22 februari 2009

Istiden tog som sagt slutDet kilometertjocka istäcket som låg över Sverige för ett par tusen år sedan smälte bort eftersom det blev varmare. Jag vågar sätta en tusenlapp på att denna klimatförändring var helt och hållet naturlig. Någon som sätter emot?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag också vågar sätta en tusenlapp på att denna klimatförändring var helt och hållet naturlig.

Findus

Gunnar Littmarck sa...

Jag vågar lova att klimatförändringen inte var orsakad av Tellus natur, utan driven av yttre "onaturliga" krafter.

Hepp!

Med örat mot rälsen sa...

Det kanske var kejsar Ming. Var är Blixt Gordon?

ingno sa...

Kul bild! Människan har alltid haft en tendens att se naturliga förändringar som något som man själv kan styra, åtminstone indirekt genom att visa tillräcklig ödmjukhet mot gudarna.

Anders Folke sa...

Vi är inne i en istid nu. Nedisningarna, eller glaciationerna, beror av långsmma, cykliska, geologiska förlopp helt utom vår kontroll. Däremot pågår en (geologisk sett) oerhört snabb uppvärmning just nu. Det är som en liten topp mellan nedisningarna på norra hemisfären. De flesta klimatforskare är, som bekant, eniga att mängden antropogena växthusgaser kan driva denna uppvärmning ett snäpp längre på (geologiskt sett) kort tid så att mycket svåra väderförhållanden uppstår.

Vi hoppas alla att de har fel, förstås.

Om några tusen år drabbar oss en ny nedisning, den femte eller så under ett par hundratusen år.

Gunnar Littmarck sa...

Anders Folke

Den femte under ett par hundra tusen år????

Läs på lite mer.

Tips vid mellanistiden för 130.000 år sedan var istäcket så gott som borta på Grönland, nu kilometertjockt, men inte blev det någon tippingpoint då.

Kuriosa:

Under Östersjön finn tre underjordiska hav, rester från de sista istiderna... Baltiska issjön.. Yoldiahavet... Liturinerhavet????

En av vattentäkterna lär vara fullt dricksbar.

Anonym sa...

Nitpic:

det var inte ett par tusen år sedan, snarare 8-10 000 år sedan.

Anders Folke sa...

Nitpic: Läs bättre vad jag skrev!

Gunnar: Baltiska issjön, Yoldiahavet, Ancylussjön resp Littorinahavet (lätt att minnas: 'BYAL') är stadier i Östersjöns historia. Djupt i berget finns relikt grundvatten, det stämmer. Detta är salt och inget man vill ha i pumpen. Ännu ett argument att utnyttja naturresurser försiktigt.

Jag lärde mig en gång att vi är i en ISSTID nu. Nedisningarna drabbar oss med jämna mellanrum. Det har varit fyra stycken de senaste några 100 000 åren - och jag tror det är en på gång om några tusen år. Obs. Jag är inte geovetare, men mycket nyfiken.

De lekmannamässiga jämförelserna mellan små värmeperioder och nedisningarna gör er s k klimatskeptiker lite löjliga. Det är olika begrepp vi rör oss med. Givetvis kan klimatet tippa över på (geologiskt sett) kort tid, och mlm "bränna bort oss", medan nästa nedisning (om den nu kommer?) kommer att göra en glaciär som hyvlar bort urberget och allt i dess väg.

Hej igen//Anders