6 februari 2008

Fattiga människor skola icke hava en bil


"Car A gets a fuel efficiency of 46 miles per gallon. Car B gets about 50 miles per gallon. Car A is called the Toyota Prius and is hailed by environmentalists as a step towards solving global warming. Car B, a new car called the Tata Nano unveiled by an Indian company, is reviled by environmentalists as disastrous for global warming."

Läs hela artikeln skriven av Siddharta Shome på Breakthrough.

Vi har det bra här i västvärlden med allsköns bekvämligheter, rent vatten, mat, nöjen, jobb och billiga transportmedel som kan ta oss runt världen på kort tid. Att det finns människor i andra länder som också vill ha det bättre är något som så kallade miljövänner ofta glömmer bort. Det är bara miljö miljö miljö som gäller. Människor placeras alltid i andra hand. Nu när den stora koldioxidbluffen har cementerats som sanning så ses all form av industriell verksamhet, transporter eller någonting som producerar ett nanogram koldioxid som livsförstörande. Sker verksamheten i fattiga länder så är det än värre. Ska fattiga ha bilar och åka på charter som vi så går jorden mot sin undergång, isarna smälter, isbjörnar belägrar städer, allt djurliv dör och städerna svämmar över.

Målet från miljöhåll är nu att begränsa industriell verksamhet, bromsa ekonomier, införa tullar mot företag i andra länder som inte hunnit komma upp i våra miljöstandarder, göra det dyrare att resa (både på semester och till jobbet) och mycket mycket mer. Alla dessa åtgärder ska göras för att förhindra en temperaturhöjning som man prognosticerat i en datormodell. En betraktare från en annan planet skulle likna detta vid en global masspsykos.

Om vi inte går in i en recession på grund av subprimelån, finansbubblor, oljepris eller krig så kommer vi garanterat att göra det när alla klimatpaket är igång. Vi i västvärlden kommer drabbas hårt men fattiga i andra länder kommer drabbas långt värre.

Om något så simpelt som en billig bil för fattiga indier ses som ett hot mot klimatet, ja vad är då inte allt annat som krävs för att förbättra levnadsstandarden för världens fattiga?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det visar bara på det asurda med överstyrande miljömål. Först sysselsättning,välfärd och tillväxt sedan miljö. Eller med andra ord ta god miljöhänsyn i de aktiviteter man gör men låt inte "miljön" styra vad du gör.

Olle W

Dont eat the yellow snow sa...

Bra och intressant exempel på det hyckleri som råder, läs gärna hela artikeln som andas positiva lösningar och tekniks utveckling

Peter sa...

Bilen, denna tingest som väcker varenda miljömupp och rödstrumpas hat.. I verkligheten står den för endast 10% av co2-utsläppen, ändå pekas den ständigt ut som miljöboven nummer ett.
Börjar bli lite tröttsamt..