3 februari 2008

Tom Arnbom - vår man i Sibirien


Tom Arnbom från WWF har gjort en PR-resa till Arktis och Sibirien och fått vida publicitet både för sina möten med isbjörnar men också för att han med egna ögon kunnat bevittna förödelsen som klimatförändringarna orsakat. Ingressen i Aftonbladet är olycksbådande:

"Innan han åkte till Sibirien var han rädd att möta hundratals isbjörnar. Han såg bara två. Nu är Tom Arnbom från WWF riktigt skrämd. Över vad som hänt med klimatet."

Okej, vad är oddsen att möta "hundratals" isbjörnar? Sibirien är ett område på 10 miljoner kvadratkilometer.

Vidare i artikeln:

"Förr om åren har isbjörnar belägrat byar och för två år sedan startades en isbjörnspatrull av de mest erfarna jägarna i trakten. Deras uppgift var hålla djuren på avstånd. Men den här vintern har de inte haft mycket att göra."

Jag vet inte så mycket om isbjörnar men är de verkligen kapabla till att belägra byar?

Tom Arnbom följde med detta isbjörnsgarde beväpnad med en spade (?) men han kände sig aldrig rädd för isbjörnen utan kände i stället oro för något annat:

"Jag kände mig riktigt hjälplös och jag är säker på att det beror på klimatförändringarna. Vårt levnadssätt gör att det händer."

Oj, Tom Arnbom är säker på att det är våra semesterresor, bilåkande och allmänt bekväma liv som orsakar problem för isbjörnarna. En tripp till Arktis och saken är biff. Allt som händer i naturen är människans fel. Just ja, vet ni om att ni kan bota era synder och bli isbjörnsfadder på WWF? Det gäller att smida medan jorden är varm.

13 kommentarer:

J.A sa...

Hur mycket Co2 släppte den gode Arnbom då ut på sin Sibirienresa??
Där är ju svinkallt, Ryska fordon är ju allt annat än bränslesnåla osv.!!
Hyckleri på högsta nivå!!!

J.A sa...

Så dum jag var!
Han åkte ju naturligtvis med den klimatvänliga Transsibiriska järnvägen! :)

Anonym sa...

hörde nyss att ett pappersbruk i iggesund som tillverkar kartong och cigarettpapper även omvandlar överskott till fjärrvärme .. pga detta får dom nu sälja utsläppsrätter till ett värde som överstiger den vanliga produktionen av papper !!!

Allan sa...

j.a.

Vad jag har hört går inte Transsibiriska järnvägen längre - spåren är blockerade av döda isbjörnar.

Steve sa...

Wermdö Ornitologer -- Toms dagbok från Sibirien. Senast uppdaterad: 07-12-09

1 december
. . . igår, så slog vädret om, och den iskalla västvinden byttes mot en regnig östan. Från att ha varit minus 20 var det helt plötsligt några plusgrader.
2 december
... Havet låg nu mörkt och helt öppet, tänk att bara för någon dag sedan var det helt täckt av is, ända
ut i horisonten.

Göteborgs-Posten 2007-12-07 12:29
... Om den svåra isbristen är ett tillfälligt fenomen eller något bestående är det ingen som vet i dagsläget. Men Arnbom anser att det är sannolikt att förändringen är en effekt av den pågående klimatuppvärmningen.

Isbjörnarnas nya föda:: Människor. Värmen i arktis driver dem in i byarna – 16-årig flicka dödad
Klimathotet har skapat en kamp mellan isbjörn och människa i östra Sibirien. Tre människor har dödats av utrotningshotade isbjörnar.
. . .Sedan 2003 har tre människor i östra Sibirien dödats av isbjörnar, enligt New York Times.

Samma artikel: Isbjörnarnas framtid
* Det finns i dag 20 000–25 000 isbjörnar i Arktis. De har ansetts utrotningshotade.
* Nyligen kom US Geological Survey fram till att de kan överleva klimatförändringen. Men de beräknas minska med två tredjedelar.
* I östra Sibirien kan de dock vara helt borta år 2080.

Temperaturen i Anadyr, Tom Arnboms utgångspunkt, var -33ºC för två timmar sedan (fem på morgonen där.) Det kan kanske bli så milt som -22ºC under dagen.

Peter sa...

Tom Arnbom + Karin Bojs = sant??

Andy - Liberal sa...

100 000 KASHMIRGETTER DÖR - PGA KYLAN!

Läser på Aftonbladets text-tv, där BBC rapporterar att ullproduktionen och exportinkomster hotas i Kashmir då hela 100 000 kashmirgetter riskerar svält pga den extrema KYLAN!!!'
Stackars getter!

Vad gör WWF, FN och EU för att rädda getterna från kylan???

Tycker WWF borde starta en kampanj omgående: RÄDDA GETTERNA FRÅN KYLAN. Köp en gose-get - minst lika söt som en nallebjörn :) :)

Det finns ju pengar att tjäna på detta, tamifaen :)

Funderar på att börja forska inom ämnet "Kashmirgetterna och deras överlevnad i kylan" och lär ju få en rejäl slant i EU-bidrag :)
Eller...

Just det ja, måste ju fån det här med koldioxid någonstans också, annars är det nog kört!

Andy - Liberal

natur- o samhällsvetare sa...

Nu är SvD igång med klimatalarmism i artikeln "Björnen försvann". Istället för att skriva något om att det är kallare i vissa områden av Kina än det varit på 100 år och kallare i stora delar av Kina än på 50 år, där bl a en stad på 4 miljoner invånare varit utan elektricitet i snart 2 veckor(!!!), eller istället för att påpeka att det i januari var en kallare månad på jorden än genomsnittet sedan satellitmätningarna startade skriver de om vårblommor i Sverige samt om att man inte vet var några hundra isbjörnar på Wrangels ö tog vägen. Ingen har sett dem simmma i land, skriver de. Sen skriver de att man tror att de lever. Men i nästa mening att om de är kvar på ön så svälter de.

Låt mig se: Isbjörnar simmar nog 20 eller 30 mil. Det är en fastland-sträcka på kanske 10-15 mil som isbjörnarna bör kunna simma iland på från Wrangels ö.

Sedan september har ismängden på Arktis ökat i närmast rekordfart. Nu är det mycket is på Arktis och isbjörnarna har sen länge kunnat vandra mellan Wrangels ö och fastland om de velat det.

"Problemet" är att inte Tom Arnbom och WWF-expiditionen sett dem? Nej, WWF-isbjörnsfadder-månglare är ju ohederliga. Men SvD borde ju fatta det idiotiska i med apokalyptiskt skimmer avgivna uppgifter om isbjörnar som man inte sett!

Är SvD eller journalisten betald av WWF som om de var betalda av maffia?

En kul grej i en kommentar till Toms expedition i Expressen var att man borde lägga ut pontoner som isbjörnarna kan gå på. :-)

Men det är sorgligt att media förvrider verkligheten där man mörkar att kineser lider och rakt ut ljuger om några isbjörnars belägenhet i en isbjörnsstam som växt kraftigt under ett halvsekel och säkerligen fortfarande växer så det knakar.

Vänstermedia litar visst blint på affärsrörelsen miljöalarmism, en rörelse som är "god" vänster och där avvikelser är bannlysta.

Kanske är detta ett tecken på en situationen i samhället i övrigt. Antagligen efterfrågar människor i dag i mindre grad sanning och i högre grad lojalitet till de rådande diskurserna. Brist på respekt för individen nog i så fall kunna åstadkomma en utveckling mot en slags fascism.

(BTW: En Israelpositiv handläggare på migrationsverket avskedades just för att hans åsikt i en för arbetet ovidkommande fråga ansågs udda och inte mainstream. Länk. Hetslagstiftning har just fått en islam- och invandringskritisk brittisk bloggare, Lionheart, att söka asyl i USA och min egen blogg är åsiktsregistrerad av Expo som islamofob. Vem vågar längre tala öppet om vissa saker?)


Tillbaka till miljöfrågan. Vänstern kämpar i dag för sin kollektivism i en i godhet förtäckt men förljugen affärsrörelse.

Påminner detta möjligen om den ryska romanen om en som är handelsresande i att sälja själar? Gogol? Är inte han i en samhällskritisk stil vänsterns favorit? Vänstern som i enlighet med Orwells kritik i Djurfarmen nu är de egentliga och långt större och genuint ohederliga profitörerna?

Anonym sa...

Jag skummade igenom den där artikeln och tänkte vad fan är det frågan om. Karln vandrar omkring i kylan och snön och svamlar om katastrofer som inte finns.

olle w

natur- och samhällsvetare sa...

Rättelser. Jag skrev 10-15 mil fastlandsträcka. Helt fel!

Wrangels ö är "125 km ... wide" enligt Wikipedia. Då det enligt Wikipedia (där jag inte såg uppgift om avstånd till fastland) är 60 km till ön Herald Island ger en bedömning av denna karta att det är kanske 12 mil till land.

En googling fick mig vidare att inse att isbjörnarna bara simmar 10 mil eller upp till 16 mil. 10 mil är vanligaste uppgift och det med lätthet! Då är mööööjligen Wrangels ö en fälla om det är mer än 10 mil till land...

I alla fall om det inte hade blivit is runt ön som det nu enligt Cryosphere blev blev mellan 10 november och 20 december.

Att det är isfritt där i september är ju onormalt, och isbjörnars existens lär knappast förr ha varit beroende av att is funnits där i oktober. Det får man i så fall visa. Ödesmättade ord, "vi såg inga isbjörnar", är i alla lhändelser klåperi!

Undrars om WWF och Tom Arnbom här i kommentarerna skulle vilja redovisa vetenskapen bakom att is där i november, lite senare än normalt de senaste 30 åren, sätter isbjörnars existens på prov?

Har de inget att komma med borde deras kampanj vara åtalbart bedrägeri.

Wombat sa...

Isbjörnarna har nog försvunnit till Baffinbukten, där det just nu är "rekordmycket" is, för att använda medias språkbruk.

Anonym sa...

WTF! Tempraturhöjning är ett problem, Himalayas bergstoppar smälter också. Om den isen försvinner kommer det inte vatten till de stora floderna i asien. Då måste mer än 1,5 miljarder människor (1.500.000.000st)flytta. Finns det plats? Vill du dela med dig, eller kanske döda alla dessa människor?

Skeptikern sa...

Anonym: Är du helt dum i huvudet?