9 april 2008

Utsläppsrätter ger högre priser för chartern


Vingresor räknar med höjda priser på charterbiljetter med 30 till 95 kr då flygtrafiken ska räknas in i det vansinniga systemet med utsläppsrätter. Flyget ska in i systemet om 5 år och vd:n för Ving, Eivor Andersson, tycker att det är helt rätt sätt att ta itu med miljöproblemen. Hon säger däremot att flygresandet förmodligen inte kommer att minska.

I Vingresors egen undersökning (med 18 000 personer) säger 82 procent att de är oroliga för klimatförändringarna men ungefär lika många säger att de inte känner dåligt samvete för att de åker på chartersemester. (SVD)

Nu kommer de som är kritiska till mina åsikter direkt säga att "Hallå, har du inte råd med den extrakostnaden för miljöns skull din snåla..." Mitt svar är att jag visst har råd med detta.

Men jag betalar hellre en extra hundring om det går till något som verkligen gör skillnad och kan hjälpa människor. Hundra kronor kan göra nytta om de används på rätt sätt.

Till exempel två myggnät för att skydda två människor mot malariamyggor under natten.

Ett annat sätt att spendera sin hundring är att ge den till Unicefs program för att vaccinera människor mot Polio.

Har ni fler förslag eller ska vi ge våra pengar till Al Gore?

3 kommentarer:

ianric sa...

30-95 kronor dyrare! Ja, med en sådan prishöjning ställer jag genast in semesterresan. På samma sätt som att en höjning av barnbidraget med 30-95 kronor gör att preventivmedlen får vila på hyllan. För visst är det så att vare sig det gäller resor eller reproduktion är vi extremt priskänsliga?

recon sa...

Nu ska vi inte bagatellisera 95 kr här! Det blir en flaska prit utomlands, alltså helt oacceptabelt.

Förresten, om man räknar väldigt optimistiskt och säger att flygresandet från Europa går ner med 20%, och Europaflyget står för ca 0,5% av de globala växthusgasutsläppen (förmodligen mindre), så blir det en global minskning av växthusgasutsläpp med hela 0,1%.

Vad denna åtgärd förväntas åstadkomma, utöver en eventuell allvarlig skada på Europeiska flyg/hotell/turistindustrin, är för mig ett stort mysterium.

Skeptikern sa...

Ianric: Precis, när det väl kommer till kritan så är det naturligtvis ingen som vill avstå en tvåveckorsresa till Thailand för att bry sig om en planets klimat.

Recon: Turismen är en gigantisk bransch och livsviktig i väldigt många länder. Att människor, framförallt fattiga, kommer förlora på att vi minskar vårt resande är ett faktum. Men i takt med att Kina blir rikare så kommer det välla in kineser som turistar i Europa. Det blir ett nollsummespel. Vi slutar resa och dom börjar resa i stället.