4 januari 2008

Test av Världsnaturfondens klimatkalkylator


För ett par veckor sedan testade jag DN:s utsläppskalkylator och jag låg högt över vad den här planeten klarar av: 16,2 ton koldioxid per år. Hmm...jag undrar hur mycket koldioxid vulkanen i Chile släppte ut tidigare i veckan..

Nu går turen till Världsnaturfondens klimatsmartkalkylator. WWF har en hel klimatcommunity som marknadsförs med Martin Timell av alla människor. I den här kalkylatorn får man svara på allt från matvanor, resvanor, inköp av smycken under året, storlek på bostaden o.s.v. Jag svarade helt ärligt på alla frågor men fick ett annat resultat än i förra testet: 15,23 ton koldioxid eller 3,2 planeter. 3,2 låter högt men vad är ett planetmått?

Jag testade att kryssa i alla miljövänliga alternativ, dvs inga inköp av produkter, svinkallt i lägenheten, inga semestrar, bara promenader till jobbet, bara lokalproducerad mat o.s.v och hamnade på 6,5 ton koldioxid. Till och med det var för mycket eftersom jag hamnade på planetmåttet 1,8.

Vad ska jag göra för att minska mina hemska utsläpp? Kom ihåg att jorden går under om 8 år så det är bråttom!

9 kommentarer:

ianric sa...

Jag hamnade på 2,5 hos DN och 11,9 hos WWF. Vi får väl anta att sanningen ligger någonstans mitt emellan! Om man hos WWF låtsas att man bor 5 personer på mindre än 40 kvm samt är politiskt korrekt på alla andra sätt hamnar man på 4,98.

Skeptikern sa...

ianric: 2,5?? Lever du med en vedeldad laptop i skogen? ;)

ianric sa...

Huset värms faktiskt med ved! Och jag flyger nästan aldrig. Men jag eldar väl upp ca 1500 liter bensin per år och äter kött ofta och gärna. Och ger blanka fan i hur eller var maten är producerad. Däremot är jag snål med el - inte konstigt om man ser vad det kostar. Frågan är vad som händer om jag lägger om livsstil så att jag kan pressa mig under 2,0. Kanske kommer jag att få vingar på ryggen, gloria över huvudet och en audiens hos S:t Al Gore? Eller kanske inte. Jag tror korthuset rasar i år. I mellandagarna publicerade Helsingborgs Dagblad inte mindre än tre skeptiska insändare. Det är rekord. Media har fingret i luften och känner att vinden vänder.

Skeptikern sa...

Ianric: Jag undrar hur mkt CO2 Al Gore skulle få med sina tre hem, bilar, privatjet och allmänna leverne. Han är ju inte direkt fit men vem vet, han kanske äter lokalproducerat och då blir det mindre hemska utsläpp.

Tre skeptiska insändare på ett par dagar måste vara ett rekord men jag har noterat att det dyker upp en och annan i Metro och City på vardagarna. Det väger dock inte upp förstasidor med bilder på jorden i flammor :P

Peter sa...

Skeptikern: Undrar om "klimatkalkylatorn" skulle ta med det här i Gores kalkyl också: http://www.aftonbladet.se/klimathotet/joachimkerpner/article1482352.ab

:)

Skeptikern sa...

Peter: Gore skulle nog slå rekord i planetmått om han gjorde testet :)

Peter sa...

De är inte dumma på WWF (eller webbyrån/reklamarna som gjort grejerna). Flasha lite folkkära personer (som Timell) i bild ett par gånger och du får automatiska trovärdighetspoäng för din sak. :)

ianric sa...

Det finns ett test hos konsumentverket också:

http://www.miljomataren.konsumentverket.se/

Tyvärr får man inget mått på ton koldioxid. Resultat ges som bra, acceptabelt, förbättring krävs och varning.

Jag fick acceptabelt! Utom när det gäller maten. För mycket kött och för lite biodynamiska morötter.

Men jag fick godkänt på att köra stadsjeep 1500 mil/år och aldrig sätta min fot på buss eller tåg!

Så varför springer det omkring små miljöpartiklar och klistrar dekaler på min bil? Jag har ju fått OK av konsumentverket!

Undrar just varför jag får aningen bättre resultat om jag låtsas vara kvinna? Kanske jag kan rädda jorden om jag byter kön? Det tål att tänkas på.

Anonym sa...

Konsumentverkets test var det enda test jag gjort hittills som ger ett rimligt utslag. Frågorna var betydligt bättre formulerade än t.ex. DNs och WWFs, så det kanske inte är så konstigt. Väldigt skönt att äntligen inte bli bedömd utifrån koldioxidutsläpp.

Undrar vad nästa myt blir när koldioxidtjafset äntligen klingar av och media inte kan sälja tidningar på det längre? Kanske det blir att syret i världen håller på att ta slut. Så får man betala skatt på allt syre man förbrukar. Syremoms. Tanken är extrem, men med de rätta växlarna skulle det inte dröja länge förrän världen var inne på en sådan bana. Puffas media och politiker i rätt riktning så dröjer det inte länge innan vetenskapen bevisat att gud finns. (Jämför med "bevisen" för att människan påverkar klimatet genom koldioxid).