4 januari 2008

Aftonbladet: "Det är människans fel"

Aftonbladet har lagt upp ett eget reportage under sin sektion "Klimathotet" med titeln "2007 - ett mörkt klimatår". Man konstaterar att den "obekväma sanningen" bara blir tydligare och tydligare för varje år. Temperaturerna på jorden mellan 2001 och 2007 har varit varmast någonsin, sedan man börja mäta 1880. Riktig skjutjärnsjournalistik.

Bilder på översvämningar, fattiga afrikanska barn (?), skogsbränder och jordskred. Och inte nog med det, reportern konstaterar:

"Och det är människans fel."

Klimatforskaren Markku Rummukainen från SMHI intervjuas via telefon och säger att värmeökningen är orsakad av mänsklig påverkan. Han säger också att Skåne i framtiden kan få samma klimat som i södra Europa.

"Det är många som upplever idag att vädret inte är som det varit tidigare. Det är ju fler och fler som märker att någonting konstigt är på gång".

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser detta. Jag undrar hur en person från SMHI kan uttala sig om detta med sådan tvärsäkerhet när det enda beviset som ges är att folk märker att vädret inte är som det varit tidigare. Vadå inte varit som det varit tidigare? Förra året var det varmt i juli men i år var det svalt i juli. Hmmm, vad konstigt... det måste vara människans fel.

För det andra så finns det inga bevis alls för att vår ohyggligt lilla andel av koldioxidutsläppen skulle kunna orsaka en temperaturhöjning. Det går inte att reflexmässigt skrika att det är vårt fel så fort man noterar en skillnad jämfört med tidigare mätperiod.

Gå till AB:s klimatsida. Reportaget ligger högst upp. Skriv gärna en kommentar om vad ni tycker!

11 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Intressant bild i AB.

Den där isbjörnen, den måste ha gått fel, för anligt märtningar är istäcket på jorden ovanligt stort nu och har ökat dramatiskt på bara några månader. Det är detsamma som 1979. Se i källa och graf denna post.

När det gäller bilen under vatten, så måste havet ha stigit 5 eller 25 meter på 25 sekunder typ. (Bravo Aftonbladet! Ni är mer korrekta än till och med James Hansen på NASA.)

Mikael sa...

Nu har mätresultaten från REMSS kommit och de visar att december månad var den kallaste december under hela detta sekel, precis som november och oktober...

Allan sa...

Reportaget föregås, åtminstone när jag såg det, av reklam för Vings resor till solen.
Snart behövs tydligen inte Ving,det är bara att tåget till Skåne!

Skeptikern sa...

Mikael: Går det att exportera ut datan till Excel?

Allan: Rätt ironiskt att de kör reklam för Ving :) Resebranschen omsätter rekordmycket och märkligt nog söker sig de allra flesta till ett varmare klimat...

Mikael sa...

Skeptikern: Jag har försökt hitta data att exportera från REMSS direkt till Excel men inte lyckats hitta nåt (kanske någon annan som vet hur man gör?), så jag har helt enkelt klippt och klistrat värde för värde in i ett Excel-blad. Intressant att själv kunna bygga sina egna grafer.
Jag har fått fram precis samma kurva som Bruno de Wolf, dvs med fallande medeltemperatur för de senaste 10 åren, och enligt dessa data är det bara två år av de senaste 10 åren som varit svalare än 2007.

Skeptikern sa...

Mikael: går det på något sätt att klistra in datan så att de hamnar i olika kolumner eller hamnar de i samma kolumn per automatik? Skulle vara intressant att göra en graf och regression på hela tidsserien.

Galileo sa...

skeptikern:

Jag lyckades få in datan i excel, men det var lite struligt.

1. Kopierade datan från websidan (ej rubriker)
2. Klistrade in i Word
3. Körde "ersätt", bytte alla mellanslag mot semikolon. Bytte sedan alla ställen med flera semikolon på rad så att där bara blev ett. Även detta med ersättfunktionen. Först 4 semikolon till ett, sedan 3 till ett o.s.v.
4. Ersatte på samma vis punkter till decimalkomma (vi i sverige är ju tvärtom...)
5. Markerade hela rasket, valde sedan Tabell/Infoga tabell.
6. I tabellen som skapades tog jag bort den första tomma kolumnen.
7. Markerade hela tabellen.
8. Öppnade tomt exceldokument, markerade A1, valde sedan Klistra in special/oformaterad text
9. Klart

Funkade här. Kanske någon vet ett bättre sätt?

(Det är jag som skrev som Galileo, väljer använda mitt namn istället. Struntar i anonymiteten, är ju röjd ändå...)

Skeptikern sa...

Galileo: Tack för tipset! Jag ska göra ett försök i veckan och se vad jag får fram.

Christopher E sa...

Jag trodde att jag tagit bort Galileo, men det hängde kvar... få se nu...

Christopher E ska det vara.

Tack Mikael förresten för den färska satellitdatan.

Per Welander sa...

10 års RSS data finns här. Excel-fil som det är lätt att kopiera ifrån till annan Excel-fil.

Skeptikern sa...

Per Welander: Stort tack! Nu är det bara att dra hem till Excelarket efter jobbet.