22 februari 2009

Lästips: "Stoppa den svenska miljöextremismen"

Detta är rubriken på en intressant debattartikel i DN av Robert Nilsson, professor i toxikologi vid Stockholms universitet

3 kommentarer:

Snowroller sa...

Så här skrev jag för en stund sen på MacWorlds forum:

"Ena dagen är det bra, andra dagen är det ett gift. Hur ska dom ha det, de där forskarna. Glutamat har vi naturligt i kroppen, det finns i maten vi äter helt naturligt. Här har Nilsson gjort ett litet slarvfel. Det han tänker på är natriumglutamat. Det är ett derivat av glutaminsyra, en vidareutveckling av glutamat. Det finns vissa problem med natriumglutamat, som även kallas umami i Japan. Forskning pågår på detta område och det kommer nog nya rön hela tiden om detta. Det finns hos ADHD-påverkade personer i högre grad än andra. Huruvida detta beror på kosten eller inte vet jag inte. Vad gäller andra risker vet jag inte heller men jag tycker mej själv kunna känna att mat med natriumglutamat i inte är lika god som andra produkter utan. Det är alltså mer en smakfråga än en hälsofråga.

Vad gäller azofärgerna verkar det som om forskning fortfarande pågår men naturlig färgning är väl bättre, eller hur? Är industrilagad mat verkligen så färglös att det behövs sånt här för att piffa upp den?

Gräva ner elledningar med hänvisning till strålning, vilket skämt! Människans påstådda påverkan på klimatet är också ett skämt. Att vi påverkar miljön är en sak, det borde vi verkligen ta upp till debatt men klimatet kan vi lämna därhän, åtminstone om vi är sansade människor.

Vägpartiklar från dubbdäck, va fan? Har aldrig hört talas om nåt så sjukt. Var har de fått den villfarelsen ifrån? ALLA däck sliter upp partiklar ur vägen. Grus blandas med sot, olja, vatten, diverse tungmetaller, gräs, snö (på vintern) och andra saker. Sånt, minus oljan, har hjul spridit omkring sej i tusentals år! Hur många drabbas av problem pga detta? Inte många. Det får vara slut på minoritetsväldet nu. Politisk korrekthet är en styggelse. Låt dom som lider lida. Det finns bot och lindring, bara man vet var man ska leta.

Som ni ser håller jag med Nilsson i stora drag, små avvikelser här och där, så de där näbbarna och klorna spindeln talade om får ni även kämpa med mot mej."

Magnus A sa...

apropå DN Debatt-artikeln, en relevant notis.

Ser på Stefan Johanssons s-blogg en webbfråga där 100% av nu 52 svarande svarar "ja" på frågan "Är etanol som ersättning för bensin och diesel en 'politisk bubbla?'".

Detta tycker jag är intressant då det 2005-2006 var en förkrossande majoritet för etanol, och kanske visar på att något liknande skulle kunna vara på gång i klimatfrågan?

Har ingen aning om det är så, men sannolikt har etanolopinionen tvärvänt, och om det är så borde väl detsamma kunna hända i klimafrågan?!?

Men säkrast att ligga i "tills händerna nått kaklet". (Hoppas miraklet inträffar att kaklet nås innan förhandlingarna inför Köpenhamn senare i vår, och att politikerna då rubbar sina dogmer efter verkligheten (ny vetenskap avskriver katastrofal värme) och opinion.)

Snowroller sa...

Jag vill bara påpeka, aningen OT, att jag inte är för tillsatser i mat. I alla fall gillar jag inte konstgjorda tillsatser. Här pågår ett krig startat av Mats-Eric Nilsson i hans bok "Den hemlige kocken" som väl matchar det vi krigar om inom klimatologin.