8 februari 2009

Klimatförändringarna - vår tids religion"Environmentalism has, in a mere fifty years, attained the hegemony, political influence and moral authority formerly accorded to the church. We have come the full circle to a pre-Enlightenment society, ruled by an officially sanctioned religion that is as dogmatic, inquisitorial and eschatological as medieval Christianity, where environmental scientists are the clergy, Green is the colour of purity and the central icon is not Jesus suffering on a cross but the image of a tortured planet dying for our sins."

Läs Ian McFaydens klockrena artikel på Quadrant Online. Den tar ett par minuter att läsa men det är väl spenderade minuter!

Tipstack till Magnus.

3 kommentarer:

Snowroller sa...

Den artikeln läste jag med stor tillfredsställelse. Så glad blev jag att jag skrev ett inlägg om det på MacWorlds forum och fick ett minst sagt bitskt svar. Jag vet inte om det är Ok med killen som skrev det men jag bifogar ändå en del av det han skrev:

"varför måste du länka till en sådan oändlig rad av halvidiotiska artiklar hela tiden? Har du inget annat att göra än att samla in lösryckt information, ofta utprånglad i nåt halvskumt syfte? Om något är en religion så är det väl den där indignationskulturen som du bekänner dig till genom dessa handlingar; Folk som tror att de engagerar sig i samhällsfrågor bara för att de läser sensationsreportage på löpande band eller tittar på sensations-tv. Det är en jäkla skillnad på information och kunskap - information har man bara nytta av när man har kunskap att analysera och bearbeta den. Minska ned på informationsinhämtandet och öka kunskapsinlärningen, så blir det inte så mycket ogenomtänkt länkande."

Anonym sa...

Artikeln är ännu en "must read" för alla som vill ta till sig en allsidig information i klimatfrågan. Tack för tipset!
När kommer den att diskuteras i DN eller Svenskan eller i Göteborgsposten, som 28 jan. publicerade en debattartikel av EUs klimatguru Margot Wallström. Hon slår i den artikeln fast att "Utsläpp av värmefängslande växthusgaser genom avskogning och förbräning av kol, olja och gas har lett till att den globala medeltemperaturen har ökat med 0,74 grader de senate 100 åren och fortsätter att öka med runt 0,2 grader per årtionde". Dessutom använde hon uttrycket "samtliga seriösa forskare". Prästerskapet har sagt sitt2 "Debate over"!

Basse sa...

Här är en annan artikel på ungefär samma tema.