9 februari 2009

20 minuters klimathysteri i kvällens AktuelltAktuellt har precis kört ett långt inslag om bränderna i Australien och samtidigt överträffat sig själva i flest antal klimatöverdrifter i en nyhetssändning.

Först får vi se rapportering från australiensisk polis som berättar att flera av bränderna är anlagda. Premiärministern kallar det mordbrand.

Sedan intervjuar reportern Sveriges ambassadör i Australien och kollar läget med den vanliga idiotfrågan "Hur är stämningen nu i Australien?". Sedan går han över från mordbränder och frågar om klimatfrågan är viktig (?). Från mordbrand till klimatet. Ja!

Sedan får en reporter kommentera det hela i studion och babblar om växthusgaser och IPCC.

Sedan kommer ett inslag om en forskare som påstår att extrema väderhändelser blir allt vanligare och att det är människans fel. Det blir varmare och jorden går mot sin undergång. Torka, orkaner, översvämningar, allt är vårt fel.

Skönt att staten ger oss en sansad rapportering i den här frågan. Det är viktigt med balans och att olika teorier ges lika stort utrymme...

Nu ligger inte inslaget på deras hemsida än men gå in och kolla när det väl dyker upp.

11 kommentarer:

Ilmar sa...

Såg samma inslag. Extremt smaklös vinkling, snudd på löjeväckande. Med samma associationer kan ju i princip alla vädervariationer och för den del normala avvikelser tillskrivas den galna klimatteorin. Om 5 år antar jag att varenda nyhet i Aktuellt har en koppling till klimatteorier: försvar, inrikespolitik, energi, sysselsättning, skolbränder, lunchmatsfusk. Det enda som inte kommer att kommenteras som klimatrelaterat blir nog vädret!

Jonas sa...

Jag har anmält Aktuellt till granskningsnämnden. Hela inslaget var fruktansvärt partiskt

Skeptikern sa...

Jonas: Härligt, håll oss underrättade om du får svar!

Ilmar: Om en meteorit skulle slå ner i Sydney och döda alla människor så skulle det skyllas på växthusgaserna som människan skickar upp i atmosfären.

Anonym sa...

Se min satiriska kommentar
http://www.kallestrokirk.se/9%20feb09.htm

Magnus sa...

Skeptikern. :-) Definitivt. Då jorden blir varmare och ökar dess vikt ökar gravitationen vilket gör att vi troligen träffas. Minns att vulkaner och jordbävningar enligt Storbritanniens exklusiva tidning the Telegraph uppenbart beror på CO2-utsläpp!

Allt blir bra bara vi inte släpper ut någon CO2!

(Vilken grym fart ni förresten fått på bloggarna, du, Maggie och Klimatsvammel. Känns som man kan skriva en vetenskapsnyhet varannan vecka och ta välbehövlig bloggpaus. Mums! ;) )

Jonas sa...

Japp informerar då svar kommer. Det är helt enkelt obegripligt att aktuellt kan sända ett inslag så okritiskt fullständigt vinklat. Det är ju ändå vuxna människor som jag förmodar gjort inslaget.

Anonym sa...

Den enda som ju var trovärdig var ju Sveriges Ambassadör i Australien.. Som kryptiskt deklarerade sanningen - att detta är en icke fråga för alla som har tillgång till utländsk media.. Då inte svaret blev den vanliga PK-valsen fick en (DDR trogen politbyro SVT - reporter) fylla i gapet med det oväntade svaret... Mvh Jimmy.

Snowroller sa...

Det var säkert växthuseffekten som fick dom där att tända på. Men det märks att dom blivit lite desperata nu med att få in klimatet i allt som sker. Opinionen är emot politiker och besserwissrar så man tar till propagandaapparaten från Goebbels tid.

Anonym sa...

Tittade på en "debatt" i eu-parlamentet igår via svt24 om en klimatrapport. De flesta som debatterade började med att i bästa sovjetiska stil tacka de som gjort den fina övertygande rapporten samt att nu måste vi agera. De flesta drog över tiden för sitt anförande.

Efter långt tragglande kom det tillslut en klimathotskeptisk medlem av parlamentet som berättade att den berömda koncensusen är mög samt att det är dumt att spendera massa pengar på något som vi inte vet har någon effekt. Den svenska översättaren fick helt plötsligt väldigt svårt att översätta vad den engelsktalande personen sa men bladdrade tillräckligt mycket för att det skulle bli svårt att höra vad han sa. Han blev avbruten efter exakt 1,5 minuter till skillnad mot de tidigare talarna och kameran bytte snabbt fokus till nästa talare som i bästa sovjetiska stil fortsatte att tacka för den fina rapporten...

/E.U

Snowroller sa...

Vi kan jämföra de statliga TV-företagen BBC och SVT med tidningarna:

BBC: Australia Police targets arsonists
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7880332.stm

SVT: Omfattande jakt på mordbrännare
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1438439&lid=puff_1438432&lpos=rubrik

Tidningar:

DN har med en artikel om mordbränderna men ändå fokuserar man på växthuseffekten.

SVD har även dom en liten artikel om mordbränderna men fokuserar även dom på växthuseffekten.

Anonym sa...

Man kan lyssna på P1-morgon http://www.sr.se/ från måndagen den 16 februari(finns på nätet under 30 dagarsarkivet). Ca 5 minuter in på programmet börjar ett reportage från bränderna i Australien.

En brandman (ca 9.30 in i programmet) angav att ett skäl till att så många dog var att miljövänner i den gröna rörelsen på senare år har lyckats få igenom förbud på att såga ner träd. Höga bötar drabbar den som utan tillstånd fäller träd i trädgården. Därför hade många brandfarliga träd helt nära bostadshusen. Men brandmannen säger syrligt att han inte hade sett många av de gröna komma ut för att hjälpa till att släcka elden.

Kan det vara så att lagförslag genomdrivna av den gröna rörelsen orsakade att de bränder, som alltid har drabbat Australien, fick de katastrofala följder de nu fick, inte människans utsläpp av koldioxid? Men att ställa en sådan fråga i dagens "klimat" är nog väldigt inopportunt.

Eskil