28 februari 2009

Intervju med Anthony WattsAnthony Watts på surfacestations.org intervjuades hösten 2007 om hans kartläggning av mätstationer i USA och hur de är placerade. Bra att veta eftersom officiella temperatur/klimatdata från USA delvis baseras på denna data.

3 kommentarer:

Snowroller sa...

Vet man hur det ligger till med väderstationerna i Sverige? Jag har bara sett på TV hur de som rapporterar till SMHI går ut i ur och skur till sin station och mäter av temperatur och luftfuktighet etc. De stationerna ligger vad jag kan minnas inte alltför långt från husen.

Man kan få olika resultat från termometrar bara inom samma ort vilket ju bevisar det som på engelska kallas Heat Island Effect. Finns det nån svensk term för detta?

Skeptikern sa...

Snowroller: Jag vet inte riktigt hur det ser ut i Sverige när det gäller mätstationer eller om det har gjorts någon kartläggning i stil med surfacestations.org. Urban Heat Island-effekten borde ha någon svensk term men jag vet inte hur den lyder?

Magnus (Kättaren): Har du koll på detta?

Jerker Andersson sa...

Urban uppvärmning kanske är det rätta ordet?

Jag har inte hört talas om någon undersökning av de svenska väderstationerna men det kanske är på sin plats och kolla upp hur det ligger till med dessa.
Vi är inte lika besudlade med luftkonditioneringsanläggningar som i USA iaf så kanske det är lite bättre ställt här.

Skulle vara kul med en oberoende undersökning av det svenska nätverket.