17 december 2007

Test av DN:s utsläppskalkylator

Precis gjort DN:s test för att se hur mycket livsfarlig koldioxid jag producerar bara genom att leva ett högst normalt liv i Sverige. Resultatet blev nedslående. Jag är den värsta sortens miljöbov ni kan tänka er. Med 16,2 ton koldioxid per år ligger jag långt över genomsnittet och hela 900 procent över vad som är "hållbart" för planeten.
  • Jag har ingen bil.
  • Jag åker bara kommunalt.
  • Jag källsorterar allt.
  • Jag har haft lågenergilampor i lägenheten sedan 1999.
  • Jag har inga apparater på standby förutom mikron.
  • Jag tar nästan bara korta duschar.
  • Jag har aldrig lampor tända i onödan och har ingen julbelysning.

Och så vidare och så vidare. Mina semesterresor drog upp CO2:n rätt mycket men jag reser absolut inte mer än genomsnittet.

Hur ska jag kunna fortsätta leva ett så här normalt liv och samtidigt minska mina CO2-utsläpp från 16 ton till 2 ton? Det måste ju vara helt omöjligt och tänk bara på trebarnsfamiljen med villa och två bilar. De är ju nästan planetmördare med sina utsläpp. Det enda jag kan göra är att stanna hemma i Sverige och aldrig mer flyga till andra länder. Känns ju jätteroligt.

DN tipsar mig dock om att jag kan minska mina klimatförstörande utsläpp. Problemet är bara att jag redan tillämpar de flesta av tipsen i mitt vanliga liv (vattenkokare, stand-by, lägre temperatur inomhus etc etc).

Hela testet känns så absurt. Hur kan DN veta vad som är "hållbart" för en hel planet och bryta ner det till en så simpel sak som vattenkokare eller antalet taxiresor i veckan?

Kära läsare, gör testet och se om även ni personligen utsätter planeten för påfrestningar som kommer leda jordens undergång.

14 kommentarer:

Allan sa...

Helt sjukt test. Moralreligiös späkning. Jag fick också 16,2 trots att jag lever verkligen sparsamt. Vad skall jag göra? Fattar det som att jag äter för mycket kött eller nåt.

Skeptikern sa...

Allan: Jag har hört att morötter och linser är ganska gott. Du kanske bör fundera på att ersätta entrecoten med lite morotsjuice och linsbiffar :)

Per Welander sa...

Konstigt - fick "bara" 17,4 ton fast jag inte källsorterar, flyger mycket, åker en hel del bil, äter kött o.s.v. Men jag har billig uppvärmning fast stor mycket yta.

Jag är skeptisk till testet.

Peter sa...

Haha..jag vann!! 2.9 ton :)

Galileo sa...

Det tycks vara flyget som är avgörande för siffran i mitt fall. Fick 7,7 med flygresor på fritiden och 3,7 om jag tar bort dem.

Jag är ingen miljömupp och funderar inte ens på att minska några utsläpp. Att jag ändå får låga siffror beror på andra faktorer; bor i liten lägenhet, nära till jobbet, äter ej nöt/fläsk av kulturella skäl osv.

Däremot flyger vi minst en långresa om året. Årets resa till Stilla Havet inbegrep 12 flygningar och 6 hyrbilar... och inte det minsta dåligt samvete har jag för det...

Sådana här kalkylatorer är bara rent trams. Spelar ju tex. obetydlig roll hur mycket el vi använder i egentligen. Sveriges el är ju nästan helt från vatten- och kärnkraft, och har därmed inga CO2-utsläpp att tala om.

Skeptikern sa...

Peter: Lever du på bark och blåbär ute i en hydda i skogen eller? ;)

Galileo: Håller med dig, såna här test är bara trams.

Peter sa...

Skeptikern: Hahahaha... Hjälp!! Jag har blivit miljöpartist!! :-)

*kostymen morphas till fleece-tröja*

Anonym sa...

Sjukt test! Jag har inte bil, jag cyklar jämt. Ändå fanns inte alternativet Har ej bil utan jag fick svara 0-5 km per dag och sen svara på frågor om bränsletyp. Givetvis blev jag klimatbov i slutpoängen! Jag flyger desutom aldrig pga min ekonomi (tyvärr).

Stationschefen sa...

2,6 ton växthusgaser per år, varav 1 ton är flyg och då är jag (tyvärr) inte alls särskillt omtänksam av mig förutom det faktum att jag äter vegetariskt p.g.a. den otroliga energiåtgång vad gäller köttproduktion

Peter sa...

Jag hamnade en bit över normalsvensken, det betyder väl att jag är väldigt pro-life eftersom koldioxid bidrar till att öka biomassan på jorden?

recon sa...

Hmm, 4.7 ton och ändå är DN:s kalkylator inte nöjd!? Då får det va, nästa år dubblar jag detta!

ianric sa...

Testet är helskumt. Jag och min fru gjorde det och fick resultat som skiljde sig marginellt. Hon är vegetarian medan jag äter kött, ofta och gärna. Skillnad: 0,3 ton. Hon pendlar med tåg, jag med bil. Skillnad: 0,1 ton. Kolsyrat vatten importerat på flaska dricker vi båda två, men det fanns inte med bland frågorna...

Anonym sa...

Ännuvärre är väll de dumma standardkommentarerna. Jag åker 9 mil enkelväg till jobbet. Gå eller Cykla.........

Olle W

Linus sa...

Jag tycker inte att testet är särskilt konstigt. Det som drar upp extremt mycket är flygresor och köttkonsumtion. Sen är det säkert så att medelsvensken kommer att hamna på en hög nivå, men det är ju det som är grundproblemet.