6 februari 2008

Kvällens klimatlänkar

American Spectator: Mer is än någonsin i Antarktis.

World Climate Report: Nedåtgående temperaturtrend i Arktis - sedan 1 500 år tillbaka.

Telegraph UK: Isen i Arktis har inte smältit bort - utan vuxit

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanonblogg! Hit kommer jag definitivt igen!
Har letat efter ett forum för ej lättledda i denna hysteriska klimatmasspsykos, med Gore på världens scen som masshypnotisör.

Intressanta länkar ang isens "avsmältning".
Synd att inte de populärvetenskapliga tidskrifterna är bättre på att följa upp kritiken än vad de är.
Det är väl som Hitlers propagandaminister konstaterade: "upprepar man en lögn tillräckligt många gånger blir den en sanning".
Utan tvekan skulle Gore vara en bra propagandaminister...

Skeptikern sa...

Påve: Kul att du hittade bloggen :)

Anonym sa...

Mycket intressant blogg, det är bra att någon tar upp alternativa teorier på allvar.

När det gäller länken till nyheten om att isen i antarktis aldrig varit större är det värt att påpeka att det gäller sjöisen (sea ice), alltså den is som brutits loss från glaciären på land. Denna är större än någonsin, vilket helt enkelt innebär att mer is än någonsin har brutits loss. Landisen på antarktis däremot har minskat de senaste åren, se tex

http://www.jsg.utexas.edu/walse/statement.html

Angående temperaturökningen de senaste 1500 åren så kan man notera att två av de varmaste åren infaller mellan 1400 och 1800, en period som kallades lilla istiden eftersom det ofta under denna tid var extremt kallt i Europa. T.ex. så kunde som bekant Karl XI tåga över stora bält 1658, och på många nederländska målningar från 1600-talet syns isen ligga tjock på hollands kanaler.

Data från isprover visar dessutom att temperaturen sakta sjunkit de senaste 1000 åren fram tills för ungefär 150 år sedan då temperaturen istället ökat väldigt kraftigt,

http://www.oar.noaa.gov/climate/t_observing.html

Rent generellt så är den data som står att finna över temperatur- och klimatvaraitioner är sällan lättöverskådlig och det är lätt att bli vilseledd om man inte har någon form av naturvetenskaplig utbildning. IPCCs rapporter erbjuder förvisso en förhållandevis lättöverskådlig bild, men på bekostnad av detaljrikedom. Vill man verkligen sätta sig i ämnet bör man studera rådata i den mån den går att få tag på.


Nils H, Civ ing och blivande Fil Dr