29 april 2008

En genomgång av Metros klimatspecial


I fredags körde Metro ett klimattema i hela tidningen. Tänkte gå igenom lite av vad som skrevs. En massa olika läsartips om vad man kan göra för klimatet dyker upp här och var så jag går igenom sida för sida. Det är ju intressant att se vilka tips som publiceras och vad Metro väljer att skriva i sina artiklar om klimatet. Häng med!

Sidan 1:
Den "gröna redaktören" Hanna Göransson skriver på förstasidan något som är talande för klimatdebatten. 

"...du kan göra skillnad. Det viktiga är inte vad du gör - utan att du gör något. Du har makt. Dina val som konsument påverkar klimatet."

Precis, bara man gör någonting som har någonting med miljö att göra så är det bra för klimatet. Ett vanligt tema i Sverige: "Varför är det ingen som gör något?" :)

Göransson efterfrågar sedan svenska klimatentreprenörer med Al Gores engagemang...

Sidan 2:
Läsare säger att man ska åka kollektivtrafik och undvika att äta nötkött.

Fredrik Olsson, producent för Lantz i P4 säger i en intervju att utsläppsrätter är hyckleri eftersom folk köper sig fria.

Sidan 6:
Metrokolumnisten Cissi Wallin säger att vi borde samåka mer, shoppa secondhand, hoppa över flyget i sommar och kanske cykla Gotland/Sicilien runt. (Okej, ska man cykla ner till Sicilien först?)

Läsartips. Hoppa över att torktumla, cykla till jobbet, äta upp den mat man köper, gå till jobbet, cykla igen och att folk borde ha lock på kastrullen när de kokar upp vatten.

Sidan 8:
Projektledaren Arne Forstenberg från Global Focus (som startats av WWF) intervjuas. Han har utnämnt "12 svenska Al Gore för miljön" och arbetar med klimatentrepenörskap. Arne skulle bli basketproffs men kom på att han inte kunde studsa en boll resten av livet när världen ser ut som den gör. Han vill inte att vi fortsätter festen med resurserna.

Ädelt att jobba med miljöteknik men frågan är varför miljöteknik bytt namn till klimatteknik...

I kolumnen bredvid skriver Erika Augustinsson att "Ekotjänster är det nya svarta". Hon skriver om ekosystem som "vridits ur led" av människan och som kommer leda till en nedåtgående spiral. Hon refererar även till FN och Nicholas Sterns rapport, vilket är kutym nuförtiden.

Signaturen "Observant" skriver att Sverige börjar se ut som ett månlandsskap med tanke på alla kalhyggen. Undrar om han/hon vet hur många miljoner träd som planteras i det här landet varje år?

Sidan 10:
Webbredaktören Nanok Bie tipsar om klimatsajter. Konstigt nog så är varken den här bloggen, Klimatsvammel, Moderna Myter eller Climate Scam med på listan... ;)

Läsartips. Vi borde köra bort alla sopor direkt och bränna dem eftersom avfallet är så kladdigt, sälja bilen, koka upp vatten i tekokare och stänga av alla elektronikprodukter i hemmet.

Sidan 12:
Metro stoltserar med att de kör 43 miljöbilar. Undrar om de körs på etanol?

Läsartips. Köp ekologiskt, äta mindre kött eftersom det minskar koldioxidutsläppen, ta inte emot småpåsar när du handlar och ha egen kompost.

Läsaren Petra  beskriver sig själv som "vildvegan" och när hon väljer kött så ska de komma från vilda eller glada djur. "Glada djur", dagens bästa...

Sidan 14
En artikel om två kvinnor som ska starta en webbutik med ekolyxprodukter. Och en ny damtidning är på gång: "Eco Queen". Vi vill "nå dem som vill leva gott, men med en lite bättre känsla i magen", säger chefredaktören Åsa Holmström. Menar hon att man inte får ont i magen av ekoprodukter eller ska man känna mindre skuld mot miljön?

Sidan 16:
Den gröna reportern Hanna frågar sig varför Livsmedelsverkets kostrekommendationer inte uppdaterats trots att "ny kunskap" kommit i klimatfrågan. I maj kommer nämligen klimatanpassade rekommendationer men mängden kött har inte minskat. Ve och fasa! Monika Pearson på Livsmedelsverket säger dock att de endast har hälsoaspekten i sina råd och kommer inte ha miljöaspekten. Jag undrar varför vi måste få statliga rekommendationer på vad vi ska äta för vem fan bryr sig?

Sidan 19:
Djurens rätt vill förbjuda all handel med sälprodukter i Europa.

SonyEricsson är stolta över att de använder videkonferens i stället för att flyga på möten. Jättesmart naturligtvis. Undrar om EU kan tänka sig ett liknande system? De flyttar ju sitt huvudkontor en gång i månaden så tanken har nog aldrig slagit dem...

Sidan 20:
Artikel om småbarnsmammor som lagar mat med närodlat och Kravmärkta produkter. Vet inte om detta slår igenom bland massorna. Kravmärkt är schweindyrt.

Metrokolumnisten Stefan Wahlberg äger aktier i kärnkraftsindustrin för att minska utsläppen från fossila bränslen, källsorterar, använder lågenergilampor och doserar sparsamt med tvättmedlet.

Emma Green, höjdhopperskan, säger att man ska åka kommunalt, ta cykeln och åka tåg istället för flyg inom Sverige.

Sidan 22:
Intervju med ett "klimatsmart" par. De köper ekologiskt, källsorterar och allt som hör till. Närproducerat, närproducerat och just det, närproducerat är det som gäller.

Sidan 24:
Framtidens mode är eko-kläder. Personerna i artikeln bär eko-kläder som kostar skjortan...

Åtta snabba klimattips presenteras. Källsortera, konsumera mindre, låna kläder i stället för att köpa, hyr kläder i stället för att köpa, dra ur mobilladdaren efter att mobilen laddats (!), sänk temperaturen i tvättmaskinen, kör eco-driving, cykla, köp en maskin som gör kolsyrat vatten i stället för flaskvatten, cykla mera och sist men inte minst - printa inte så mycket papper på jobbet!

Sidan 26:
Bloggaren Anna intervjuas och hon tipsar om att man ska åka kollektivt, köpa ekologisk mat, källsortera, duscha snabbare och plocka upp skräp från gatan...

Sidan 28:
WWF har gjort en rapport som visar att isarna i Arktis smälter snabbare och de kräver nu hårdare tag från regeringen. Vad innebär hårdare tag? Ska svenska folket straffas för att isen smälter i Arktis?...

19-åriga miljökämpen Nanny-Maja ska få åka med WWF till Svalbard och hon hoppas att isarna inte smält bort innan hon hinner komma fram...

Sidan 34:
Rubriken:  "Här försvinner paradisöarna". Klimat- och energiexperten Martina Krüger från GREENPEACE säger att Papua Nya Guinea kommer svämma över om 7 år (??) och även Maldiverna ligger i riskzonen. Hon efterlyser kraftfulla åtgärder från industriländerna med Sverige i spetsen. Enligt henne har vi 100 månader på oss att minska koldioxidutsläppen innan det är för sent. Vem som helst kan numera titulera sig klimatexpert. Greenpeace tipsar dock om att vi kan bryta trenden genom att byta duschmunstycken (japp, där har ni dem igen!), starta en bilpool, äta mindre kött och undvika palmolja i mat.

Alexandra Pascalidou tipsar om att man kan släcka ljuset, promenera, återvinna, laga storkok, dra ur elsladdar och att dricka kranvatten.

Sidan 36:
Artikel som skriver att grodor hotas av massutrotning, vilket delvis kan förklaras av växthuseffekten. Samma journalist skriver också att grodor som art levt i mer än 360 miljoner år på den här planeten....de torde således ha rätt bra förmåga att anpassa sig till klimatförändringar.

Sidan 42:
Läsare tipsar om att byta till lågenergilampor, inte äta kött, åka kollektivt, källsortera, byta till lågenergilampor en gång till, åka kollektivt och att... "använda e-bay" (?)

Sidan 44:
Artikel om Formel 1-sportens miljöarbete. Dom här bilarna släpper nog ut en jävla massa avgaser och skit men hela artikeln fokuserar helt på den gas som är helt ofarlig. Ni vet vilken.

Sidan 48:
Artister ger klimattips. Åk aldrig inrikesflyg, återvinn, äta mindre kött, källsortera, handla kravmärkt, åk tåg, stäng av elektroniska produkter, undvik flyg och åk miljötaxi.

Metro tipsar om "Hemmaparty utan utsläpp". Den där koldioxiden igen. Även en drös Hollywoodstjärnor som "bryr sig om" listas. De kör antingen miljöbilar eller har solpaneler på huset/husen/rancherna/godsen/palatsen/mindre länder.

Sidan 49:
Göteborgsbandet Hellsongs rekommenderar Kravmärkt öl.

Sidan 54:
Artister ger klimattips. Cykla, åk kollektivt, handla Kravmärkt, klimatkompensera på Adlibris och handla lokalproducerat.

Sidan 55:
Artisterna igen. Lou Barlow, medlem i Sebadoh: "Egentligen borde alla bilar köras utför ett stup".

Sidan 60: Artister ännu en gång. Åk buss, åk tåg och bli isbjörnsfadder.

Sidan 72:
Insändare från Miljöpartiet skriver att vi kommer tvingas leva mer klimatsmart för att klara oss. Han tipsar om att tidningar informerar dagligen om klimathotet. Jo jag tackar. Det här numret av Metro har verkligen givit en nyanserad bild.

SLUTSATS:
Artikeln blev rätt lång så jag ska inte ödsla mer av er surt förvärvade lästid :) Jag tycker att det är fint att Metro är en nyanserad tidning, som inte väljer sida, som beskriver komplexa frågor utifrån flera vinklar och som inte spär på alarmism i onödan. Vad tycker ni?

17 kommentarer:

Toprunner sa...

Jag reagerade en del på fest-tipsen på sidan nöjessidorna (18-19). Där står att man ska undvika åka taxi i samband med krogbesök och gå istället!!

Tyckte nyss det var kampanjer som sa att speciellt tjejer ska ta taxi efter krogbesök.

Tipest kan sammanfattas med "Klimatsmart men våldtagen" !

Anonym sa...

"Läs inte gratistidningar eftersom det bidrar till skogsskövling" då? :)

Anonym sa...

Tack för ditt kristiska tänkande, situationen ser väl ut som den gör när man tar extremt osäkra klimatdata från ett fåtal extremistiska "forskare" och fokuserar politiken på det, samt instiftar en helt ny arbetsgren för klimatet...
Verkligen skrämmande att se hur det hela tiden eskaleras, konstigt att ingen minns den globala nedkylningen under 60-70-talet och hotet om en ny istid som var i ropet då :)

Anonym sa...

Om tidningen Metro lades ned skulle man spara på skog vilket är väldigt bra för miljön. Sen är det säkert något miljöfarligt i trycksvärtan. För att inte tala om när redaktionen på Metro sitter och fiser...

Anonym sa...

Blundar du för allt här i världen? Det är lätt när man är släkt med strutsen, stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnar. Lycka till här i livet.

Fredrik sa...

Hej

Jag hittade just din sida för första gången och har kollat runt en del nu. Jag måste fråga en sak; finns det någonstans på din blogg som beskriver vad du tror är läget för jorden idag och vart vi är på väg (eller inte)?

Jag går inte lika långt i min kritik av "alarmister" som du gör (i alla fall inte ännu, här har du chansen att påverka en person på riktigt och inte bara predika för din egen skara) men jag anser däremot att det verkar som att vår journalistskara tyvärr inte ens i närheten besitter den kompentens som behövs för att korrekt skildra den debatt som pågår. Det verkar däremot som att många hakar på "trenden" för att må bra av att de åtminstone "gjort något för miljön" så som jag är säker på att många andra också gör: http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw

Däremot har jag följande invändning och förfrågan:
Dina blogginlägg (har i ärlighetens namn inte läst fler än 5) och många av de kommenterar som lämnas är väldigt raljerande med pust och stön över hur korkade alla möjliga människor är och det blir då lätt att tro att du förespråkar förnekelse av all påstådd mänsklig miljöpåverkan.

Nu antar jag att det inte är det du menar (vissa saker är ju svårt att bortse från att vi påverkar med, ex en oljetanker som dränker fåglar i olja) utan att du istället försöker nyansera "debatten". Trots det är väldigt frestande att avfärda denna blogg som lika "religiös" som de alarmister som du skriver om på den just på grund av detta. Eftersom du i din kritik ibland skriver sådana saker som "Vilken slags forskning det gäller eller vilka de nya resultaten är berättar han inte." är det väldigt lätt att påpeka att du inte heller direkt länkar eller visar på resultat som du stödjer ditt stönande eller pustande på.

Skulle jag kunna få ett blogginlägg om din syn på "läget" och en härledning av denna (samt kontinuerliga referenser i dina inlägg som styrker dina påståenden) eller ska jag sortera din blogg under "ytterligare en galning"?

Mvh
Fredrik

Peter sa...

VA??? Glömde de kängurukött??!?!!!

:)

Anonym sa...

Det verkar som människor behöver något högre mål i tillvaron nu när de ordinarie religionerna har klivit tillbaka. Ett tag var det tre-staviga frihetsrörelser - gärna kommunistiska. Nu är det någon slags självplågan för att slippa "pesten" som annars slår till. Det tragiska är att folk faktiskt tror att det påverkar klimatet nu när Kina och Indien ökar sina CO2-utsläpp motsvarande hela europas. På tal om CO2 så har Roy Spencer tagit fram en modell utan antropogen påverkan som uppvisar väldigt god överensstämmelse med temp.utvecklingen. Första tecknet på att forskarsamhället står inför ett paradigmskifte? (Man har nyligen redan nedgraderat CO2 - indirekt - eftersom det visat sig att aerosoler har en större påverkan än tidigare trott)

Anonym sa...

Blev helt bedrövad när jag läste den i Tbanan, det värsta är att alla läser metro när de pendlar så indoktrinering lär fungera tyvärr...Sedan hade de satsat extra med flera som delade ut tidningen också...Ytterligare en anledning att cykla till jobbet, metro har sänkt sig under jorden med den versionen...
/Gaaaz

Christopher E sa...

Finns mycket att säga... men jag nöjer mig med den som trodde att den svenska skogen håller på att försvinna...

I själva verket ökar skogsvolymen årligen. Tillväxten är större än avverkningen. (Tillväxten är förresten 5 m3 per sekund under sommarhalvåret).

Lite kul att signaturen som missat detta kallar sig "observant"... :-)

JOCA sa...

Papua Nya Guinea under vatten?!? Är hon inte riktigt klok? Var ska allt det vattnet komma ifrån...

Högsta punkten är 4500 m.ö.h. (idag).

Tjaa, lögn eller lögn?

Skeptikern sa...

Anonym 1: Jag har ögonen öppna men Metro väljer att blunda för fakta. Kan också berätta att jag cyklar, kokar upp vatten med lock, åker kollektivt, har lågenergilampor, källsorterar, promenerar, stänger av alla mina elprylar varje dag o.s.v.

Fredrik: Sortera mig inte under "ytterligare en galning" ... har skrivit över 100 inlägg så det finns en hel del länkar både till det ena och det andra. Rekommenderar även bloggarna i listan till höger.

Besvarar dina frågor i ett inlägg men egentligen så finns nog det mesta av jag kan säga till dig i övriga inlägg. Du har mer än 100 olästa inlägg att läsa :)

Jag tycker hela klimatdebatten är mänskligt storhetsvansinne drivet till sin spets. Tron att vi genom att minska utsläpp av en gas som utgör grunden för allt liv på jorden ska kunna kontrollera klimatet på en hel planet i en viss riktning är vansinne.

Mårten sa...

Det där ser mer ut som Grönköpings veckoblad än Metro!

Kjell G. Holmsten sa...

Jävlar den läste jag i Fredags, nu måste jag ha lamporna släckta i en vecka för att spara på världen? Den blaskan förstörde min vecka! Måste nog gå över till taltidning.

Skeptikern sa...

Kjell G: Glöm inte att koka upp vatten med lock också. Att vattenånga är den primära växthusgasen har än så länge inte föranlett åtgärder mot kastruller och tekokare men det kommer nog ska du se :)

pojoel sa...

"I begynnelsen var Skåne. Och en liten del av Götaland. Men ingen hade ännu hört dessa ord, än mindre orden Sverige eller svensk. Vad som fanns var arktisk tundra, och bortom den det väldiga isberget....

Under den senaste istiden (det har funnits minst fyra) var istäcket 2000 meter högt i söder och kanske 3000 meter i norr. Det låg över landet i minst 80 000 år innan det började smälta för cirka 16 000 år sedan, men det skulle ta omkring 8000 år innan det mesta av isen var borta - lite finns fortfarande kvar som glaciäris i fjällen.
Allteftersom klimatet förbättrades invandrade nya växt- och djurarter, uroxe, kronhjort, vildsvin och älg spred sig över större ytor. Det blev lättare att leva i detta landskap. Människor och djur stannade kvar trots att klimatförändringarna var dramatiska under seklernas gång.
Det har funnits långa perioder då vindruvor odlades i Mälardalen och då träsksköldpaddor trivdes i mellansverige och det har funnits många hundra år av gastkramande fimbulvintrar...

Isberget smälte och isranden försköts norrut med en hastighet av cirka fem kilometer på hundra år...

Under bronsåldern... Klimatet var milt hos oss vid den tiden. Gravfynd visar att männen inte hade långbyxor utan kolt och höftskynken...

Från cirka år 600 f Kr förändrades klimatet i Norden, det blev kyligare och fuktigare..."

Och så vidare. Det har rört på sig. Det rör på sig även nu. I alla fall i verkligheten, utanför Sundbyberg där Lorrys uppfinnarjocke och de flesta klimatalarmister verkar bo.

Kan också dessa klimatförändringar skyllas på privatbilismen och/eller att man aldrig bytte till lågenergilampor?

Jag har nog hellre en vindruvsklase utanför altanen än fimbulvinter.

Citaten är förresten tagna från första kapitlet i Herman Lindqvists "Från istid till framtid"

Skeptikern sa...

Pojoel: Bra kommentar! Det är ett faktum som ALDRIG tas upp i diskussionen om klimatförändringar. Hur kan det komma sig att ett kilometertjockt gigantiskt istäcke kunde smälta bort, helt utan att människor släppte ut koldioxid från sina bilar och industrier?

Och ja, vindruvor i trädgården skulle inte vara mig emot :)