18 februari 2008

Sida beskriver framtidens klimatkrig


Idag släppte Sida sin undergångsrapport "Konflikter i klimatförändringens spår". Hela 60 sidor med text som beskriver hur precis hela planeten går en grym framtid till mötes.

Allt baseras på IPCC:s rapporter men även den hårt kritiserade Sternrapporten nämns i inledningen.

Jag vet inte var jag ska börja för hela rapporten är så absurd. När man läser texten kan man tro att klimatet aldrig förändrats de senaste 4500 miljoner åren utan att det är en ny företeelse, helt orsakad av människans produktion av koldioxid. Och alla klimatförändringar är per definition negativa och kommer leda till krig, svält, död, konflikter och elände.

Försöker lura ut vad Sidas mål är med rapporten. Att måla upp en bild där nästan 4 miljarder människor lever i riskzonen för krig på grund av klimatförändringar är så fruktansvärt överdrivet att det inte går att ta på allvar. Att få igenom sitt klimatbudskap i dag kräver uppenbarligen att man tar i hårt. Att få igenom sitt budskap att hela mänskligheten kommer börja kriga kräver att att man tar i hårdare. Sida har på så sätt lyckats med sin skräckpropaganda.

Ladda ner och läs eländet på Sidas hemsida.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Allt stavas väl anslag....

De organisationer/individer inom svensk anslagsbedriven verksamhet som fläskar på med mest AGW/CO2 får mest politisk uppmärksamhet och (förmodat) störst verksamhetsbudget. Åtminstone garanterat inte reducerad...

Bör tillägga att ett *antal* icke oväsentliga makthavare inom svenskt bistånd HAR sett exempelvis 'The Great Global Warming Swindle'.
Finns definitivt en intern debatt (och ambivalens) beträffande om/hur man ska positionera sig i AGW-frågan och eventuella konsekvenser.

Men 'money talks' - svårt att bedriva verksamhet utan....

JOCA sa...

Ja, herregud. Vad gör man inte för pengar...
Det var det sämsta jag läst på länge! (Alltså SIDAs beskrivning).

Magnus Andersson sa...

Här kurvan som visar att klimatet faktiskt har varierat kraftigt tidigare, nämligen den på mest kvalitativa forskningen grundade Loehles graf över global temperaturförändring, här beskriven på World Climate Report.

(Här även alla teknikaliteter, inklusive rättelser från AGW-pojkarna på Real Climate.)

recon sa...

Tips om vetenskaplig studie som motsäger SIDA.

Berörde detta ämne på min blogg förra året, i samband med att Al Bore vann Nobels fredpris. Tröttsamt med lögner som upprepas...

Peter sa...

Klart det handlar om pengar. Pengar och uppmärksamhet. Man stryker miljörörelsen medhårs och positionerar sig samtidigt i "klimatrevolutionen".

Cicci Wik Cvea Kommunikation www.cvea.net sa...

Menar du på fullt allvar att människor inte påverkar klimatet och den här planeten då?

Skeptikern sa...

Cissi: Visst påverkar vi planetens klimat men den påverkan är obefintlig i jämförelse med övriga faktorer, exempelvis Solen.

Andy - Liberal sa...

Klart som korvspad att människan påverkar dess NÄRMILJÖ, dock inte KLIMATET. Klimatet dock påverkas av andra faktorer: havsströmmar, atmosfär, solfläckar, jordens lutning, vindar etc etc.

Klimat har ju blivit ett modeord, och allt är nu tillåtet i klimatets namn - när man egentligen pratar om miljön (Bara en tidsfråga innan dårarna i Miljöpartiet blir Klimatsmart-partiet, ha ha).

Gör nåt enklet för miljön, regering och riksdag:
- Förbjud omedelbart dubbdäck.
- Skrota alla bilar äldre än 10 år.
- Sänk dieselskatten.

Läste dessutom en intressant artikel i Sv D i helgen att antalet tigrar minskat radikalt pga tjuvjakt i Asien. Så det vore mycket bättre om WWF, IPCC, FN m fl tog sitt förnuft till fånga och kunde se till att rädda tigern istället för att bry sig om en art (isbjörnen), där det faktiskt inte finns några fakta på att beståndet minskat pga KLIMATET, dock tjuvskjuter ryssarna 150-200 isbjörnar per år. -Fler än vad som någonsin kommer dö av en naturlig, långsam temperaturhöjning (som snart övergår i trolig temperatursänkning).

F ö utmärkt idag att tidningen CITY redogjorde för att svenskarna sparat 1,5 miljarder SEK tack vare en varm januari. Och det är bara en försummande del av vad kommuner, landsting och stat har sparat.

Tror som SIDA; att snart blir det konflikter. Strax kommer plogbilarna från det snöiga Aten, Kina, Afganistan och Canada att attackera oss och den tidiga våren i Sverige...Avundsjuka kan leda till krig :) Så var beredd!!!

Skeptikern sa...

Recon: skrev om den studien tidigare. Att våldsamma konflikter skulle uppstå av en tiondels grads högre temperatur vart tionde år är helt befängt. Människor har ihjäl varandra av allehanda sinnessjuka anledningar men det är snarare temperamentet än temperaturen som är orsaken ;)

Andy liberal: Precis! Tjuvjakt är ett långt större problem än temperaturhöjningar/-sänkningar. Isbjörnarna har anpassat sig efter klimatet i 250 000 år. Att de nu ska dö en masse är en märklig tanke och det finns heller inga bevis för det (annat än Tom Arnboms ögonvittnesskildringar..)

Cicci Wik Cvea Kommunikation www.cvea.net sa...

...vart kommer dina fakta ifrån? Hur kan du veta att människans påverkan är obefintlig?

Det är ju ett faktum att vi är den dominerande arten på den här planeten idag. Att vi håller andra arters vara eller icke vara i våra händer. Eller har du fakta som säger något annat...?

Jag efterlyser dina källor. Vilken statistiskt säkerställd forskning bygger du dina påståenden på?

Anonym sa...

Lite intressant att av kommentarerna, ca 50 till antalet i skrivande stund, till den här artikeln i
Expressen, så är det ingen som uttalar sitt stöd för den "klimatpolitik" som förs.

Det värmer i hjärtat att svenska folket inte helt låtit sig luras, trots en massiv propagandainsats av både staten och massmedia.

Sorry Skeptikern för lite off topic... Tack för en fantastisk blogg.

/Bob Flemming

Steve sa...

En icke-naturvetare som jag kunde ändå direkt konstatera att "hockeyklubban", med sitt raka temperaturstreck från 1400-1900, var fel. "Lilla istiden" är historiskt tillräckligt säker för att finnas i Nationalencyklopedin.

Island är, liksom Grönland, ett mycket tydligt exempel på stora klimatförändringar. Omkring år 1000 var särskilt somrarna bättre där än nu. Sedan blev det värre. "En klimatförändring började, som fick sitt nadir på 1600-talet. Vintrarna var kallare, somrarna var fuktigare. Skogarna dog, eller höggs ned, oansvarigt. Jorden förlorade sin fruktbarhet -- även där lava eller aska inte täckte den. Bönderna måste överge sina gårdar. (1200-1300 gårdar konstaterades ligga öde i början av 1700-talet.) ... Men från 1800-talet har klimatet börjat bli bättre." (Katolske biskopen av Reykjavik; min översättning.)

Vulkanutbrott har förvisso inverkat, men med Islands läge är det ändå havet som har den i särklass största inverkan på klimatet i de bebyggda områdena.

Låt mig också påminna om att Sverige har haft en "fimbulvinter", en kall-period. (När jag gick i gymnasiet kom den omkring år 400-500. Idag kom den 600-400 f.Kr. enl. Nationalencyklopedin.) Likaså hade vi en värmeperiod på bronsåldern, då man odlade vin i Sverige.

Men detta har inte hindrat IPCC att rita ett rakt temperaturstreck, först 1400-1900, sedan förlängt till ca 1000-1900. Man klarar inte av att beskriva hur det var -- varför skulle vi då tro på vad deras dataprogrammerare påstår om framtiden?

Skeptikern sa...

Bob Flemming: Stort tack! Intressant artikel och som du skriver, det är inte många som ser positivt på Sveriges fantasifulla klimatmål.

Steve: Håller med. Temperaturen går alltid upp och ner och har gjort så sedan urminnes tider. Människans försök att styra klimatet i en viss riktning är fullkomligen obegripligt och tyder mer på storhetsvansinne och politisk prestige än sunt förnuft.

Adina sa...

Alla dessa skeptiker, ni är alltid så säkra på er sak.

Skeptikern sa...

Adina: Tror nog att alarmisterna är mer säkra på sin sak. De marknadsför ju jordens undergång utan några som helst bevis utan vilda spekulationer.