8 februari 2009

Intervju med Ross McKitrick

Dr Ross McKitrick och Stephen McIntyre avslöjade bluffen med temperaturgrafen "hockeyklubban" som IPCC lanserade 2001. Här är en kort men mycket intressant intervju där McKitrick förklarar bakgrunden till deras ifrågasättande av denna graf och varför den är felaktig.

Trots att den här temperaturgrafen har ogiltigförklarats så tror jag tyvärr att gemene man fortfarande har kvar bilden i huvudet att temperaturen varit oförändrad i 1000 år för att sedan stiga markant när människan började använda kol och olja i stor skala. Grafen blev själva startpunkten för hela AGW-rörelsen eftersom den spreds i världens media, till politiker, till organisationer och i Al Gores film.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
Tack för att du lägger upp denna intervju.
Taken by storm är i mitt tycke en av de mest fundamentala kritikerna mot AGW i bokform.

Medeltemperatur är inget fysikaliskt begrepp, utan ett index och som sådant ytterst beroende av om datakällor eller sammanställningsmetoder ändras.

Icke-linjära, kaotiska grundekvationer ger ingen framställning av verkligheten då dom modelleras, utan en bild av de parametriseringar som används.

Att gifta två index från olika källor med varandra är ytterst roande att läsa om till exempel USA:s BNP och 'tree-ring proxies' och hus dessa lagda på varandra visar en hockyklubbsformad graf.

Boken tar upp i princip alla kända och okända ideer om hur enstaka faktorer kan påverka klimatet - och duckar inte någonstans för det faktum att vad klimat är på intet sätt är entydigt definierat.

/Fredrik