1 februari 2008

Det var varmt under medeltidenGrafen visar värmeperioden under medeltiden och en tydlig nedgång under "lilla istiden", som vi långsamt varit på väg ur under drygt 400 år. Det går tydligt att se att temperaturen stigit under en väldigt lång tid, långt innan människan sysslade med fossila bränslen. (Läs hela artikeln på CO2 Science)

Klimatförändringarna för 1 000 år sedan förklaras naturligtvis med naturliga orsaker. Solfläckar, jordbävningar, vulkanutbrott, kontinentalplattornas förskjutningar, elektromagnetisk strålning och alla andra faktorer som faktiskt styr klimatet.

Klimatförändringarna i dag förklaras med att vi människor använder fossila bränslen. Det är fler och fler som inser hur orimligt detta är och jag önskar att det blir ännu fler.

(Förtydligande till er som tror att jag förnekar att klimatet förändras på grund av människan. Människan påverkar naturligtvis klimatet på olika sätt men långt ifrån den utsträckning som media, politiker, företag och Al Gore basunerar ut. Titta upp i himlen. Det finns en rätt stor stjärna nära vår planet. Ställ er frågan "Är det Solen eller människan som har mest inflytande över klimatet?" Svaret borde vara ganska enkelt.)

3 kommentarer:

vinterbadaren sa...

Undrar vem faen som körde så mycket bil på medeltiden?

Kommunismen är död och nu har dessa subversiva element hux flux omvänts till miljötalibalismen.

Människans största hot är hans egen dumhet!

Skeptikern sa...

Vinterbadaren: Har läst att försäljningen av SUV:ar slog rekord i början på 1000-talet och människor på den tiden flög världen runt i stora Boeingplan. Vet inte om detta stämmer men eftersom temperaturen steg så måste det vara människans fel.

Anonym sa...

Liknande graf visades i 3an av min larare (1981). Datan var framstalld av borrningar/matningar av is pa Gronland.