19 april 2008

Del 2: Företag som hoppat på klimattågetNästa företag i den här artikelserien är Sundolitt. De tillverkar EPS-cellplast som framförallt används i olika isoleringslösningar inom byggbranschen.

Under vintern har de kört en klimatkampanj för att marknadsföra sig själva och att det går att reducera utsläppen av koldioxid genom att isolera.

"Isolera mera och minska klimatkrisen" står det högst upp i annonserna. På bilden ovan ses en glaciär och på andra bilder ses isberg och pingviner. Informationstexten lyder:

"Det bästa vi i byggbranschen kan göra för miljön är att isolera mer. Detta framgår bland annat av McKinseys rapport ”A cost curve for greenhouse gases”. Isolering av hus är den investering som minskar växthusgaserna mest och har störst effekt per investerad krona. Större effekt än bland annat miljövänligt bränsle, vindkraft och nya ljussystem."

Rapporten som Sundolitt refererar till räknar på kostnaderna för olika åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och kommer bland annat fram till att den årliga kostnaden för världen runt 2030 kommer ligga på cirka 500 miljarder Euro. Om mer "kraftfulla" åtgärder vidtas kommer kostnaden ligga på 1 100 miljarder Euro per år. Hisnande...

Okej, en reflektion. Om jorden värms upp med flera grader så kommer behovet av isolering garanterat att minska. Hur påverkar det ett företag som Sundolitt?...

3 kommentarer:

Tobias sa...

Jag tycker faktiskt inte att man kan klandra företag för att hoppa på "tåget". Att de går ut med sådana kampanjer behöver inte betyda att de tror på sitt eget budskap. Det gäller att tjäna pengar, och att hoppa på klimattåget är ett extremt bra drag.

Skeptikern sa...

Tobias: Jag vet inte om jag klandrar eller inte. Rent företagsekonomiskt så förstår jag varför företag hoppar på klimattåget. Att det går att marknadsföra något med "isolera mera" (med Sundolitts produkter naturligtvis) för att "rädda klimatkrisen" är inte konstigt i dagsläget. Jag tycker dock att företag borde vara mer noggranna med hur de marknadsför sig själva eftersom den här klimatkrisen som folk talar om inte existerar.

Toprunner sa...

Inte bara företag räknar in vinster på klimatförändringar:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=1119841&lid=puff_1120291&lpos=lasmer