30 januari 2008

Kina drabbat av uppvärm...nedkylning


Det snöar rejält i Kina och landet har nu en av de kallaste vintrarna på 50 år. Flera miljoner människor sitter bokstavligen fast i snön och regeringen har kallat in ett stort antal soldater för att råda bukt på situationen. Att få fram kol till kolkraftverken har blivit ett stort problem och det kan snart råda brist på elektricitet, framförallt i södra Kina.

Nyheten har naturligtvis figurerat i svenska medier men diskussionen om klimatförändringar har jag inte hört något om. Situationen i Kina visar tydligt vilka problem som kyla ställer till med men enligt lagen om antropogen uppvärmning är värme ett långt större problem. Det finns som sagt inte på politikernas karta att det faktiskt kan bli kallare i framtiden.

Än en gång undrar jag hur politikerna ska utvärdera sina groteska klimatmål i framtiden. Det har faktiskt slagit mig att när alla hundratals biljoner kronor satsats på att bekämpa koldioxid i stället för på andra mer viktiga saker så befinner vi oss förmodligen i medeltiden igen. Och då har vi inga resurser att utvärdera någonting annat än att förbanna våra förfäders vanföreställningar om ett klimahot som aldrig blev verklighet.

9 kommentarer:

Pär H. Olmgren sa...

Jag är meteorolog på stats-TV, och jag måste säga att den här kylan ju är helt gaaalen! Kina, Israel och USA/Kanada?

Alltså, det är ju inte normalt, vilket inte är så konstigt med all koldioxid. Faktiskt tusentals ton. Så tryck nu på stand by-knappen och slå av mobilen i natt och köp sedan utsläppsrätter och min bok i morgon. Du är väl ändå god?

Nån sa detta var inledningen på förspelet till ett Dalton Minimum, och man kan man tycka denne borde få rullas i tjära och fjädrar.

Nu kanske du vet lite mer...

Anonym sa...

Det är gott om snö i mellanöstern också, t ex i
Saudi

/Dan

Hans i Lund sa...

Jag funderar på en sak. När det gäller aerosolerna som IPCC har kompenserat sina modeller med för att få ihop ekvationerna, ska inte de ha en lokal kylande effekt? I sådana fall är det väl områden som Kina (och jag gissar USA och Israel också) som drabbas? Som skeptiker inser jag att nedkylningen måste vara av en helt annan magnitud, men innebär inte detta av vi återigen riskerar att få höra "se kyla = bevis på uppvärmning" från alarmisterna?

Magnus sa...

Mats Larsson, Expressens Kina-korre, kommenterar:
"Kina upplevde i fjol en av de mildaste vintrarna på länge. Denna vinter har blivit en av de värsta.
Det är sådana svängningar som Kina måste vänja sig vid, varnar väderexperter som ser ett samband med den globala uppvärmningen."


Jaha, väderexperter ser ett samband mellan senaste två vintrar och klimatet? Måste de inte vara klimatexperter också för att göra det? Mats orerar väl ändå inte?

Magnus sa...

(ompostning; fixat länkar)


hans i lund: Man vet nog inte tillräckligt vilken effekt aerosolerna har. Bloggen World Climate Report skrev här att aerosolerna visat sig ha en uppvärmande effekt för just Kina. Alltså tvärt emot den effekt som brukar hävdas.

Klimatsvammel skrev här om en NASA-satellit som om cirka ett år ska börja undersöka effekten från aerosoler.

Detta med nedkylning från aerosoler nämndes i en video Klimatbluffen bloggade 26 januari. Den har nu nedkortats från 10 till 3 minuter, här på Youtube.

J.A sa...

Jag har märkt att alarmisterna alltmer har övergett "globala uppvärmningen"! "Klimatförändringen" är ju ett mångfallt bekvämare utryck, det kan ju lika väl betyda nedkylning!!

Skeptikern sa...

Dan: Japp! Det utbröt snöbollskrig på Västbanken också, vilket är glädjande :)

J.A: Precis, eftersom människans koldioxidutsläpp ensamt styr hela planetens klimat med allt vad det innebär så beror även kyla på grund av oss.

Anonym sa...

såg och hörde per holmgren i går .... lite nedtonad !!
efteråt signerade och sålde han sin bok .. hoppas att han skattade för vinsten .. annars bidrar han ju till "klimatförändringen" eftersom det då är "kolsvart"
när ska någon granska per holmgren ? först alarm i teve .. sedan föredrag ???

Anonym sa...

Global uppvärming....BAH!

Fråga kineserna.
Fråga grekerna.

Om det nu är så himla farligt med alla utsläpp - varför tokbeskattar man inte flyg-och fartygsindustrin? Enbart rederiet Maersk släpper ut nio gånger mer växthusgaser per år en jordens samlade bilpark. NIO GÅNGER!!!
Eftersom man inte gör något åt de verkliga bovarna så kan jag bara inte ta det på allvar. Politikerna själva gör det ju inte.
Eller har jag missat något?