9 december 2007

DN prisar läsarnas klimattips

Äntligen! Nu har läsarna skickat in sina klimattips till DN:s eminenta vetenskapsredaktion. Det är bara att följa dem till punkt och pricka, eller?

Tips nummer 1:
"...våga ställa krav på arbetsgivaren att tillåta arbete hemifrån och på så sätt minska de många bilresor som sker till och från arbetet."

Det här förutsätter att ens jobb kan utföras med en laptop och en internetuppkoppling och sett i relation till alla arbetande människor så är det förmodligen en rätt liten del som kan jobba hemifrån. Ska man använda klimatet som anledning när man "ställer krav" på sin arbetsgivare?

Tips nummer 2:
"...v
älj efter hållbarhet när du köper nya saker. Strunta i att följa trender. Köp inte prylar du verkligen inte behöver. Byt inte ut saker som fortfarande håller. Det går åt mycket energi för att tillverka nya kläder, mobiler, datorer etc, och växthusgaser släpps ut när skräpet bränns. Sluta flyga! Vägra göra många flyg- och bilresor i jobbet! Gör sköna tågresor i stället. Ta inte emot pappersreklam!"

Vilka prylar är det som jag "verkligen inte behöver"? Pratar vi i termer av överlevnad så är det väldigt många prylar jag inte behöver. Jag "behöver" ingen iPod, DVD-spelare, mobiltelefon, mikrovågsugn eller X-Box. Men mitt liv skulle bli rätt mycket tråkigare utan prylar som dessa.

Strunta i att följa trender förstår jag inte riktigt. Ska jag ta klä mig i farfars kläder i stället för ett par jeans och dunjacka? Nu är ju trenden att vara miljömedveten. Ska jag strunta i den trenden också?

Sluta flyga? Är det inte lite väl drastiskt? Nästan en kvarts miljon svenskar reser till Thailand i år, de allra flesta under vintern. Anledning: de vill semestra i ett VARMARE KLIMAT.

Ska man vägra göra många flyg- och bilresor i jobbet så gissar jag att arbetsgivaren säger upp dig. Och vad är många? 5 resor om året, 50 resor?

Göra sköna tågresor går säkert bra om man har tid och tågen verkligen är sköna. SJ:s InterCity-tåg är långt ifrån sköna men om de fixar till dem så åker jag gärna mer tåg.

Tips nummer 3:
"Bli Engagerad...
Hör efter vad din omgivning gör för att minska sin klimatpåverkan, diskutera frågan med vänner/kursare/jobbarkompisar."

Diskutera gärna men sluta prata i termer av klimatpåverkan och diskutera även med människor som inte delar den religiösa övertygelsen att människan går mot sin undergång pga koldioxidutsläpp.

Tips nummer 4:
"
Byt till en elleverantör som säljer grön el och endast grön el. De flesta stora elbolag vill profilera sig som gröna men använder resurserna till att finansiera smutsig el. El från sol, vind och vatten är vad som gäller..."

Av den totala elproduktionen i Sverige förra året på 140,3 TWh stod vatten, vind och kärnkraft för 127,2 TWh. Tipsaren ser av någon anledning kärnkraft som smutsigt trots i princip obefintliga utsläpp. Sverige har förmodligen världens mest miljövänliga elproduktion med tanke på den stora andelen vattenkraft och kärnkraft så vi har inte något att skämmas över. (Siffror från Svensk Energi)

Tips nummer 5:
"...Vi har bytt värmesystem från direktverkande el till vattenburet, pellets och sol. Räknar vi hem det? Den frågan har vi inte ställt oss. Ska man rädda världen kan man inte fråga sig om man tjänar på det i kronor och ören..."

Visst, behöver man inte bry sig om vad saker och ting kostar och hur det påverkar den egna ekonomin så kör på. Men hur många svenskar skulle ha råd att investera i en pelletspanna, som kan kosta mellan 37 000 kr och 105 000 kr (enligt ett test av Råd & Rön), utan att räkna på kostnaderna?

Tips nummer 6:
"Gå ibland hem lite tidigare från jobbet och ta till vara den vakna tiden med din familj. Jobba inte dygnet runt och satsa allt på 2 veckor i Thailand."

I rubriken skriver DN "...satsa inte allt" så citatet i artikeln är nog fel. Gå hem tidigare från jobbet uppskattas nog av arbetsgivaren eftersom du gör det för att rädda klimatet. Satsa inte allt på Thailand? Vem ska bestämma vad jag ska "satsa" på om inte jag själv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Ett hårt utnyttjande av skogsavfall ökar under årtionden mängden koldioxid i atmosfären därför att den nyplanterade skogen inte tillräckligt snabbt förmår att absorbera den koldioxid som frigjorts vid förbränningen av avfallet"(LO Tidningen 071207)


Apropå att övergå från el till pellets. Förvärrar situationen kära DN. Och det får man pris för.

Peter sa...

Hmm... den här klimatreligionen kan nog passa mig..
Man verkar ju kunna tillämpa lite vad som helst och använda det till sina egna intressen.. Det där med att gå hem tidigare från jobbet för klimatets skull tex.. Undrar om chefen går med på att höja min lön för klimatets skull också..?