skulle dö på grund av en mild vinter i Sverige... ja...vad säger man!!

Anonym sa...

Glaciärerna på Ruwenzori är mindre än 5 kvadratkilometer. Om t ex 3 miljoner människor skall ha 3 liter vatten var om dagen, så innebär det att 60 centimeter is måste smälta per år. Fast det förutsätter förstås att alla tre miljonerna står vid glaciärkanten och dricker så det inte blir några förluster.
Kort sagt, glaciärerna är totalt betydelselösa för vattenförsörjningen i området, de är för små.

Christer sa...

Sunt förnuft har redan försvunnit
Implicit i WWF blogen påstås att det torde vara bättre med kallare väder - optimalt kanske då vore så kallt att inte glaciärerna smälte?

Skulle glaciären inte smälta kommer väl heller inget smältvatten till de törstige - skulle glaciären smälta bort helt om några år skulle inget smältvatten komma ner till de törstige - vänligen förklara vinsten med ett kallare klimat för de törstige!

Jess sa...

jag är inte så haj på sånthär, men är WWF en bluff?

Skeptikern sa...

Jess: Förstår inte frågan.

Anonym sa...

Trevligt att det fortfarande finns människor som inte har gått på den nazi-liknande propaganda som sprids över världen om att det finns ett "klimathot".

Andy - Liberal: Bra sagt, allt för många blandar ihop klimat med miljö.

En kvicksilverförorenad sjö är inta alls samma typ av miljöförstöring som en skenande växthuseffekt (vilket vi inte har).